14 Ιουν 2011

Επίδαυρος 2011: Από την υπερπαραγωγή του εθνικού στο.... Χόλυγουντ!


Καλοκαιράκι λοιπόν και οι θεατρόφιλοι που σέβονται τον τίτλο τους, έχουν σίγουρα σκοπό να παρακολουθήσουν έστω μια παράσταση του Φεστιβάλ της Επιδαύρου. Εξάλλου λίγο η οικονομική κρίση, λίγο οι συμμετοχές, λίγο η έλλειψη... 
σημαντικών προτάσεων έκαναν τις φετινές μας επιλογές στο αργολικό θέατρο ελάχιστες!
Συγκεκριμένα  μόνο πέντε Παρασκευές και πέντε Σάββατα του Ιουλίου και  ένα Παρασκευοσάββατο του Αυγούστου θα ανέβουν παραστάσεις στο αρχαίο κοίλον. Πρεμιέρα θα κάνει ο Πέτρος Φιλιππίδης με την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη και φινάλε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός με τον «Ηρακλή Μαινόμενο» του Ευριπίδη.

Τώρα αν ακούγοντας αυτούς τους δύο τίτλους, νομίζετε πως θα δούμε κλασσικά αρχαία δράματα- κωμωδίες και τραγωδίες- πλανάστε πλάνη..

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, την πρωτομηνιά του Ιούλη, ποδαρικό θα κάνει η «Ειρήνη» από την θεατρική διαδρομή. Ο Πέτρος Φιλιππίδης, δεν θα πρωταγωνιστεί απλώς αλλά θα έχει και την σκηνοθετική ευθύνη της παράστασης.

Οι πρώτες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, οι κρυφές ματιές που ρίξαμε στις πρόβες και τα ονόματα των συντελεστών (Τάκης Παπαματθαίου, ΓιώργοςΓαλίτης,Γιάννης Δεγαΐτης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος,Πάνος Σταθακόπουλος, Χρήστος Σιμαρδάνης, ΧάρηςΜαυρουδής,Άγγελος Μπούρας, Δημήτρης Δεγαΐτης, ΤάσοςΙορδανίδης,Σπύρος Παππάς, Χρήστος Συριώτης, ΕλευθέριοςΕλευθερίου,Ηλίας Γιαννάκης, Δημήτρης Βογιατζής, ΘοδωρήςΜπουζικάκος, Αντώνης Αντωνάκος, Δημήτρης Σαμόλης, Πέτρος Γεωργοπάλης, Σταύρος Σβίγγας, Μανώλης Χουρδάκης,ΟρέστηςΤζιόβας και 2 παιδιά) μας έχουν ήδη διεγείρει το ενδιαφέρον!

Και όπως και να το κάνουμε Φιλιππίδης είναι αυτός και αν και η σκηνοθεσία του είναι «γενναιόδωρη» που το ελπίζουμε αναμένουμε τα καλύτερα!

Στην  συνέχεια (8-9 Ιουλίου) την σκυτάλη θα πάρει το κρατικό  θέατρο Βορείου Ελλάδας  με τα «Μικρά Διονύσια».

Η συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Αθηνών γίνεται στο πλαίσιο των πενήντα χρόνων λειτουργίας του Κ.Θ.Β.Ε. με μια παράσταση - (φόρος τιμής) που αποτελεί συγχρόνως και ένα ταξίδι μνήμης στο θεατρικό τότε και τώρα, συνδέοντας θραύσματα από παραστάσεις αρχαίου δράματος στους Φιλίππους και στη Θάσο, στο Θέατρο Δάσους και στην Επίδαυρο.

Ένας δοκιμασμένος δάσκαλος-ηθοποιός «ξεναγεί» μια νεώτερη ηθοποιό-μαθητευό-μενη στα μυστικά και στους κώδικες του τραγικού και του κωμικού λόγου. Πρόκειται για ένα ταξίδι στην ενδοχώρα έργων που σκηνοθέτησαν σημαντικά και κομβικά πρόσωπα της μεταπολεμικής ιστορίας του θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, από το 1961 που ιδρύθηκε το Κ.Θ.Β.Ε. μέχρι σήμερα.

Την σύνθεση των  κειμένων θα κάνει  ο Κώστας Γεωργουσόπουλος  και την σκηνοθεσία  ο ΓιάννηςΡήγας - Γρηγόρης Καραντινάκης και εδώ είναι αξιοσημείωτα τα ονόματα των ηθοποιών (Γιώργος Αρμένης, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, ΓιάννηςΚαλατζόπουλος, Ταμίλα Κουλίεβα, ΣταμάτηςΚραουνάκης,Γιάννης Μαλλούχος, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Νίκος Ψαρράς).

Ενώ ακριβώς  στη μέση του μήνα στις 15 Ιουλίου, έρχεται η πιο αναμενόμενη παράσταση του καλοκαιριού! Ποια είναι αυτή; Μα φυσικά οι «Σκηνοβάτες» του Σταμάτη Φασουλή και σ' αυτή την περίπτωση μιλάμε για σύνθεση πολλών κειμένων όπως και στα «Μικρά Διονύσια».

Ο πλέον  ειδικευμένος στο ανέβασμα υπερπαραγωγών, Σταμάτης Φασουλής -σας θυμίζω μόνο το «Τρίτο στεφάνι» που θα ξαναδούμε φέτος στο Παλλάς- αναμειγνύει μαγικά υλικά και αναμένουμε με αγωνία το αποτέλεσμα.

Τα υλικά  του; Δύο κορυφαίες Ελληνίδες  πρωταγωνίστριες, η Νένα Μεντή και η Σοφία Φιλιππίδου, ένας θίασος με την αφρόκρεμα των νέων και ταλαντούχων του χώρου (Νίκος Κουρής, ΤάνιαΤρύπη,Ελένη Κοκκίδου, Μάκης Παπαδημητρίου,ΕυαγγελίαΜουμούρη, Θανάσης Αλευράς, Σωκράτης Πατσίκας,ΆλκηστιςΠουλοπούλου, Φοίβος Ριμένας, Μαργαρίτα Λουμάκη,ΑγορίτσαΟικονόμου, Γιώργος Δεπάστας, Δημήτρης Τσέλιος,ΔήμητραΣιγάλα, Χρήστος Σπανός, Τζένη Διαγούπη, ΕλένηΒεργέτη,Κλειώ-Δανάη Οθωναίου, Μίνως Θεοχάρης,ΝάντιαΚοντο-γεώργη, Ηρώ Μπέζου, Σπύρος Ανδρεόπουλος,ΆγγελοςΤριανταφύλλου, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Αντώνης,Πασβάντης,Δημήτρης Καπετανάκης, Νεφέλη Κουρή) και για αλατοπίπερο;
Χορογραφίες από τον Φωκά Ευαγγελινό, σκηνικά από τον Μανώλη Παντελιδάκη, στίχοι τραγουδιών από την Αφροδίτη Μάνου!

Την επόμενη εβδομάδα στις 22-23 Ιουλίου ο μοναδικός Αντώνης Αντύπας, σκηνοθετεί τους εξαιρετικούς Αμαλία Μουτούση και Χρήστο Λούλη στην «Μήδεια» του Ευριπίδη, μαζί τους και οι: Μαρία Κατσιαδάκη,Θέμης Πάνου,ΆρηςΛεμπεσόπουλος, Γιάννης Νταλιάνης, Δημήτρης Ήμελλος, Μαρία Καλλιμάνη, 15μελής χορός γυναικών.

Να σημειωθεί  και η επιλογή της μετάφρασης του Γιώργου Χειμωνά, μιας από τις καλύτερες νεοελληνικές προσεγγίσεις του έργου .

Λίγο πριν εκραγεί ο Πελοποννησιακός πόλεμος (431 π.Χ.) ο Ευριπίδης παρουσιάζει τη Μήδεια, τραγωδία που επηρέασε όσο κανένα άλλο έργο την παγκόσμια δημιουργία.

«Έργο βαθύτατα Ερωτικό, μέσα από το δράμα της προδομένης ηρωίδας και την αντι-παράθεσή της με τον Ιάσονα, η Μήδεια φωτίζει τη θέση της γυναίκας, τη διαμάχη των δύο φύλων, τη σύγκρουση των δύο πολιτισμών αλλά και την κρίσιμη ηθική καμπή στην οποία είχε φτάσει ο αρχαίος κόσμος λίγο πριν την επερχόμενη κατάρρευση», τονίζει ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

Και έρχεται  το τελευταίο Παρασκευοσάββατο του Ιουλίου και μαζί του ο Κέβιν Σπέισι! «Ναι αμέ! Τι μας περάσατε καλέ; Επειδή δεν είχαμε πέρσι δεν θα έχουμε και φέτος αστέρα του Χόλυγουντ;» αυτό φαίνεται πως σκέφτηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ - Γ. Λούκος- και κάλεσε τον αμερικανό αστέρα να παίξει Ριχάρδο παρακαλώ!

Εξάλλου, όπως είπε ο κ. Γιώργος Λούκος πρόπερσι με τον Ιθαν Χοκ, χιλιάδες κοριτσάκια έμαθαν: «Κατά που πέφτει η Επίδαυρος» το ίδιο αναμένουν να συμβεί και φέτος και γι' αυτό κατ' εξαίρεση η παράσταση θα παιχτεί και την Κυριακή.

Φινάλε θα γίνει(5-6 Αυγούστου) με την παράσταση  «Ηρακλής Μαινόμενος» την δεύτερη παραγωγή του Εθνικού θεάτρου με τον Νίκο Καραθάνο στον ομώνυμο ρόλο και έναν ακόμη σημαντικό θίασο (Καρυοφυλλιά Καραμπέτη,ΜηνάςΧατζησάββας, Θοδωρής Αθερίδης, ΓιάννηςΒογιατζής,Στεφανία Γουλιώτη, Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Γάλλος,Γιώργος Μπινιάρης, Γιώργος Ζιόβας, ΓρηγόρηςΕυαγγελάτος,Αργύρης Πανταζάρας, Γιάννης Παπαδόπουλος,ΠροκόπηςΑγαθοκλέους, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, ΚώσταςΚοράκης,Kωνσταντίνος Ασπιώτης, Γιούλα Μπούνταλη,ΔημήτρηςΜακαλιάς, Ντένης Μακρής).
Τώρα  αν περιμένετε κλασσικά πράγματα.. Δεν ξέρω τι να σας πω; Ακόμη δεν έχουμε δει ούτε καν φωτογραφίες της παράστασης, ενώ οι πρόβες γίνονται ινκόγκνιτο! Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι αν πάτε να είστε open-minded, που θα έλεγε και ο φίλος μας ο Κέβιν Σπέισι!

Γιώτα Δημητριάδη
cosmo.gr