16 Ιουλ 2011
Ρούχα που θα μετρούν τους παλμούς - Ομπρέλες θαλάσσης που φορτίζουν το λάπτοπ!
Ρούχα και υφάσματα που θα αλλάζουν χρώμα, θα προσφέρουν θέρμανση τις κρύες μέρες ή θα φέρουν βιοαισθητήρες, έτσι ώστε να παρέχουν μετρήσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό (π.χ. τους παλμούς της καρδιάς), ανοίγουν έναν καινούργιο κόσμο.
Πρόκειται για μία μόνο από τις πολλαπλές εφαρμογές που...
θα προσφέρει στο άμεσο μέλλον η χρήση των οργανικών εύκαμπτων ηλεκτρονικών υλικών, που θα αντικαταστήσουν τη χρήση των μέχρι σήμερα ανόργανων (πυρίτιο), ανοίγοντας το δρόμο σε νέες τεχνολογίες, βασισμένες στα νανοϋλικά, που παρουσιάζουν περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή τεχνολογία, καθώς θα είναι συμβατές με τον άνθρωπο και το περιβάλλον και θα έχουν χαμηλότερο κόστος.
Οι εφαρμογές των υλικών αυτών και οι προοπτικές τους, θα παρουσιαστούν στο 3ο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνει το εργαστήριο Νανοεπιστημών του ΑΠΘ στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, από 6-9 Ιουλίου.
Το βασικό πλεονέκτημα της χρήσης των οργανικών ηλεκτρονικών υλικών είναι η ευελιξία τους. Από αυτά μπορεί κανείς να δημιουργήσει εύκαμπτες οθόνες ηλεκτρονικού υπολογιστή ή τηλεόρασης, που θα μπορούν να γίνονται ρολό και να μεταφέρονται οπουδήποτε, ηλεκτρονικό χαρτί εφημερίδων, εύκαμπτα φωτοβολταϊκά συστήματα, που θα καλύπτουν ολόκληρες επιφάνειες κτιρίων, καθιστώντας τα ενεργειακά αυτοδύναμα, ενεργειακές τέντες ηλίου κ.ά.
«Τα νέα πεδία εφαρμογών των υλικών αυτών αναμένεται να βελτιώσουν και να αλλάξουν τους τρόπους επικοινωνίας, ενημέρωσης, φωτισμού, παραγωγής ενέργειας, εκπαίδευσης και ένδυσης, όπως ήταν γνωστά μέχρι σήμερα», δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος και διευθυντής του εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.
Η παραγωγή προϊόντων που θα στηρίζονται στη χρήση των υλικών αυτών θα ξεκινήσει σταδιακά από το 2015. Μέχρι το 2020 θα έχουν δημιουργηθεί τα ενεργειακά αυτόνομα κτίρια, τα οποία θα είναι περιτυλιγμένα από λεπτά υμένια εύκαμπτων οργανικών ηλεκτρονικών υλικών και θα προσφέρουν πλήρη ανεξαρτησία από το συμβατικό ρεύμα της ΔΕΗ, καθώς θα αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια προς όφελος των νοικοκυριών.
Δεν αποτελεί, εξάλλου, εικόνα επιστημονικής φαντασίας, η ενεργειακή ομπρέλα θαλάσσης - κατασκευασμένη με εύκαμπτα οργανικά υλικά - κάτω από την οποία θα μπορεί κανείς να φορτίζει το laptop, να δροσίζεται με ανεμιστήρα και να διατηρεί κρύο το φορητό ψυγείο του.
Με την ίδια λογική, χαρτοφύλακες και θήκες ηλεκτρονικών υπολογιστών, με ενσωματωμένα στην επιφάνειά τους φωτοβολταϊκά, θα προσφέρουν αυτόματη φόρτιση των ηλεκτρονικών συσκευών, τις οποίες θα μεταφέρει κανείς στη διάρκεια της ημέρας.
NEWSIT