24 Ιουν 2011
Ευέλικτη εργασία και στο δημόσιο
Με ένα «μπουκέτο» μέτρων, τα οποία θα εισαγάγουν ρυθμίσεις εργασιακής ευελιξίας στο Δημόσιο, θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις πιέσεις για μείωση του κόστους και απολύσεις στο κράτος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Δημ. Ρέππας....
Ο κ. Ρέππας, ο οποίος ακόμη δεν έχει ορκιστεί, καθώς δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει τη δημιουργία του χαρτοφυλακίου του, ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί η κατάρτιση του νέου βαθμολογίου και, εν συνεχεία, του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμά ότι ο εξορθολογισμός της μισθοδοσίας στο δημόσιο θα εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους για το κράτος, ενώ το ίδιο περιμένει ότι θα συμβεί και με την επανεξέταση και την αλλαγή της δομής και των οργανογραμμάτων της κεντρικής διοίκησης.
Νέο πλαίσιο λειτουργίας
Ο κ. Ρέππας - μαζί με τον υφυπουργό, κ. Ντ. Ρόβλια - θα επεξεργαστούν νέο πλαίσιο λειτουργίας για το δημόσιο, φέρνοντας μεγάλες αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο, αλλά και στην επαγγελματική πορεία των υπαλλήλων, με παροχή κινήτρων, προαγωγές κατόπιν αξιολόγησης, γραπτών διαγωνισμών και προσωπικών συνεντεύξεων και την σύνδεση αποδοχών με την παραγωγικότητα. Πρακτικά, θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις που άφησε πίσω του στο υπουργείο των Εσωτερικών ο νέος υπουργός Υποδομών, κ. Ι. Ραγκούσης.
«Οχι» σε απολύσεις
Στο ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο ο κ. Ρέππας αντιτίθεται πλήρως, καθώς θεωρεί ότι σε μία τέτοια περίοδο ύφεσης, απλώς θα εκτοξευόταν η ανεργία ακόμη υψηλότερα. Ωστόσο, δρομολογεί μέτρα εργασιακής ευελιξίας, που θα επιτρέψουν στους δημοσίους υπαλλήλους την παράλληλη εργασία στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, όπως η θέσπιση της προσωρινής απασχόλησης σε εθελοντική βάση, η παροχή δυνατότητας λήψης μακροχρόνιας άδειας άνευ αποδοχών και η εργασιακή εφεδρεία στο δημόσιο με καταβολή μέρους του μισθού.
Με τα συγκεκριμένα μέτρα εκτιμάται ότι θα καταστεί εφικτή η εξυγίανση προβληματικών και μη λειτουργικών φορέων του δημοσίου, καθώς και η ομαλή μετάβαση υπαλλήλων σε άλλα τμήματα του κράτους ή στον ιδιωτικό τομέα, εάν το επιθυμούν.
Οπως εξηγούν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ούτως ή άλλως η τήρηση της αναλογίας μία πρόσληψη προς πέντε συνταξιοδοτήσεις, η απομάκρυνση συμβασιούχων και εργαζομένων stage και οι αποχωρήσεις λόγω σύνταξης έχουν μειώσει κατά δεκάδες χιλιάδες τον αριθμό των υπαλλήλων του δημοσίου.
Ο ρόλος του κ. Τζωρτζάκη
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Forthnet, πρωθυπουργικός σύμβουλος και υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Παν. Τζωρτζάκης θα αναλάβει επιτελικό ρόλο στις ψηφιακές λειτουργίες του κράτους, μέσα από έναν οριζόντιο μηχανισμό που θα διαπερνά την κεντρική διοίκηση.
Οι αρχικές ιδέες περί δημιουργίας ενός ψηφιακού υπερ-υφυπουργείου, μέσα από την απόσπαση γενικών και ειδικών γραμματειών από άλλα υπουργεία, φαίνεται προς στιγμήν να εγκαταλείπονται, καθώς καταγράφηκαν σοβαρές αντιδράσεις.
Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου δεν αποκλείουν στην πορεία, εάν κι εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, να μεταφερθούν κάποια τμήματα ή ακόμη και διευθύνσεις στο νέο υπουργείο, όχι όμως ολόκληρες επιχειρησιακές μονάδες. Ετσι, απομακρύνεται το σενάριο της μεταφοράς της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνιών από το υπουργείο Υποδομών στο νέο χαρτοφυλάκιο.