Εργασιακή εφεδρεία, εν όψει και της αποκρατικοποίησης, έρχεται οσονούπω και για τη ΔΕΗ, με περίπου 2.200 εργαζομένους να υπάγονται στο νέο καθεστώς. Σχετικές ανακοινώσεις έκανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου...
ο οποίος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. για ενεργειακά θέματα τόνισε επίσης ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος της επιχείρησης, αν και ισχύει η δέσμευση που έχει λάβει η χώρα μας έναντι της τρόικας για τιμές που θα αντανακλούν το κόστος παραγωγής.
Σε ό,τι αφορά τους 21.845 εργαζομένους της ΔΕΗ, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι υπάρχουν "ελλείψεις στα ορυχεία, υπάρχουν ελλείψεις στους σταθμούς. Υπάρχει όμως και πλεονάζον διοικητικό προσωπικό". "Οποιος ισχυριστεί ότι η ΔΕΗ δεν έχει πλεονάζον διοικητικό προσωπικό, νομίζω πως δεν ξέρει την επιχείρηση" τόνισε χαρακτηριστικά.
Το ΥΠΕΚΑ ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να κάνει μια καταγραφή του προσωπικού. Οπως είπε ο υπουργός "αυτό λοιπόν που εγώ ζήτησα ως εποπτεύων υπουργός από τη διοίκηση είναι να έρθει με ένα συνολικό σχέδιο, να μας πει ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες στους τομείς αιχμής και ταυτοχρόνως να μας πει πώς θα μειώσει τη συνολική μισθολογική της δαπάνη, η οποία πρέπει και μπορεί να μειωθεί τα επόμενα χρόνια".
Ο υπουργός επικαλέστηκε τις αλλαγές στην ανάγκη "μετασχηματισμού της επιχείρησης για να επιζήσει στον ανταγωνισμό". Συγκεκριμένα δήλωσε: "Είναι απλά τα πράγματα. Η ΔΕΗ δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε μέχρι τώρα. Δεν μπορεί, έχει τεράστιους ανορθολογισμούς. Η διοίκηση έχει ξεκινήσει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να δει μια σειρά από οργανωτικά ζητήματα".
Επίσης, απέφυγε αν και υπαινίχθηκε την υπαγωγή εργαζομένων στην εφεδρεία. Το ποσοστό σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία είναι 10%.
Μάλιστα, όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου ρωτήθηκε για το αν υπάρχει εικόνα για το πλεονάζον προσωπικό απάντησε: "Οχι, δεν υπάρχει εικόνα πλεονάζοντος προσωπικού, γι' αυτό ακριβώς και έχει ζητηθεί από τη ΔΕΗ να φέρει ένα συνολικό σχέδιο για το ανθρώπινο δυναμικό. Επαναλαμβάνω, η ΔΕΗ έχει και ελλείψεις, σημαντικές ελλείψεις σε κάποιους τομείς, και επειδή είμαστε στο πλαίσιο που είμαστε, με τη δυσκολία πρόσληψης νέου προσωπικού, τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει για τη χώρα και ούτω καθεξής, πρέπει να φέρει ένα συνολικό σχέδιο και με βάση αυτό το συνολικό σχέδιο να κάνουμε κι εμείς μια διαπραγμάτευση".
Επενδύσεις
Μείωση προσωπικού
Δυσκολίες υπάρχουν και στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ.
Ο υπουργός εξέφρασε την απόφαση της κυβέρνησης να υλοποιήσει το επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης και εμμέσως πλην σαφώς το συνέδεσε με την ανάγκη μείωσης του προσωπικού και την αποκρατικοποίησή της.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέδωσε τα προβλήματα "στο εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον για χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα.
Πηγή: το έθνος