5 Ιουλ 2011

Ο βασιλιάς της ελληνικής πασαρέλας λίγο πριν την χρεοκοπία !


Η οικονομική  κρίση ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς κοινωνικά στρώματα και χτυπάει ακόμη και επιχειρήσεις που συντηρούν ουσιαστικά όχι μόνο την ελίτ της Αθήνας αλλά και τα περιοδικά μόδας εν γένει. Όπως και να έχει, μια ανάσα από το λουκέτο βρίσκεται η εταιρεία εισαγωγής και εμπορίας επώνυμων φιρμών...
ένδυσης Λάκης Γαβαλάς, καθώς η κρίση «χτύπησε» και τον εκκεντρικό επιχειρηματία. Η εταιρεία κατέθεσε χτες αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, όπως πολλές εταιρείες επιλέγουν αυτό τον δρόμο για να προστατευθούν από τους πιστωτές τους.

Σημειώνεται ότι μέχρι το 2009, ο όμιλος είχε μια σταθερή αύξηση κατά 15-20% σε ετήσια βάση, με τον τζίρο να ανέρχεται στα 74 εκατ. ευρώ. Το 2010 όμως η διοίκηση του ομίλου είχε αναφέρει ότι περίμενε μια μείωση της τάξης του 7%, ενώ είχε μειώσει τους εργαζόμενους από 300 σε 200 και είχε προχωρήσει και σε κλείσιμο ζημιογόνων καταστημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας το 2011, ενώ προσπάθησε να πουλήσει και το πολυτελές ακίνητο που διαθέτει στην Παιανία, αντί 40 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Φήμες αναφέρουν ότι ο όμιλος Λάκης Γαβαλάς χρωστά στην εφορία ΦΠΑ ύψους 5 εκατ. ευρώ, ενώ έχει αφήσει «φέσια» και σε πολλούς εκδοτικούς ομίλους, καθώς δεν έχει πληρώσει διαφημίσεις. Οι ίδιες πληροφορίες, αναφέρουν ότι οι γνωστές, πολυτελείς φίρμες, όπως η βρετανική Burberry και η ιταλική «D&G» τις οποίες αντιπροσώπευε η εταιρεία, πλέον παραδίδουν εμπορεύματα απευθείας στους πελάτες, ενώ η φίρμα DSquared που επίσης ανήκε στο δυναμικό της ίδιας εταιρίας πλέον έχει περάσει στον όμιλο Παγώνη.


Εδώ και αρκετούς μήνες η επιχείρηση του κ. Γαβαλά άρχισε να ακροβατεί μεταξύ πωλητηρίου και λουκέτου. Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν πότε ότι πουλάει το σπίτι του στη Μύκονο, πότε ότι βρίσκει καταφύγιο σε εξωτικές χώρες και πότε ότι με 10 εκατομμύρια ευρώ η σωτηρία της επιχείρησης θα ήταν εξασφαλισμένη.

Η κατηφόρα όμως για την επιχείρηση του Λάκη Γαβαλά ξεκίνησε σε πραγματικούς αριθμούς όταν μπήκε στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ. Μάλιστα είχε καταγραφεί φοροδιαφυγή ύψους 5.000.000 ευρώ. Πρόκειται για ποσό που προέρχεται από τη μη καταβολή ΦΠΑ για το 2010.
Μετά τον έλεγχο στα βιβλία των επιχειρήσεων, ο Λάκης Γαβαλάς κλήθηκε σε πρώτη φάση να καταβάλει 1 εκατ. ευρώ ως μέρος των χρεών του. Ο Λάκης Γαβαλάς τότε πλήρωσε το αρχικό ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του συνολικού χρέους του προκειμένου να μην έχει ακόμα μεγαλύτερες κυρώσεις, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής άνω των 300.000 ευρώ διατάσσεται δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας και των μετοχών αυτής.
«Πράγματι υπήρχε ένα θέμα με την εφορία συνολικού ύψους 5.000.000 ευρώ. Ο κ. Γαβαλάς αποδέχθηκε το χρέος και προχώρησε σε ρύθμιση προκειμένου να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του» δήλωναν πριν μερικούς μήνες οι συνεργάτες του επιχειρηματία ενώ ξεκαθάρισαν: «Ουσιαστικά το πρόβλημα προέκυψε καθώς κάποιοι πελάτες δεν πλήρωναν, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αδυνατεί να συγκεντρώσει και να καταβάλει το ποσό στο κράτος».

Βέβαια, η κρίση δεν έχει επηρεάσει μόνο την εταιρεία του επιχειρηματία Λάκη Γαβαλά, αλλά όλον τον χώρο της ένδυσης, με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να βάζουν λουκέτο, εταιρείες να κλείνουν και σχέδια ανάπτυξης να παγώνουν ή να αναβάλλονται. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ο κλάδος της ένδυσης υπέστη μεγάλες πληγές το 2010 λόγω της κρίσης, ενώ και το 2011 ενδέχεται να είναι χειρότερο.