Στον Μπάλο της Κισάμου αναμένεται να φθάσει σήμερα ο αθλητής και γιατρός Γεώργιος - Ιωάννης Τσιάνος, ο οποίος διασχίζει μια κολυμβητική απόσταση που υπερβαίνει τα 100 χιλιόμετρα και τις 35 ώρες μέσα στη θάλασσα...
με αφετηρία τις ακτές της Πελοποννήσου.
Το εγχείρημα του 35χρονου αθλητή έχει ως στόχο την προβολή του χανιώτικου Συλλόγου Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ», ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό παιδιών και ενηλίκων που πάσχουν από καρκίνο.
Μέσω του εγχειρήματος αυτού ο Γεώργιος Τσιάνος, ο δεύτερος άνθρωπος στην παγκόσμια ιστορία που έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς τα εγχειρήματα του διάπλου της Μάγχης και της ανάβασης στο Εβερεστ, αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, ώστε να γίνουν εθελοντές και δωρητές αίματος και μυελού των οστών.
Με μοναδικό γνώμονα την αγάπη στον συνάνθρωπό του, ο αθλητής ξεκίνησε χθες (Τετάρτη) τα ξημερώματα από τις ακτές της Πελοπονήσου, διέσχισε τη θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων χθες το απόγευμα, με τελικό στόχο να τερματίσει στον Μπάλο της Κισάμου σήμερα το μεσημέρι. Μάλιστα, χθες λίγο μετά τις 9 το βράδυ βρισκόταν 32 περίπου χιλιόμετρα από την Κρήτη. Ενα συνεργείο τον παρακολουθεί από θαλάσσης, ενώ ένα άλλο κινηματογραφεί τις διαδικτυακές συνδέσεις που θα γίνουν.
Χθες το μεσημέρι παιδιά από σχολεία των Χανίων βρέθηκαν στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου για να εμψυχώσουν και να δώσουν δύναμη στον αθλητή μιλώντας μαζί του μέσω ζωντανής διαδικτυακής σύνδεσης (skype).
Ο αθλητής παραμένοντας μέσα στη θάλασσα έκανε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα για να μιλήσει με τα παιδιά.
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ορίζοντας», κ. Σπύρος Αδοντάκης, η υπερπροσπάθεια αυτή αποτελεί μια ζωντανή απόδειξη της ανθρώπινης αφοσίωσης και δύναμης καθώς ο αθλητής τολμά για δεύτερη φορά ένα εγχείρημα μεγάλης ψυχικής κυρίως δύναμης.
«Ο Γιώργος Τσιάνος είναι ένας άνθρωπος που έχει τεράστια ψυχικά αποθέματα και με αυτή την προσπάθεια στηρίζει τον Σύλλογο 'Ορίζοντας'. Η σκέψη όλων μας είναι κοντά του και τον περιμένουμε με κρητική αγάπη στο νησί μας», τόνισε.
Από την πλευρά της η ταμίας του Συλλόγου «Ορίζοντας», κα Ελένη Αναστασίου, επεσήμανε πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που κάνει ο Γιώργος Τσιάνος διότι είναι κάτι που λίγοι κάνουν. Για μας είναι μεγάλη τιμή που ο γιατρός και αθλητής κολυμπάει Πελοπόννησο - Χανιά για τους σκοπούς του 'Ορίζοντα'».
Η γραμματέας του Συλλόγου «Ορίζοντας», κα Αρχόντισσα Αναστασάκη - Μαρκετάκη, επεσήμανε ότι ο Σύλλογος βοηθάει παιδιά και ενηλίκους από την περιοχή των Χανίων, τα οποία πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες. «Η βοήθεια που προσφέρουμε είναι οικονομική και ψυχολογική. Σε μηνιαία βάση βοηθάμε περίπου 20 - 25 άτομα», ανέφερε.
Ο Σύλλογος διατηρεί τρεις ξενώνες στην Αθήνα, ένας εκ των οποίων είναι δωρεά της οικογένειας Τσατσαρωνάκη. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε στα Χανιά έναν ξενώνα παρηγορητικής αγωγής και ανακούφισης για άτομα που πάσχουν από καρκίνο και βρίσκονται στο τελικό στάδιο», τόνισε κα Μαρκετάκη.
Ποιος είναι ο Γιώργος Τσιάνος
Ο Γεώργιος - Ιωάννης Τσιάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφορνίας των Η.Π.Α και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αγγλία. Τον διδακτορικό του τίτλο απέκτησε στη Σκωτία. Εχει ειδικευτεί στην ανθρώπινη Ιατρική Φυσιολογία σε Αντίξοες Περιβαλλοντικές Συνθήκες. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ελλάδα επιτυχώς στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Υπερπρωταθλητής στον χώρο της κολύμβησης ξεκίνησε και διακρίθηκε ως κολυμβητής στις πισίνες με τους κολυμβητικούς Συλλόγους των Τρικάλων και του Ολυμπιακού. Εχει καθιερωθεί ως ο πλέον επιφανής κολυμβητής στον χώρο της υπερμαραθώνιας κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης. Συμμετείχε σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα με την εθνική ομάδα και παράλληλα υπήρξε πανελληνιονίκης και κάτοχος πανελληνίων ρεκόρ, βαλκανιονίκης και έχει λάβει μέρος σε διοργανώσεις ανά την υφήλιο διασχίζοντας λίμνες, ποταμιά, θάλασσες και ωκεανούς. Είναι ο πρώτος Ελληνας που έλαβε μέρος σε παγκόσμιο πρωτάθλημα μαραθώνιας κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης. Το 2006 στον 24ωρo κολυμβητικό αγώνα αντοχής «Ιάσων Ζιργάνος» κατέκτησε την πρώτη θέση κολυμπώντας 80 χιλιόμετρα, απόσταση που αποτελεί την καλύτερη ελληνική χιλιομετρική επίδοση στη μαραθώνια κολύμβηση έως σήμερα. Ορόσημο στην καριέρα του στη μαραθώνια κολύμβηση αποτελεί στις 5-8-2000 ο διάπλους της Μάγχης, απόσταση 34 χλμ. από την Αγγλία στη Γαλλία σε 9 ώρες και 20 λεπτά, ο καλύτερος χρόνος παγκοσμίως για το έτος 2000 και η ταχύτερη ελληνική επίδοση έως σήμερα.
Ενας από τους πιο διακεκριμένους ορειβάτες στην Ελλάδα, το έτος 2004 συμμετείχε στην ελληνική ορειβατική αποστολή 'Hellas Everest 2004' ως επιστημονικός σύμβουλος, υπεύθυνος πρώτων βοηθειών και ορειβατικό μέλος. Στις 18-5-2004 γίνεται ο πρώτος Ελληνας αναβάτης της υψηλότερης κορυφής του κόσμου, Εβερεστ 8848 μ., από τη βόρεια διαδρομή του Θιβέτ. Η πρώτη του ορειβατική ανάβαση πραγματοποιήθηκε στο ηφαίστειο Fuji της Ιαπωνίας και ακολούθησε πλήθος άλλων στα Βραχώδη Ορη, στα Ορη Ατλαντα, στις Ευρωπαϊκές Αλπεις, στα Highlands, στα Ιμαλάια και στις περισσότερες ελληνικές κορυφές.
εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα" -Καλημέρα Αρκαδία