5 Ιουλ 2011
Επιδαύρια υπό απειλή!
Τα Επιδαύρια 2011 κινδυνεύουν! Κι αν όχι όλα, τα μισά, μια που οι τρεις από τις έξι φετινές παραγωγές που κατεβαίνουν στο αρχαίο θέατρο του Πολυκλείτου, έχουν κρατική σφραγίδα.
Οι απεργίες και οι στάσεις εργασίας των ηθοποιών και του προσωπικού των κρατικών σκηνών απειλούν να αναβάλουν...
τις πρεμιέρες που έπονται. Ο κίνδυνος της αναβολής είναι περισσότερο ορατός, αν όχι βέβαιος για την πρεμιέρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο, ενώ μοιάζει πιθανός και για το Εθνικό Θέατρο, στις 15 και 16 Ιουλίου. Ακόμα και η δεύτερη πρεμιέρα του Εθνικού, με τον «Ηρακλή Μαινόμενο» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού (στις 5-6/8) δεν αποκλείεται να αναβληθεί. Ηδη άλλωστε η Παιδική Σκηνή του Εθνικού που περιοδεύει με το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα, ακύρωσε εκτός έδρας παραστάσεις της.
Η επετειακή παράσταση για τα πενηντάχρονα του ΚΘΒΕ, «Μικρά Διονύσια» δεν κατέβηκε για τις συνηθισμένες πρόβες στην Επίδαυρο, ως είθισται. Ο Σύλλογος Εργαζομένων έχει αναγγείλει κινητοποιήσεις ενώ το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών στάσεις εργασίες τις ημέρες και τις ώρες των παραστάσεων, το διήμερο 9 και 10 Ιουλίου (από τις 20.00 ως τις 23.00). Σε συνεννόηση με τον Γιώργο Λούκο, καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης αναζητεί εναλλακτική ημερομηνία, ώστε να η παράσταση να ανεβεί τον Αύγουστο στην Επίδαυρο. Το κλίμα δεν διαφέρει ιδιαίτερα στο Εθνικό, όπου η προετοιμασία για τους «Σκηνοβάτες» του Σταμάτη Φασουλή βρίσκεται μεν στην τελική ευθεία, με τους εργαζόμενοι όμως να οργανώνουν και κινητοποιήσεις τους.
Βασικό αίτημα είναι η μη ένταξη των κρατικών σκηνών σε καθεστώς ΔΕΚΟ σύμφωνα με τον σχετικό νόμο και οι περικοπές _στο ήμισυ σχεδόν_ των εκτός έδρας αποζημιώσεων. Γι΄ αυτό άλλωστε και στο ΚΘΒΕ τα «Μικρά Διονύσια» αναμένεται να κάνουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη στις 15 και 16 Ιουλίου, στο Θέατρο του Δάσους. Το ζήτημα των περικοπών, από 130 ευρώ ημερησίως σε 71 (για διαμονή και φαγητό) γνωστοποιήθηκε στα θέατρα προ είκοσι ημερών με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών _ το θέμα χειρίζεται το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Φίλιππου Σαχινίδη. Οι πληροφορίες θέλουν να γίνονται προσπάθειες ώστε να καλυφθεί, τελικά το ποσό της διαφοράς. Ωστόσο το ζήτημα που αφορά στη μη ένταξη των θεάτρων στις ΔΕΚΟ είναι πιο σύνθετο. Αν και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος μελετά το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας επιτροπής που θα διαχειρισθεί το πρόβλημα σε συνεργασία ΥΠΠΟ και ΥΠΟΙΚ, ο χρόνος πιέζει και λύσεις δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα. Πρόθεσή του είναι η αναζήτηση εξαιρέσεων που θα καταστήσουν, πιο ανεξάρτητες, τις λειτουργίες των Κρατικών Σκηνών.
Προς το παρόν ο Γιάννης Χουβαρδάς και ο Σωτήρης Χατζάκης αναζητούν λύσεις και εναλλακτικές, συναντούν τους εργαζόμενους, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα. Παράλληλα υπολογίζουν και τις ζημιές από την ακύρωση της περιοδείας _που μπορεί να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Είκοσι χρόνια έχει να συμβεί περιστατικό ακύρωσης παράστασης στα Επιδαύρια: Ηταν το 1991 όταν το Εθνικό Θέατρο δεν κατέβηκε στο αρχαίο θέατρο με τον «Φιλοκτήτη» _και τον Νίκο Κούρκουλο στον επώνυμο ρόλο. Λίγα χρόνια μετά, στα μέσα της δεκαετίας του ΄90, όταν ο Κούρκουλος είχε πλέον αναλάβει τη διεύθυνση του Εθνικού και επί υπουργίας Πολιτισμού Θάνου Μικρούτσικου άλλαξε ο νόμος πλαίσιο, πάλι προβλήθηκαν αντιδράσεις και προβλήματα, χωρίς όμως να ακυρωθούν, τελικά, παραστάσεις.
Το Βήμα on line