9 Ιουλ 2011

Πράσινο για ιδιώτες στην ενέργεια


Το πράσινο φως για την είσοδο ιδιωτών στην ενέργεια άναψε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο με την έγκριση δύο νομοσχεδίων που παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου. 
Τα νομοσχέδια αυτά που θα κατατεθούν στη Βουλή ως ενιαίο νομοσχέδιο, αφορούν...
την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τον φορέα και το πλαίσιο έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις, όπως ζητήματα γεωθερμίας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αϊ-Στράτης - πράσινο νησί, λατομεία κ.λπ.

Το πρώτο νομοσχέδιο έχει στόχο την ενίσχυση της απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρισμού.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων προβλέπει τον διαχωρισμό της ΔΕΗ με τη δημιουργία δύο θυγατρικών εταιρειών που θα ανήκουν 100% στη ΔΕΗ.
Στην πρώτη εταιρεία η ΔΕΗ θα μεταβιβάσει τον κλάδο της Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (υψηλή τάση) συμπεριλαμβανομένης της κυριότητας του συνόλου των παγίων που απαιτούνται για τη δραστηριότητα αυτή. Στην εταιρεία αυτή θα μεταφερθεί και το σύνολο του προσωπικού της ΔΕΗ που σήμερα απασχολείται στη Γενική Διεύθυνση Μεταφοράς, καθώς και προσωπικό άλλων διευθύνσεων της ΔΕΗ που σήμερα υποστηρίζουν τη δραστηριότητα της Μεταφοράς.
Οι αρμοδιότητές της θα περιλαμβάνουν την κυριότητα, τη συντήρηση, τη διαχείριση, την εκμετάλλευση και την ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς καθώς και τη συνεργασία του με άλλους Διαχειριστές και λοιπούς συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα μεταβίβασης μειοψηφικού πακέτου μετοχών της σε τρίτους, προς ενίσχυση της κεφαλαιουχικής επάρκειας της εταιρείας, για την εκτέλεση των έργων που θα προβλέπονται στο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξής της.

Η δεύτερη θυγατρική θα έχει στην αρμοδιότητά της τη λειτουργία, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του Δικτύου Διανομής, συμπεριλαμβανομένου και του Δικτύου των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, και σε αυτήν θα μεταβιβαστεί η κυριότητα των παγίων της Διανομής αλλά και το σύνολο του προσωπικού της Γενικής Διεύθυνσης Διανομής της ΔΕΗ, καθώς και προσωπικού άλλων διευθύνσεων της ΔΕΗ.

Η ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε. μετεξελίσσεται στον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας με μεταβίβαση του 49% των μετοχών της, τις οποίες κατέχει σήμερα η ΔΕΗ, στο Ελληνικό Δημόσιο, έτσι ώστε η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου να ανέλθει, αρχικά, στο 100%, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα μεταβίβασης ποσοστού της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου σε τρίτα πρόσωπα.


Υδρογονάνθρακες. Με το δεύτερο νομοσχέδιο ανάβει το πράσινο φως προκειμένου να δημιουργηθεί - για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Εθνικός Φορέας Υδρογονανθράκων.
Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. θα διαχειρίζεται τα αποκλειστικά δικαιώματα του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην επικράτεια.

Παράλληλα, θα προετοιμάζει τη διεξαγωγή διεθνών διαγωνισμών για την προσέλκυση μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, θα αξιολογεί τις αιτήσεις για χορήγηση αδειών, θα διαπραγματεύεται τις συμβάσεις και θα ελέγχει την υλοποίηση των συμφωνηθέντων. Η εταιρεία, που θα έχει ως μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο και κεφάλαιο 1.000.000 ευρώ σε χρονικό ορίζοντα 12-18 μηνών, θα προχωρήσει στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής, σε περιοχές όπου τα δεδομένα είναι ώριμα και προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης πετρελαίου και αερίου.

Οπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Ενέργειας, αν οι τεχνικές πιθανότητες ανακάλυψης ενός κοιτάσματος πετρελαίου είναι της τάξεως του 20%, θεωρείται ότι οι συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές, δεδομένου ότι οι ερευνητικές δαπάνες για την ανακάλυψη ενός θαλασσίου κοιτάσματος 120 εκατ. βαρελιών ανέρχονται στα επίπεδα των 200 εκατ. δολαρίων και οι αναγκαίες επενδύσεις ανάπτυξης του κοιτάσματος για την έναρξη παραγωγής σε τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια.
Η παραγωγή αυτού του κοιτάσματος διαρκεί περίπου 25 χρόνια, αποφέρει έσοδα 7,5 δισ. δολαρίων και οι αντίστοιχοι φόροι για το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 3 δισ. δολάρια, δηλαδή 120 εκατ. δολάρια τον χρόνο, από ένα και μόνο κοίτασμα αντίστοιχο του Πρίνου.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμα ρυθμίσεις που εισάγουν την πρακτική των «σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικών δεδομένων», με την οποία εξειδικευμένες εταιρείες του κλάδου επενδύουν σε έρευνες και τα δεδομένα που προκύπτουν μπορούν να πωλούνται ως πακέτα πληροφοριών, ενώ εισάγεται αυστηρή περιβαλλοντική πολιτική με βάση τις νέες κατευθύνσεις της Ε.Ε. και ο ανάδοχος θα καταθέτει ετησίως το 20% από το μίσθωμα ή το μερίδιο παραγωγής στον λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου.

ΠΗΓΗ: tanea.gr