5 Μαΐ 2011

Λόγια βερεσέ...Του Γιάννη Πρετεντέρη


«Ειλικρινά αναρωτιέμαι, γιατί έπρεπε να περάσουν δεκαεννέα μήνες διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, να υπογραφεί ένα Μνημόνιο, να επικαιροποιηθεί δυο - τρεις φορές, να περάσουμε τους 750.000 ανέργους, να παντρευτεί ο Ουίλιαμ και να σκοτωθεί ο Μπιν Λάντεν για να καταλήξουμε σε "Τριετές Εθνικό... Σχέδιο Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής". (...) 

Γιατί χρειάζεται "Τριετές Εθνικό Σχέδιο", για να αλλάξουν τον αδόξαστο στον έλεγχο σε εκατόν πενήντα προφανείς ύποπτους φοροδιαφυγής;

Γιατί χρειάζεται "Τριετές Εθνικό Σχέδιο", για να πιάσουν αυτούς που δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας εδώ και δυο χρόνια; Δεν προκύπτει αυτονοήτως από μια έρευνα στο μηχανογραφικό;

Γιατί χρειάζεται "Τριετές Εθνικό Σχέδιο" για να πληρωθούν οι πισίνες που δεν έχουν πληρωθεί και για τις οποίες βαρεθήκαμε να ακούμε ότι "εντοπίζονται" εδώ και ενάμιση χρόνο; Τι το ιδιαίτερο έχουν αυτές οι πισίνες και χρειάζεται τόσο νταραβέρι για να τακτοποιηθούν;

Απλώς, πολύ φοβούμαι, ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι σαν την ανομία στο ποδόσφαιρο. Ολοι την καταδικάζουν, αλλά μόλις είναι να περάσουμε στην ταμπακέρα, μόλις πάμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα, ανακαλύπτουμε ότι χρειάζεται "εθνικό σχέδιο" ή "αυστηροποίηση" της νομοθεσίας. Ξέρετε γιατί; Επειδή τελικώς όλοι βολεύονται και με τη φοροδιαφυγή και με την ανομία.

Διότι μη μου πείτε ότι θέλει υπερφυσικές δυνάμεις ή καμιά σατανική ικανότητα για να κόψεις πρόστιμα σε χίλιες πισίνες. Ούτε ότι χρειάζεται ειδική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να στείλεις δυο - τρεις ΠΑΕ στη Β' Εθνική και μερικούς ποδοσφαιροπαράγοντες στο εδώλιο.
Αρκεί μερικοί άνθρωποι να κάνουν απλώς τη δουλειά τους - τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο!

Αρκεί, δηλαδή, να θέλεις να το κάνεις. 
Αρκεί να μη φοβάσαι να το κάνεις. 
Αρκεί να πιστεύεις ότι η φοροδιαφυγή και η ανομία είναι σαράκια που τρώνε το έθνος κι αν δεν αντιμετωπιστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα, θα το φάνε μέχρι το μεδούλι. 
Και σε όποιον αρέσει...

Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης, όλα τα άλλα τα ακούω βερεσέ. Κι ακόμη πιο βερεσέ ακούω την "αναδιοργάνωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών" ή την "αυστηροποίηση του πειθαρχικού δικαίου" και άλλες σχετικές φιλολογίες.

Οποιος δεν θέλει (ή δεν μπορεί...) να ζυμώσει, πέντε μέρες κοσκινίζει».

ΠΗΓΗ: τα νεα on-line