Tην έγγραφη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας ότι συναινεί στην εφαρμογή του μνημονίου θέτουν ευθέως πλέον ως όρο για τη συνέχιση του δανεισμού οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη, οι οποίοι παράλληλα αφήνουν ανοικτό το ζήτημα της περαιτέρω επιμήκυνσης των χρονικών ορίων..
για την απόσβεση των δανείων. Οι τελικές αποφάσεις θα υιοθετηθούν στην επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου των υπουργών, που θα γίνει τον Ιούνιο στο Λουξεμβούργο.
Ως τότε θα πρέπει να έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα εντός του 2011 ώστε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ της, έναντι 9.5% που η Επιτροπή εκτιμά ότι θα ανέλθει χωρίς τη λήψη μέτρων. Θα πρέπει επίσης να εξειδικευθεί το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο οι Βρυξέλλες κρίνουν νεφελώδες , καθώς και το πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Τέλος εντός του έτους θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί και τουλάχιστον μια από τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο κρατικές επιχειρήσεις.
Αυτές είναι λίγο-πολύ οι κατευθυντήριες γραμμές για την Ελλάδα στις οποίες κατέληξε το Eurogroup στη διάρκεια μιας μακράς συνεδρίασης που τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις Βρυξέλλες. Μιας συνεδρίασης που σίγουρα δεν ήταν εύκολη για την ελληνική πλευρά, αφού ορισμένες χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία αφήνουν να εννοηθεί ότι θα προτιμούσαν την ευρεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, παρά την αντίθετη άποψη των περισσότερων εκ των χωρών της ευρωζώνης, αλλά και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, όπως η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Επίτροπος κ Ολι Ρεν, στο χθεσινό Συμβούλιο έγινε μια «πολύ χρήσιμη συζήτηση» σχετικά με την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων 110 δις. ευρώ προς την Ελλάδα. Ο Επίτροπος Οικονομίας, επισήμανε ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2010 μία άνευ προηγουμένου μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Υπογράμμισε ωστόσο ότι στην έως τώρα αξιολόγηση «έχουν εντοπιστεί κάποια κενά». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ικανοποιημένος για τις ξεκάθαρες δεσμεύσεις που έδωσε η Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή νέων έκτακτων μέτρων, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2011. «Αν η Ελλάδα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011, αν επιταχυνθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αν υπάρξει πολιτική συναίνεση, τότε η σωτηρία της είναι εφικτή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Eurogroup.
Οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν με έμφαση την ανάγκη να επιτευχθεί πολιτική συναίνεση σε σχέση με την εφαρμογή του μνημονίου στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης. «Είναι εθνικό και όχι κομματικό θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζ. Κ. Γιουνκέρ και συνέχισε λέγοντας ότι οι αγορές, οι κυβερνήσεις των χωρών του ευρώ, τα εθνικά κοινοβούλια και η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αναμένουν από την Ελλάδα να λειτουργεί ως μία ομάδα με υπεύθυνο τρόπο, όπως συνέβη στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Ερωτηθείς από το «Βήμα» αν αναμένει από τη μείζονα αντιπολίτευση στην Ελλάδα μια κίνηση ανάλογη προς αυτή των επικεφαλής των πορτογαλικών κομμάτων που με επιστολές τους προς τους κοινοτικούς ιθύνοντες κατέστησαν σαφή τη συμφωνία τους προς το πορτογαλικό μνημόνιο, ο κ Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ απάντησε «ναι».
Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Ζ. Κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι μία ευρεία αναδιάρθρωση δεν αποτελεί λύση, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιας μορφής «αναμόρφωση» (reprofiling) του χρέους. Σημείωσε, ωστόσο, ότι προηγουμένως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τα μέτρα που χρειάζονται για την δημοσιονομική προσαρμογή.
Από ελληνικής πλευράς, παράγοντες του υπουργείου οικονομίας βεβαίωσαν από τις Βρυξέλλες ότι οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους της ζώνης του ευρώ θα συνεχιστούν αδιάκοπα ως τον Ιούνιο. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις εξελισσόμενες διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα, οι ίδιες πηγές προέβλεψαν ότι δεν αναμένεται να περατωθούν την Τετάρτη, όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.
Ως προς τα σημεία τριβής της Αθήνας με τις Βρυξέλλες οι παράγοντες του υπουργείου οικονομίας επιβεβαίωσαν ότι αφορούν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε η Ελλάδα να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011, τη μορφή και το περιεχόμενο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Ως προς το τελευταίο θέμα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η λύση που εξετάζεται είναι η δημιουργία μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού που έχοντας στο ενεργητικό του την ακίνητη περιουσία του δημοσίου θα προχωρήσει στην εκμετάλλευσή της. Με την εκδοχή αυτή δεν φαίνεται ωστόσο να είναι σύμφωνοι οι πάντες στην ευρωζώνη.
το Βήμα on line