24 Ιουν 2011

Δεν επιστρέφεται τελικά η... επιστροφή


Σε "νομοτεχνική παρεξήγηση" απέδωσε ο υπουργός Οικονομικών το θόρυβο που προκάλεσε η διάταξη του εκτελεστικού νόμου, με την οποία καλούνταν οι φορολογούμενοι να επιστρέψουν την έκπτωση φόρου που κέρδισαν από τη συλλογή αποδείξεων... 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων, "πήρε πίσω" τη σχετική διάταξη του εφαρμοστικού νόμου, βάσει της οποίας οι φορολογούμενοι θα έπρεπε να επιστρέψουν μέρος της έκπτωσης αν το ποσό ξεπερνούσε τα 300 ευρώ.

"Αυτό δεν πρόκειται να γίνει" τόνισε ο κ. Βενιζέλος. "Dεν θα υπάρξει τέτοιου είδους" μέτρο, πρόσθεσε και έκανε γνωστό ότι η αλλαγή στον τρόπο επιστροφής φόρου, μέσω αποδείξεων, θα εφαρμοστεί "από του χρόνου".

Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, χαρακτήρισε "σκληρά" και "άδικα" τα μέτρα που περιέχονται στον εφαρμοστικό νόμο. "Οι αριθμοί δεν μπορούσαν να κλείσουν διαφορετικά", είπε, αναγνωρίζοντας ότι τα μέτρα "δεν είναι ισορροπημένα" στη σχέση ανάμεσα στη μείωση των δαπανών και την αύξηση της φορολογίας, όπως επέμενε η τρόικα, σημειώνοντας ότι τις επόμενες εβδομάδας θα προωθηθούν τάχιστα και κατά προτεραιότητα τα μέτρα για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

"Πρέπει να μπει πάτος στο βαρέλι του χρέους για να πιάσουν τόπο τα μέτρα", είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι με το κλείσιμο του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, η χώρα μπορεί να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη.


Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το μεσημέρι της Τρίτης θα έχει "κρίσιμο τηλεφωνικό ραντεβού" με την Ελβετή ομόλογό του για να συζητήσουν το θέμα της φορολόγησης χρημάτων που έχουν εξαχθεί στο εξωτερικό.

Δήλωσε, τέλος, αισιόδοξος για την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και είπε ότι θα επικοινωνήσει ο ίδιος με τους βουλευτές Αλέκο Αθανασιάδη και Θωμά Ρομπόπουλο, που έχουν εκδηλώσει πρόθεση καταψήφισης, καθώς και "με όποιον άλλο βουλευτή χρειαστεί', όπως είπε για να τους πείσει για την αναγκαιότητα έγκρισης τόσο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, όσο και του εφαρμοστικού νόμου.

Στο τρίωρο που μεσολάβησε από τη στιγμή που δόθηκε στη δημοσιότητα ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις, καθώς η διάταξη ουσιαστικά ακύρωνε το περσινό μέτρο της συλλογής των αποδείξεων, στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Τη διαφωνία του με το μέτρο εξέφρασε ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Mega", στον οποίο επίσης είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν είχε τεθεί στις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.
Το υπουργείο προχώρησε στην αλλαγή αυτή, καθώς υπολογίζει ότι φέτος από τις επιστροφές απώλεσε έσοδα της τάξης των 612 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά για το τρέχον έτος τα πρόσθετα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο φθάνουν τελικά τα 6,74 δις ευρώ από 6,53 δις ευρώ του αρχικού σχεδίου. Οι πρόσθετοι φόροι περιορίστηκαν κατά τι στα 2,31 δις ευρώ από 2,45 δις ευρώ.

Η επίμαχη παράγραφος που αποσύρεται τελικά από τον εφαρμοστικό νόμο αναφέρει:

"Το ποσό του φόρου που εκπίπτει από τον συνολικό φόρο που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα σύμφωνα με τις διατάξεις του όγδοου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του ν. 2238/1994 περί αποδείξεων, όπως ισχύει για το οικονομικό έτος 2011, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ ανά φορολογούμενο.


"Στις περιπτώσεις που έχει γίνει εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011 και έχει συμψηφιστεί φόρος μεγαλύτερος από τριακόσια (300) ευρώ, ο επί πλέον αυτός φόρος βεβαιώνεται με την ειδική εισφορά φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του παρόντος άρθρου".

Σε ό,τι αφορά το ποσό των αποδείξεων για την έκπτωση του αφορολόγητου, το ποσό αυξάνεται από το 10% στο 25%.

Η παράγραφος αναφέρει: "Το ποσό των α
ποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται, σε ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ. Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%)".

ΤΟ ΕΘΝΟΣ