5 Μαΐ 2011

Οι Financial Times «κουρεύουν» τα ομόλογα 55% και έβαλαν μπροστά την Ισπανία

Του Μωυσή Λίτση

«Κούρεμα» 55% των ελληνικών κρατικών ομολόγων προεξοφλεί η αγορά, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times». Η εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι υπάρχει κοινή πεποίθηση στην αγορά ότι η Ελλάδα θα... πτωχεύσει το 2012 και, αν συνεχιστεί η πολύ μεγάλη άνοδος στο κόστος του ελληνικού δανεισμού, θα αυξηθούν οι κίνδυνοι για μετάδοση της κρίσης στην Ισπανία.

«Οι πολιτικοί πρέπει να θέσουν σε καραντίνα την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία», δηλώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ο Αντριου Μπαλς, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκών επενδύσεων στη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο, Pimco.

«Κοινή πεποίθηση στην αγορά είναι», γράφει σε άλλο σημείο η εφημερίδα, «ότι θα υπάρξει πτώχευση τον επόμενο χρόνο, γιατί η Ελλάδα, η οποία έχει πάρει μέχρι στιγμής 35 δισ. ευρώ από τα 110 δισ. ευρώ της οικονομικής βοήθειας από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, αναμένεται να ξεμείνει από λεφτά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012».

Η Ελλάδα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει 112 δισ. ευρώ σε ομόλογα το 2012 και 2015, με την κυβέρνηση δύσκολα να μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση εκδίδοντας ομόλογα τον επόμενο χρόνο με τέτοια υψηλά επιτόκια, επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση, ότι θα γίνει μια εθελούσια αναδιάρθρωση, η οποία θα εμπεριείχε κάποιου είδους επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης (λήξης) των ομολόγων και η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη μέσα στη χρονιά, με μία εξ ολοκλήρου στάση πληρωμών του χρόνου ή το 2013».

Κατά τους «F.Τ.», η αγορά προεξοφλεί, ήδη, κούρεμα 55% στα υπό λήξη ομόλογα ύψους 262 δισ. ευρώ, κάτι που θα δημιουργούσε προβλήματα «για τις τράπεζες της Αθήνας, οι οποίες κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, και σε άλλους δανειστές της ευρωζώνης, οι οποίοι είναι εκτεθειμένοι στην Ελλάδα, ενώ η ΕΚΤ κατέχει περί τα 20-30 δισ. ευρώ σε ελληνικά κρατικά ομόλογα».

* Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της επενδυτικής εταιρείας ING Investments Management, «ένα τέτοιο σενάριο θα σήμαινε ότι το επιτόκιο του ελληνικού διετούς ομολόγου θα αυξανόταν από το τωρινό 24,78% στο 45%».

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο επικεφαλής του τμήματος σταθερών επενδύσεων της ING Investments Management, Valentijn van Nieuwenhuijzen, υποστηρίζει ότι
«μια ελληνική αναδιάρθρωση δεν μπορεί να περιοριστεί στην Ελλάδα, λόγω της έκθεσης και άλλων χωρών της ευρωζώνης. 
Η ελληνική αναδιάρθρωση όχι μόνο θα προκαλέσει διαμάχη για το αν πρέπει η Ιρλανδία και η Πορτογαλία να ακολουθήσουν, αλλά θα επηρεάσει τις όποιες χώρες είναι εκτεθειμένες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των χωρών του σκληρού πυρήνα».

ΠΗΓΗ: enet.gr