5 Μαΐ 2011

ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΑ: Animal Planet. Του Τάκη Θεοδωρόπουλου


Η ανάπτυξη απαιτεί στρατηγικό σχέδιο. Και βάση κάθε στρατηγικού σχεδίου που σέβεται τον εαυτό του είναι η µετατροπή του µειονεκτήµατος σε συγκριτικό πλεονέκτηµα
.
Γι’ αυτό θα πρέπει να σταµατήσουµε να µεµψιµοιρούµε για τη βία στα γήπεδα. Αφού λίγο ώς πολύ έχουµε όλοι... αποδεχθεί την ιδιαίτερη συµπεριφορά της χρυσής νεολαίας µας ως ένα φυσικό φαινόµενο, µαζί µε τους σεισµούς και τα κοιτάσµατα πετρελαίου στο Αιγαίο, οφείλουµε να κάνουµε ό, τι περνάει από το χέρι µας για να την αξιοποιήσουµε.

Κατ’ αρχάς να εντοπίσουµε την πραγµατική δυναµική της. Είναι κρίµα να την αποκαλούµε απλώς «βία στα γήπεδα», να την περιορίζουµε σε χώρο και σε χρόνο.
Τον δρόµο µάς τον δείχνουν οι ίδιοι οι άλκιµοι, νεοελληνιστί γοµάρια: αφού από τη διαδροµή τους ώς το γήπεδο έχουν κάνει λαµπόγυαλο τη µισή πόλη, οφείλουµε να δικαιώσουµε το φαινόµενο σε όλο του το εύρος.

Εχετε σκεφθεί πόσα είναι τα διαφυγόντα κέρδη από την τηλεοπτική – και δη διεθνή – εκµετάλλευση του έργου των παιδιών µας;
Γιατί να µην πουλήσουµε τα τηλεοπτικά δικαιώµατα της δηµιουργικής µας νεολαίας, και γιατί να µη χρησιµοποιήσουµε το όλον θέαµα για να προσελκύσουµε τον φιλοπερίεργο τουρίστα που βαριέται τις επισκέψεις στα µουσεία και τα αγάλµατα, τον σύγχρονο άνθρωπο που τρελαίνεται για ιδιαίτερες συγκινήσεις;

Πού αλλού θα δει αστυνοµικούς να γίνονται σάκοι του µποξ και να κλωτσάνε για να αµυνθούν από τις επιθέσεις της ελληνικής άγριας αρκούδας;

Πού αλλού θα δει τόσα νέα παιδιά να αθλούνται σπάζοντας ο ένας το κεφάλι του άλλου µε καδρόνια, πού αλλού θα δει είκοσι δύο ταλαίπωρους να κυνηγάν µια µπάλα µέσα στα καπνογόνα;

Στιγµιότυπα από το θέαµα υπάρχουν κι αλλού, όµως µια τόσο ολοκληρωµένη εκδοχή µόνον η πανίδα του ελληνικού animal planet µπορεί να του προσφέρει.
Τόσες χώρες ζουν από τον σεξοτουρισµό. Εµείς γιατί να µην αξιοποιήσουµε τον δικό µας; Κλεισµένος σε ειδικά κλουβιά, σαν αυτά που παρατηρούν τους καρχαρίες, ο τουρίστας θα µπορεί να παρακολουθήσει ζωντανά τους µονοµάχους.

Και µετά, το βράδυ, την ώρα του φαγητού για χαλάρωση, αντί για µίστερ Μπιν, θα µπορεί να ακούει τις δηλώσεις του κυρίου Παπουτσή και του κυρίου Νικητιάδη, οι οποίοι θα δηλώνουν ότι ήρθε η κατάλληλη στιγµή για να πατάξουν το φαινόµενο.

Για επιδόρπιο, δε, θα προσφέρονται σκηνές από τον ιδιαίτερο πολιτισµό των ιθαγενών. Ειδικά εκπαιδευµένοι διερµηνείς θα προσπαθούν να αποδώσουν σε κάποια ανθρώπινη γλώσσα, τα φωνήµατα της ιδιαίτερης διαλέκτου που εκφέρει το είδος Πρόεδρος ΠΑΕ.

Στον 21ο αιώνα δεν φτάνει η αρχαία κληρονοµιά για να οργανώσεις τουριστική πολιτική. Χρειάζεται και η αξιοποίηση της σύγχρονης δηµιουργίας.

ΠΗΓΗ: τα νεα on-line