24 Ιουν 2011
Η Ευρώπη πέφτει στην ίδια παγίδα που είχε πέσει η Λατ. Αμερική
Στην ίδια παγίδα που έπεσαν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής κινδυνεύει να πέσει η Ελλάδα, επισημαίνει με άρθρο του στους «Financial Times» ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής, Αλφόνσο Πρατ-Γκάι.
Την ίδια στιγμή, σε εκτενές σχόλιό της η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» προτρέπει:
«Μην πιστεύετε τους ελληνικούς μύθους», λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα δεν έχει χρεοκοπήσει.
Ο Πρατ-Γκάι, κεντρικός τραπεζίτης της Αργεντινής την περίοδο 2002-2004, μετά δηλαδή την επώδυνη πτώχευση του 2001, υποστηρίζει σε άρθρο του με τίτλο «Μαθήματα λάτιν για την ανάκαμψη στην ευρωζώνη» ότι: «η Ευρώπη αργά αλλά σταθερά πέφτει στην ίδια παγίδα που είχαν πέσει οι χώρες της Λατινικής Αμερικής στο τελευταίο μισό του προηγούμενου αιώνα. Οσο περισσότερο οι Αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν τη νομισματική κρίση, την κατάρρευση τραπεζών και την πτώχευση, τόσο πιθανότερη γίνεται μια τέτοια καταστροφή».
Ο Αργεντίνος τραπεζίτης χαρακτηρίζει «μη βιώσιμη» τη στρατηγική που ακολουθούν ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές με στόχο να κερδίσουν απλά χρόνο.
Ο Πρατ-Γκάι προτείνει να μετατραπεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε υπηρεσία αναδιάρθρωσης δημόσιου χρέους, η οποία θα προχωρήσει στην επαναγορά όλων των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κυκλοφορούν, με μικρότερη απόδοση (επιτόκιο) και πενταετή περίοδο χάριτος.
Η εν λόγω υπηρεσία θα ανταλλάξει ύστερα τα παλιά ελληνικά ομόλογα με νέα που θα έχουν υψηλότερη απόδοση. «Η Ελλάδα θα καταφέρει έτσι ένα μικρό κούρεμα και μια πολύτιμη περίοδο χάριτος που θα τη γλιτώσει από δρακόντειες, μη βιώσιμες δημοσιονομικές περικοπές», γράφει ο Πρατ-Γκάι, τονίζοντας στην κατακλείδα του άρθρου του:
«Ο χρόνος και το φθηνό νόμισμα ήταν οι πυλώνες της ανάκαμψης στην Αργεντινή την τελευταία δεκαετία. Αν και το τελευταίο φαντάζει αδύνατον να εφαρμοστεί στις χώρες της ευρωζώνης, το πρώτο μπορεί ακόμη να τεθεί σε εφαρμογή προς όφελος της Ευρώπης. Χρειάζεται μια δημοσιονομική Pax Romana, μια σοφότερη και πιο ευέλικτη προσέγγιση».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση χθες της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» σε σχόλιο-ανάλυση, στην οποία γράφει χαρακτηριστικά:
«Η Ελλάδα δεν έχει χρεοκοπήσει. Οχι. Οπως οι οικονομολόγοι Κάρμεν Ράινχαρτ και Κένεθ Ρογκόφ έχουν επισημάνει, οι χρεοκοπίες κρατών αφορούν, βασικά, την επιθυμία να πληρώσεις παρά την αδυναμία».
«Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η φερεγγυότητα, όσο η πρόκληση της Ελλάδας για το αν οι αλλαγές που απαιτούνται είναι πολιτικά δυνατές», συμπληρώνει το άρθρο.
Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» θεωρεί ακόμη, πως δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να προχωρήσει σε στάση πληρωμών. «Δεν θα γίνει η ζωή ευκολότερη αν η Ελλάδα επιχειρούσε να φύγει από το ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο πιθανότατα θα προκαλούσε πανικό στις τράπεζες».
Το δημοσίευμα θεωρεί επίσης ότι για την κρίση χρέους δεν ευθύνεται απόλυτα η Ελλάδα.
«Η ευρωζώνη χρεώνει την Ελλάδα με επιτόκιο τιμωρίας - σχεδόν διπλάσιο από αυτό που ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πληρώνει για να δανειστεί ή από αυτό που το ΔΝΤ χρεώνει - καθιστώντας το εγχείρημα της Ελλάδας δυσκολότερο».
ΠΗΓΗ: enet.gr