16 Ιουλ 2011

Αλέξης Τσίπρας: «Η έξοδος από το ευρώ, νέα αδιέξοδα στους λαούς»


«Δηλώνουμε ότι, όχι μόνο, δεν είμαστε αντιευρωπαίοι, αλλά ότι η έξοδος από το νόμισμα, θα δημιουργήσει νέα αδιέξοδα για τους λαούς».
Τη θέση αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας, σε παρέμβασή του, κατά τη συνεδρίαση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) για την...
οικονομική κρίση.

Από την Ιταλία, όπου βρίσκεται ως αντιπρόεδρος του ΚΕΑ, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «οι εφαρμοζόμενες πολιτικές είναι πιθανό, να οδηγήσουν την Ευρώπη σε διάλυση» και ανέδειξε ως ανάγκη την επανίδρυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μάλιστα, ανασυνθέτοντας τη φράση του Νίκου Πουλαντζά ότι «ο σοσιαλισμός ή θα είναι δημοκρατικός ή δε θα υπάρξει», σημείωσε ότι «η Ευρώπη είτε θα είναι δημοκρατική, κοινωνική και αλληλέγγυα ή δεν θα υπάρξει» και έκανε κάλεσμα για «σύγκλιση των αγώνων, σε όλες τις χώρες σε όλα τα μέτωπα».

Μίλησε για τους κερδοσκόπους που χτυπούν κατευθείαν στην καρδιά της Ελλάδας και κατηγόρησε την ηγεσία της ΕΕ γιατί «αρνείται να κάνει κάτι, που θα τους δυσανασχετήσει». Αντιθέτως, όπως είπε, επιδιώκουν να επιβάλλουν προγράμματα λιτότητας σε όλη την Ευρώπη και ακριβά δάνεια στους φορολογούμενους, για να σωθούν χρεοκοπημένες τράπεζες.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η Ελλάδα έχει χρησιμοποιηθεί ως «πειραματόζωο».
«Αυτό που έκαναν στους Ελληνες, θέλουν να το κάνουν σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Αλλά η εμπειρία του ελληνικού προγράμματος μέχρι τώρα πρέπει να κάνει τους πάντες στην Ευρώπη σοφότερους», τόνισε.

Οπως εξήγησε, το πρόγραμμα «Μνημόνιο 1», που, «υποτίθεται ότι θα έσωζε τη χώρα από την χρεοκοπία», έχει οδηγήσει σε ένα νέο «μεσοπρόθεσμο» πρόγραμμα λιτότητας έως το 2015 που έχει ως πυλώνες μέτρα για εξοικονόμηση 28,4 δισ. ευρώ (αυτό είναι το 12% του ΑΕΠ) και πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων - «ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας των 50 δισ. ευρώ, το οποίο μόνο μοιάζει με το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης του Πινοσέτ στη Χιλή».

Και τα δυο προγράμματα, τόνισε ο κ. Τσίπρας, έχουν αποκτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο με τη χρήση της απειλής της χρεοκοπίας, και μετά μετά την ψηφοφορία του δεύτερου προγράμματος της κυβέρνησης «οι ίδιοι άρχισαν να μιλούν για την πιθανότητα χρεοκοπίας». Προφανώς, κατέληξε, το πρόβλημα του χρέους «έχει χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για να περάσουν όλα αυτά τα μέτρα και τις ιδιωτικοποιήσεις».

Ετσι, ο κ. Τσίπρας πρότεινε, μεταξύ άλλων, τους εξής άξονες στους οποίους θα πρέπει να κινείται η πρόταση του ΚΕΑ «για μια εναλλακτική αριστερή διέξοδο από την κρίση χρέους της ευρωζώνης»:

 - Αγώνας κατά των μέτρων λιτότητας και κατά των ιδιωτικοποιήσεων

 - Ελεγχος του δημοσίου χρέους και διαγραφής μεγάλου μέρους του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με μετακύλιση του κόστους στις τράπεζες και τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με ταυτόχρονη προστασία των ασφαλιστικών ταμείων.

 - Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να απορροφήσει ένα μέρος των εθνικών δημόσιων χρεών και να χρηματοδοτήσει έργα με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας (στη βιομηχανία, την έρευνα νέων τρόπων παραγωγής) και τις εθνικές και τις κοινωνικές υπηρεσίες.

 - Δημόσιος έλεγχος των τραπεζών ως εργαλείο «για να υπάρξει λαϊκός έλεγχος της οικονομίας, των πιστωτικών, επενδυτικών επιλογών, στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την κερδοσκοπία, αλλά για έργα που δημιουργούν θέσεις εργασίας και είναι οικολογικά βιώσιμες».


 - Ριζική αναδιανομή του πλούτου και «ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα για την καταπολέμηση των ελλειμμάτων σε χώρες και μια φορολογική εναρμόνιση στην Ευρώπη για την αποφυγή του ντάμπινγκ». Κεντρικό σημείο της πρότασης είναι ότι «σε αντίθεση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που αυξάνουν τον φόρο για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, θέλουμε οι πλούσιοι και τα έσοδα από το κεφάλαιο για να συμβάλλουν περισσότερο, και ότι οι οικονομικές συναλλαγές πρέπει να φορολογούνται».

 - Ενδυνάμωση της δημοκρατίας, αγώνας «ενάντια στον αυταρχισμό και τις κατασταλτικές πολιτικές» των κυβερνήσεων και της ηγεσίας της ΕΕ, ενίσχυση των εξουσιών των κοινοβουλίων, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 ΠΗΓΗ: tovima.gr