5 Ιουλ 2011

Πάνος Μπεγλίτης : "Θεωρώ λάθος να πάμε σε μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ"


Αποστάσεις απο την επίσημη κομματική γραμμή που οξύνει την αντιπαραθεσή της με τον ΣΥΡΙΖΑ πήρε απο χθες το πρωι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης.Συγκεκριμένα στην εκπομπή "Πρωινή ενημέρωση" της ΝΕΤ  ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε τα εξής:

" Δεν πιστεύω ότι οι πολιτικές δυνάμεις μέσα στο Κοινοβούλιο δημιουργούν αυτή τη βία και θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κεντρική πολιτική επιλογή. Μπορεί να υπάρχουν επιμέρους, στην Περιφέρεια, στελέχη, μέλη, φίλοι, αναρχοαυτόνομοι, ανεξέλεγκτοι που κάνουν αυτό. Γνωριζόμαστε όλοι, είμαστε μια μικρή χώρα. Εγώ είμαι βουλευτής στην επαρχία, ξέρω ποιοι είναι, ξέρω γενικά σε τι θολούς χώρους κινούνται. Δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι υπάρχει  μια κεντρική πολιτική γραμμή, από το συγκεκριμένο Κόμμα που μιλάμε, γιατί προφανώς εμμέσως σε αυτό αναφέρεστε, στον ΣΥΡΙΖΑ.
Έχω την άποψή μου.  Αυτήν υποστηρίζω. Θεωρώ λάθος να πάμε σε μια μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον, και ως πολιτικό σύστημα, και εμείς ως Κυβέρνηση, γενικότερα η πολιτική ζωή δεν έχει κανένα συμφέρον να βρεθεί μπλοκαρισμένη από τέτοιου είδους συγκρούσεις.
Θεωρώ λάθος να πάμε σε μια τυφλή σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ
. Πιστεύω  ότι πρέπει να πηγαίνουμε σε μια ανοιχτή πολιτική αντιπαράθεση με όλους, χωρίς “κόμπλεξ”, χωρίς απολογητική στάση, χωρίς να βρισκόμαστε στην άμυνα, απέναντι, είτε στη συντηρητική Παράταξη, είτε στα Κόμματα της παραδοσιακής Αριστεράς.
    Είμαι υποστηρικτής της πολιτικά επιθετικής γραμμής, με τα επιχειρήματά μας, με την ανάδειξη της πολιτικής μας, “ακομπλεξάριστα”. Δεν θα κλειστούμε στο καβούκι μας. Είμαστε όλοι έξω. Μέσα στην κοινωνία να συγκρουστούμε πολιτικά και ιδεολογικά με τους άλλους πολιτικούς χώρους.
    Αλλά το να πάμε σε μια τυφλή σύγκρουση με στοιχεία υστερίας, είναι μεγάλο πολιτικό λάθος, κατά την άποψή μου.

Κανείς δεν δικαιολογεί την υπέρμετρη χρήση βίας. Αντίθετα, είμαστε απόλυτα καταδικαστικοί σε τέτοιες πρακτικές, σε τέτοιες συμπεριφορές, που δεν σέβονται μια βασική αρχή αναλογικότητας για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων. Όμως από την άλλη πλευρά ανάμεσα στην αδράνεια της Αστυνομίας και στην συγκυριακή υπέρμετρη χρήση βίας, υπάρχει και ο ρόλος της Αστυνομίας, που πρέπει να τον υπερασπιστούμε.  Η χρήση της νόμιμης βίας, ως μηχανισμός, χρειάζεται για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, της τάξης, της ασφάλειας και της περιουσίας των πολιτών και των επιχειρηματιών που είναι στο κέντρο της Αθήνας.
    Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Στεκόμαστε όλοι στην υπέρμετρη χρήση βίας ορισμένες φορές από την Αστυνομία. Η Αστυνομία όμως πρέπει να εκτελέσει την αποστολή της. Πρέπει να υπερασπιστεί το ρόλο της και εμείς, οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να γνωρίζουμε ποια Αστυνομία θέλουμε.
Όταν η Αστυνομία δεν επιτελεί το ρόλο της, την καταγγέλλουμε για αδράνεια, όταν πάλι παρεμβαίνει την καταγγέλλουμε για υπέρμετρη χρήση βίας. Πρέπει τελικά να ξεκαθαρίσουμε στο πολιτικό σύστημα τι θέλουμε από αυτούς τους μηχανισμούς, πώς θέλουμε να τους χρησιμοποιήσουμε για να υπερασπιστούμε τα δημόσια αγαθά.
    Εκεί είναι η υποκρισία του πολιτικού συστήματος και της ελληνικής κοινωνίας και αυτή την υποκρισία πρέπει να τη σπάσουμε. Διαφορετικά θα ζούμε αυτή την κατάσταση, αναπαράγοντας ο καθένας τα αδιέξοδά του.
"