14 Ιουν 2011

Είπε ο Πάνος Μπεγλίτης για την βουλευτική ασυλία,το πλήθος των βουλευτών και την ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο ...


 Απόσπασμα συν/ξης "Πρωινό Σαββατοκύριακο"στην ΝΕΤ TV
Για την βουλευτική ασυλία και το πλήθος των Βουλευτών:
    "Η βουλευτική ασυλία είναι μια μορφή προστασίας σε περίπτωση καταχρηστικής άσκησης από εκπροσώπους της κοινωνίας, από πολίτες κάποιων δικαιωμάτων ενάντια στους Βουλευτές, ενάντια στο πολιτικό σύστημα. Πως θα προστατευθεί ο Βουλευτής;

Είναι αλήθεια ότι έχουν γίνει λάθη και στο συνταγματικό πλαίσιο, αλλά και στον εφαρμοστικό νόμο περί ποινικής ευθύνης Υπουργών. Έγιναν βελτιώσεις πρόσφατα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, που υπερψηφίστηκαν στη Βουλή, με την αποδοχή κι από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, οι αλλαγές στο νόμο περί ποινικής ευθύνης Υπουργών, πάντα στο πλαίσιο και με τις δυσκολίες που θέτει σήμερα το άρθρο 86 του Συντάγματος. Γίνονται, αγαπητοί φίλοι, προσπάθειες.
Αλλά από την άλλη πλευρά σκεφθείτε ότι πρέπει να προστατευθεί, να θωρακιστεί κι ο θεσμός του Βουλευτή απέναντι σε άδικες κατηγορίες, απέναντι σε μια δικομανία, που χαρακτηρίζει, πολλές φορές, τους πολίτες.
Το πρόβλημα δεν είναι το αριθμητικό, σε σχέση με τις βουλευτικές έδρες. Πριν συζητήσουμε και συμφωνήσουμε για το αριθμητικό, όπου θα μπορούσε να παίξει κανείς το παιχνίδι της κολοκυθιάς, θα πρέπει να δούμε άλλα ζητήματα που συνδέονται με την ανάγκη αναβάθμισης του θεσμού του Βουλευτή, με την ανάγκη ανασυγκρότησης του κοινοβουλευτικού μας συστήματος, αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού βίου, της πολιτικής μας ζωής.
Πρέπει να δούμε, πως αναβαθμίζουμε το ρόλο του Βουλευτή, πως καθιστούμε ανεξάρτητο αντιπρόσωπο του έθνους με απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου τον Βουλευτή, στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος, στο πλαίσιο της εσωτερικής λειτουργίας των κομμάτων, πως υποστηρίζουμε την αυτονομία του και την ανεξαρτησία του, πάντα με σεβασμό του πολιτικού χώρου μέσα στον οποίο βρίσκεται.
Η αναστολή της βουλευτικής ιδιότητας στους Υπουργούς ισχύει στη Γαλλία, κι εγώ είμαι ανοιχτός κι είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε αυτά.
Αλλά εάν πάμε τώρα, σε βιαστικές κινήσεις λόγω συγκυρίας, και πολλοί τοποθετούνται με βάση τη συγκυρία, γιατί μπορεί προς τα έξω να φαίνεται κι ως ένα χάιδεμα σε αυτές τις δυνάμεις που σήμερα βρίσκουν εξιλαστήριο θύμα τον κοινοβουλευτικό μας βίο και τους Βουλευτές, αυτό, κατά την άποψή μου θα ήταν λάθος.

    Άρα λοιπόν το πρόβλημα από την αρχή δεν είναι οι 300 να πάνε 200. Να πάνε 200, να πάνε 150, να πάνε 100, όμως πρέπει από την άλλη πλευρά να δούμε ποιες θα ήταν οι παρενέργειες μιας τέτοιας απόφασης. Θέλουμε να πάμε σε μια αναπαραγωγή μιας αντίληψης πολιτικής κάστας, πολιτικής οικογενειοκρατίας, να πάμε σε μια αντίληψη των ισχυρών, αυτών που έχουν οικονομική ευχέρεια για να ασχοληθούν με την πολιτική;
Ήδη στην Αντιπολίτευση είχαμε δουλέψει πάρα πολύ, ως κόμμα, σε μια σειρά θεσμικών αλλαγών που έχει ανάγκη σήμερα το πολιτικό σύστημα.
Είναι το πολιτικό χρήμα, η λειτουργία των πολιτικών κομμάτων, ο θεσμός του Βουλευτή και η αναβάθμισή του, ο νέος εκλογικός νόμος. Όλα αυτά θα τα φέρουμε στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου παρεμβάσεων και μεταρρυθμίσεων, όπως  έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός.
Είναι εύκολο το σύνθημα «να πάνε στη φυλακή οι κλέφτες», συμφωνώ απόλυτα, να πλειοδοτήσουμε όλοι για να γίνουμε ευχάριστοι στα αφτιά πάρα πολλών συμπολιτών μας. Είναι πολύ εύκολο σήμερα και εγώ και άλλοι συνάδελφοί μου να πλειοδοτήσουμε στο να κοπούν οι μισθοί των Βουλευτών, να κοπούν τα όποια «προνόμια», και δεν είναι προνόμιο το να έχεις ένα αυτοκίνητο για να πας στην επαρχία και να κάνεις τη δουλειά σου.
    Επιτέλους δεν πρέπει να διασφαλίσουμε την αυτονομία του βουλευτή ή να τον στεγανοποιήσουμε από τις όποιες σειρήνες του πολιτικού χρήματος ή της εξάρτησης από τα μεγάλα οικονομικά ή άλλα συμφέροντα; Δεν θα τα δούμε αυτά; Απλώς να ρίχνουμε συνθήματα που μπορεί να αρέσουν σήμερα στον κόσμο;
Νομίζω τα πράγματα πρέπει να τα βάλουμε σε μια σειρά. Ήδη οι βουλευτές συμμετέχουν και είμαστε έτοιμοι και ως Κυβέρνηση και ως πολιτικό Κόμμα να συμμετάσχουμε σε περαιτέρω περικοπές για τους βουλευτές. Θέλετε να αυτομαστιγωθούμε; Θα το κάνουμε κι αυτό. Αλλά προσοχή όμως, πάμε στην άλλη άκρη. Πάμε στην πλήρη ισοπέδωση και στην απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών και του ρόλου του βουλευτή. Γιατί θέλουμε ένα βουλευτή ανεξάρτητο, να πατάει στα πόδια του."

Για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα:
Πιστεύω ότι οι βουλευτές μας με την πολιτική και  κοινωνική διαδρομή που έχουν, με την ευθύνη  που τους διακρίνει, με τη συνείδηση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, θα υπερψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το δεύτερο Μνημόνιο.  Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει βουλευτής που θα καταψηφίσει το Μνημόνιο, δηλαδή ουσιαστικά θα στραφεί ενάντια στα συμφέροντα της χώρας, ενάντια στην προοπτική μας, στο μέλλον αυτής της χώρας.
        Από την άλλη πλευρά, και μην μένουμε μόνο στην επιφάνεια των αντιδράσεων, είναι από τις πιο δημοκρατικές περιόδους που ζει η Κυβέρνηση η Κοινοβουλευτική Ομάδα και το ΠΑΣΟΚ, συγκρινόμενα και με άλλες πρόσφατες πολιτικές περιόδους.
        Υπάρχει μια απόφαση της Κυβέρνησης ότι θα πάμε με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή με τους 151 βουλευτές. Υπήρξε μεγάλη συζήτηση μέσα στην Κυβέρνηση. Τοποθετήθηκαν τα στελέχη, ο καθένας εξέφρασε την άποψή του, πάρθηκε μια απόφαση αυτή ακολουθήσαμε. Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν, θέλουμε τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων όχι στη βάση μιας πιεστικής ψηφοφορίας, αλλά με συνειδητή τοποθέτηση των πολιτικών δυνάμεων της Αντιπολίτευσης.        Εμείς δεν πάμε μέσα από την ψηφοφορία να υφαρπάξουμε την ψήφο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Θέλουμε την εθνική συναίνεση. Η πρόσκληση – έκκληση του Πρωθυπουργού έχει ισχύ και σήμερα και αύριο και όσο διαρκεί αυτή η κρίση και τώρα με την ψηφοφορία του μεσοπρόθεσμου, αλλά και στην υλοποίηση του προγράμματος που είναι εξίσου σημαντικό στάδιο.