9 Ιουλ 2011

Επιλογή από κατάλογο 6.323 γιατρών


Του Χρήστου Μέγα
Ετσι, οι ασφαλισμένοι, κυρίως του ΙΚΑ που έως τώρα έπρεπε να κλείνουν ραντεβού στα ιατρεία του ιδρύματος μέσα από τον τριψήφιο αριθμό «184» και να αναμένουν στην «ουρά» έως και 40 ημέρες για κρίσιμες εξετάσεις, θα μπορούν να προσφεύγουν σε ιδιώτες...
γιατρούς-συμβεβλημένους με το νέο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας (ΕΟΠΥΥ).

Παράλληλα, παραμένει η δυνατότητα προσφυγής στους γιατρούς του ΙΚΑ, καθώς και στα ιατρεία του ιδρύματος, μέσω του παραδοσιακού τρόπου (ραντεβού).

Εικάζεται δε, ότι θα υπάρχει αποσυμφόρηση στα ιατρεία του ΙΚΑ - λόγω των εξωτερικών γιατρών - συνεργατών που θα απορροφούν μεγάλο αριθμό ασθενών - και οι ασφαλισμένοι του θα έχουν άμεση εξυπηρέτηση.
Εξυπακούεται ότι στα ιατρεία του ΙΚΑ θα μπορούν να προσφεύγουν και οι ασφαλισμένοι των άλλων Ταμείων (ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΚΑ, οι γιατροί μπορούν:

* Να εξετάζουν ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

* Να συνταγογραφούν.

* Να παραπέμπουν για παρακλινικές εξετάσεις, θεραπείες κ.λπ.

Τα ανώτατα όρια επισκέψεων και συνταγών ανά μήνα είναι τα εξής:

* Γιατροί ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ: 80 επισκέψεις - 100 συνταγές.

* Γιατροί ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ που είναι παράλληλα και γιατροί του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: 50 επισκέψεις - 65 συνταγές. Σημειώνεται εδώ ότι οι εν λόγω γιατροί θα πληρώνονται και από το ΙΚΑ ως μισθωτοί, ενώ θα είναι υποχρεωμένοι, εκτός από τους ασφαλισμένους που θα δέχονται στα ιδιωτικά τους ιατρεία, να κάνουν και τη βάρδιά τους στο ΙΚΑ.

Νέα λίστα τον Σεπτέμβριο


Η λίστα των γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, που ως πιστοποιημένοι γιατροί μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, είναι δυναμική και ενεργός. Η λίστα αυτή μπορεί να διευρύνεται στο βαθμό που γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ θα εκφράσουν την επιθυμία για συνεργασία. Η νέα, επικαιροποιημένη λίστα θα εκδοθεί τον Σεπτέμβριο.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης, τα νέα ονόματα των γιατρών θα αναρτηθούν στη λίστα των συνεργαζόμενων γιατρών με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ την 1η Σεπτεμβρίου του 2011.

Πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι οι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, που δεν πιστοποιήθηκαν με δική τους ευθύνη, μέσα από τη διαδικασία που έχει οριστεί ως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δεν μπορούν να παρέχουν από 11.07.2011 υπηρεσίες και να αποζημιώνονται από το ίδρυμα.

Εφιστάται η προσοχή των γιατρών που έχουν πιστοποιηθεί ως γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ και παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο ότι η ακριβής τήρηση των όρων συνεργασίας που έχουν καθοριστεί, είναι προϋπόθεση για την εξόφληση από το ίδρυμα των αμοιβών που τους αντιστοιχούν και συνακόλουθα βασικός όρος παραμονής τους στη λίστα των συνεργαζόμενων με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γιατρών.

* Προκειμένου να ενημερωθείτε για τους συμβεβλημένους γιατρούς, τις ειδικότητες και τις διευθύνσεις αυτών, επισκεφθείτε το www.enet.gr

ΠΗΓΗ: enet.gr