9 Ιουλ 2011

«Larco Project»: Απαγγέλοντας ημίγυμνοι το κομμουνιστικό μανιφέστο


Η παράσταση «Larco Project ή Η Εργατική τάξη πάει στον παράδεισο» πρόκειται για τη θεατροποιημένη μορφή, του άρθρου της δημοσιογράφου Ντίνας Δασκαλοπούλου, που δημοσιεύτηκε το 2009 στο περιοδικό «Ε» της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, με τίτλο: «ΛΑΡΚΟ: το χρονικό τριών προπωληθέντων θανάτων».
Το άρθρο αφορούσε μια αποκαλυπτική...
έρευνα για τα εργατικά ατυχήματα που έχουν συμβεί στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, αλλά και την ιστορία της.

Το «Larco Project ή Η Εργατική τάξη πάει στον παράδεισο» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 28-6-2011 στο θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ.

Η παράσταση θα επαναληφθεί στις 10 Σεπτέμβρη στο εργοστάσιο της Λάρκο - οργανωμένη απο το εκεί σωματείο εργαζομένων - αλλά και στην ΑΘΗΝΑ μέσω της ΑΔΕΔΥ στις 9, 11 και 12 Σεπτέμβρη σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας, μπροστά σε εργαζόμενους και στην Πλατεία Συντάγματος (Κυριακή 11 Σεπτέμβρη).

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η ίδια η Ντίνα Δασκαλοπούλου, ο Αντώνης Διαμαντής και οι ηθοποιοί της ομάδας δούλεψαν για ένα χρόνο πάνω στο συγκεκριμένο κείμενο, στο οποίο ενσωμάτωσαν απόσπασμα από το «Καθαρτήριο» του Δάντη, από τις «Ιερές βλακείες» του Γιώργου Κανάκη, από το «Χειμωνιάτικο παραμύθι του Σαίξπηρ, από τη «Ζαν της ντροπής» του Νικολά Γκενκά και ποιήματα του Εμπερίκου, Λειβαδίτη και Βαλαωρίτη αλλά και το «Νερό κι αλάτι», ένα τραγούδι που έγραψαν οι Υπεραστικοί για τους μετανάστες απεργούς πείνας.

Το θεατρικό βασίζεται σε πραγματικές ιστορίες, αλλά σε ένα συμβολικό επίπεδο παίρνει μια γενικότερη διάσταση «αφού η ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε να είναι κάθε εταιρεία και κάθε καμένος εργάτης ο καθένας από εμάς».

Η παράσταση κλείνει εντυπωσιακά, με τους εργάτες να κείτονται ημίγυμνοι επί σκηνής, ενώ απαγγέλλουν αποσπάσματα από το κομμουνιστικό μανιφέστο.
 

Το θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ιδρύθηκε το 1991 στην Αθήνα. Από το 2000 έχει την βάση του στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχοντας σαν έμπνευση την δουλειά του Θεατρικού Εργαστηρίου του Jerzy Grotowski και του Odin Teatret του Eugenio Barba, τώρα ακολουθεί τους δικούς του θεατρικούς δρόμους. Έχει ταξιδέψει με τις παραστάσεις του σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε διεθνή θεατρικά φεστιβάλ σε Σερβία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρωσία, Ινδία, Ιράν, Κύπρο, Κολομβία, Αίγυπτο, Σαρδηνία, Σκωτία, κ.ά. Από το 1993 δραστηριοποιείται και στο θέατρο δρόμου.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr