Απόσπασμα συνέντευξης στον ρ/σ Real Fm
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω το εξής, εδώ πέρα έχουμε τώρα μία νευρική κρίση σε Κυβέρνηση, αλλά και σε Κοινοβουλευτική Ομάδα και σε κόμμα κατ΄ επέκταση, εκτός από τη νευρική κρίση της κοινωνίας...
η οποία το παρακολουθεί. Έχουμε δύο Υπουργούς, τον κ. Ραγκούση και τον κ. Ρέππα να διαφωνούν περίπου πια ανοιχτά και δημόσια ξανά για έτερο θέμα, όπως είναι αυτό της εφεδρείας, έχουμε τον κ. Οικονόμου και τον κ. Βουδούρη να στέλνουν επιστολή στον Πρωθυπουργό που να λένε ότι "όσοι δεν κάνουν ας φύγουν από την Κυβέρνηση", έχουμε Βουλευτές όπως ο κ. Βούρος και ο κ. Μπαρμπαρήγος να αφήνουν ανοιχτό το αν θα παραιτηθούν ή όχι και αύριο μία πολύ κρίσιμη ψηφοφορία. Όλα αυτά εσείς πως τα βλέπετε, δηλαδή η Κυβέρνηση θα αντέξει;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κατ΄ αρχήν πιστεύω ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα υπερασπιστεί πάνω από την όποια λογική πολιτικού κόστους ή την όποια λογική προσωπικής βουλευτικής φθοράς, το εθνικό συμφέρον και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στην κρίσιμη ψηφοφορία. Πιστεύω ότι όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα υπερασπιστεί την ανάγκη υλοποίησης των στόχων και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, γιατί είναι η μόνη θεμελιώδης προϋπόθεση για να μπορέσει να σωθεί η χώρα.
Από κει και πέρα, θα έλεγα ότι όλοι οι συνάδελφοί μου στο Υπουργικό Συμβούλιο, όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όλοι οι πολίτες μέλη ή φίλοι της παράταξής μας οφείλουν και οφείλουμε να μελετήσουμε πάρα πολύ σοβαρά και υπεύθυνα το τι συμβαίνει στην Ευρώπη και το τι συμβαίνει στον κόσμο. Την ίδια ευθύνη έχουν και οι Ηγεσίες των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Να καταλάβουμε επιτέλους στην Ελλάδα ότι δεν είμαστε ο ομφαλός της γης, να καταλάβουμε ότι έχουμε μια βαθιά κρίση που μπορεί να μας οδηγήσει σε ανυπολόγιστες δραματικές συνέπειες την επόμενη περίοδο, σε παγκόσμιο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τότε ας τοποθετηθεί ο καθένας με το χέρι στην καρδιά και με την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό.
Εγώ θα έλεγα, ενδεχομένως με μια δόση υπερβολής, ότι θα ήταν καλό ένα «φροντιστήριο» όλων μας για το τι συνέβη το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον, το τι συμβαίνει καθημερινά στην Ευρώπη, για να αντιληφθούμε επιτέλους όλοι τις ευθύνες μας. Είναι πολύ εύκολο, πολύ βολικό ενδεχομένως να μιλάμε, να κάνουμε δηλώσεις, να στέλνουμε ανοιχτές επιστολές. Αυτά έχουν πολύ μικρή σημασία, μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. Μπεγλίτη δεν ξέρω αν είναι εύκολο ή δύσκολο για έναν Βουλευτή να στέλνει ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό, αλλά αυτό δεν είναι κάτι..
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Είμαι Βουλευτής, ξέρω πολύ καλά, τι πιέσεις αισθάνονται οι βουλευτές, εκλέγομαι και εγώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς εκλέγεστε, το θέμα είναι όμως ότι δεν παρατήρησαν κάτι το οποίο δε λέμε όλοι, δε λέει η κοινωνία, δε λένε οι Δημοσιογράφοι, ότι αν υπάρχουν στελέχη απρόθυμα γι΄ αυτές τις μεταρρυθμίσεις ή να παραιτηθούν ή να πάνε σπίτια τους ή να τις διώξει ο Πρωθυπουργός, γιατί αφού αυτή είναι η απόφασή σας να ακολουθήσετε αυτή την πολιτική, δεν μπορεί να υπάρχουν ούτε Υπουργοί δύο ταχυτήτων, ούτε Υπουργοί που να θέλουν απλώς να βγουν από το κάδρο των ευθυνών.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δε θα μπω σε μια συζήτηση που κινείται σε ένα ολισθηρό έδαφος, γιατί δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια να αξιολογήσει κανείς ποιος είναι μεταρρυθμιστής, ποιος είναι αντιμεταρρυθμιστής, ποιος κάνει, ποιος δεν κάνει την δουλειά του. Είναι μια θεσμική και πολιτική ευθύνη του Πρωθυπουργού, την οποία πρέπει όλοι να σεβαστούμε, συμπεριλαμβανομένων και των συναδέλφων Βουλευτών, οι οποίοι υποδεικνύουν στους Υπουργούς να παραιτηθούν ή να τους παραιτήσει ο Πρωθυπουργός. Δεν νομίζω ότι είναι μια σοβαρή προσέγγιση αυτό.
Αλλά και οι Βουλευτές και όλοι μας έχουμε μεγάλες ευθύνες στις τοπικές μας κοινωνίες απέναντι στους πολίτες οι οποίοι μας εκλέγουν, να αναδείξουμε τα πραγματικά διακυβεύματα, τις πραγματικές προκλήσεις, τις εθνικές ευθύνες που έχουμε να διαχειριστούμε και να υπερασπιστούμε αυτή την περίοδο και όχι να κλειστούμε στο μικρόκοσμό μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μπεγλίτη έχουμε κι ένα άλλο κύμα Βουλευτών, που ζητούν συγκυβέρνηση αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων λένε οι περισσότεροι και έχουμε και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης τον κ. Πάγκαλο να λέει καλοδεχούμενη η συγκυβέρνηση. Εσείς πως το βλέπετε αυτό, θα ήταν μία διέξοδος;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι, εγώ διαφωνώ και έχω πει επανειλημμένα γιατί διαφωνώ. Εάν η Κυβέρνησή μας ή η παράταξή μας θεωρεί ότι δεν μπορούμε να κυβερνήσουμε, θεωρώ πολύ πιο ηθικό, πολιτικά, θεωρώ πολύ πιο έντιμο και ειλικρινές, δημοκρατικά, να πάμε σε εκλογές κι όχι καθημερινά να ασχολούμαστε και να καταναλωνόμαστε με διάφορες δηλώσεις ή με διάφορες τέτοιες προσπάθειες που ουσιαστικά δημιουργούν σύγχυση στην ελληνική κοινωνία σε μια εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια που κάνουμε, τεράστια πραγματικά προσπάθεια να υπερβούμε την κρίση, να σώσουμε τη χώρα. Εγώ δεν είμαι σε αυτή τη λογική, γιατί αυτές τις προσεγγίσεις περί συγκυβέρνησης κανείς δεν μπορεί να τις καθοδηγήσει. Θα μας οδηγήσει ενδεχομένως στη συγκυβέρνηση μόνον η ψήφος του ελληνικού λαού. Μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να πει πως θέλει να κυβερνηθεί η χώρα κι όχι να μιλάμε και να ανακυκλωνόμαστε μεταξύ μας με δηλώσεις στον Τύπο και με συνεντεύξεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι ένα τελευταίο ερώτημα περί των πολιτικών πραγμάτων τουλάχιστον, γιατί θα σας κάνω μετά κι ένα ερώτημα για την Τουρκία και την προκλητική της στάση, αλλά θέλω να ρωτήσω το εξής. Οι δημοσκοπήσεις οι οποίες είδαν χτες το φως της δημοσιότητας δείχνουν πια μια δυσαρμονία του κόσμου, σε σχέση με την Κυβέρνηση. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ στο 15% δεν το ξαναθυμόμαστε πλην του 1974, δηλαδή μόλις γεννήθηκε ως κίνημα. Θέλω να ρωτήσω, αν πρέπει να πάμε σε εκλογές κ. Μπεγλίτη και να σας πει ο κόσμος αυτό που λέτε, είτε να κυβερνήσετε, είτε να συγκυβερνήσετε, είτε να πάτε στην Αντιπολίτευση.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Κατ΄ αρχήν θεωρώ ότι δεν πρέπει να πάμε σε εκλογές. Οι εκλογές σε αυτή την κρίσιμη περίοδο θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα, θα διεύρυναν και θα βάθαιναν τις συνθήκες πολιτικής αστάθειας. Και πιστεύω, όσοι υπερασπιζόμαστε με όρους εθνικής ευθύνης το εγχείρημα της διάσωσης της χώρας, ότι πρέπει να είμαστε σταθεροί στην άποψή μας. Δεν πιστεύω ότι το πρόβλημα της Ελλάδας θα λυθεί μέσα από εκλογές και μέσα από την αριθμητική καταμέτρηση των δυνάμεων. Εξάλλου οι δημοσκοπήσεις του Σαββατοκύριακου, δεν έδειξαν τίποτα άλλο, παρά τη ρευστότητα που υπάρχει σήμερα στην ελληνική κοινωνία και αλίμονο σε εκείνους που παίρνουν στα σοβαρά αριθμητικά στοιχεία που προέρχονται από μια θα έλεγα εξαιρετικά μεταβατική πολιτική οικονομική και κοινωνική κατάσταση.
Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε όλοι υπεύθυνοι και σοβαροί. Να ξεπεράσουμε αυτή τη λογική των αριθμών και να σταθούμε στο ύψος μας και εμείς ως Κυβέρνηση και οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης, πρωτίστως η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία και ο Αρχηγός της. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα βγάλει τη χώρα από την κρίση η εκλογική διαδικασία. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας, πρέπει να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια και να μας κρίνει στο τέλος αυτού του δρόμου, αυτής της επώδυνης διαδρομής, ο ελληνικός λαός.