6 Ιουλ 2011

Στο κόκκινο τα έργα στους οδικούς άξονες


Tη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τις κοινοπραξίες και τις τράπεζες προκειμένου να μπουν και πάλι μπρος τα έργα στους αυτοκινητόδρομους ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Ραγκούσης....
 

Ο κ. Ραγκούσης απέφυγε να θέσει οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα παίρνοντας αποστάσεις από τους χειρισμούς της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας τού υπουργείου που καλλιέργησε κλίμα αισιοδοξίας ακόμη και για μειώσεις διοδίων από τις αρχές τού επόμενου μήνα. «Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να ξεκινήσουν το συντομότερο τα έργα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Βάση των διαπραγματεύσεων αποτελεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και παραχωρησιούχων. Οι όποιες αλλαγές που θα γίνουν - όπως για παράδειγμα νέες χαράξεις στα σημεία που έχουν μπλοκάρει τα έργα από τις αποφάσεις τού Συμβουλίου της Επικρατείας - θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε νέα σύμβαση που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή.
Στο μεταξύ, στο κόκκινο εξακολουθούν να βρίσκονται τα έργα κατασκευής νέων αυτοκινητόδρομων σε όλη την Ελλάδα, αφού μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες - που έχουν διακόψει τη χρηματοδότηση των έργων - δεν έχουν αποδώσει.
Χθες, υπήρξε συνάντηση - ενημέρωση του υπουργού Υποδομών με τους εκπροσώπους των κομμάτων (στη συνάντηση δεν παρέστησαν το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ) για την κατάσταση που επικρατεί στα έργα. Κοινή διαπίστωση όσων συμμετείχαν είναι ότι η κατάσταση στους αυτοκινητόδρομους είναι τελείως διαφορετική από την εντύπωση που είχε δημιουργηθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία τού Υποδομών.
Υπενθυμίζεται ότ
ι η πρόταση της κυβέρνησης προς τους κατασκευαστές και τις τράπεζες προκειμένου να συνεχίσουν τα έργα είναι η μείωση στα διόδια από 25% έως 30% για τα κατασκευασμένα τμήματα των αυτοκινητόδρομων επί 3 χρόνια και ταυτόχρονη μείωση κατά 50% για τα υπό κατασκευή τμήματα.
TA NEA