17 Μαΐ 2011

Κατευθυνόμενος από τις φαρμακοβιομηχανίες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου



Υπέρ των συμφερόντων των φαρμακοβιομηχανιών δουλεύει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου, ο οποίος αποτελεί τον αρμόδιο κοινοτικό φορέα, που φέρει την ευθύνη για την καταλληλότητα ή μη των φαρμάκων και σκευασμάτων, που διοχετεύονται... στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σε πρόσφατο Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρεται ότι το γεγονός δημιουργεί «αμφιβολία για την πραγματική ανεξαρτησία του Οργανισμού, αλλά και ανησυχία για το αν η αξιολόγηση των φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση γίνεται από ανεξάρτητους και καταρτισμένους εμπειρογνώμονες».
Με βάση το ίδιο ψήφισμα δεν εγκρίθηκε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2009.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Νίκου Ρούσση για την «Ελευθεροτυπία», αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη διαπίστωση, ότι ο ΕΟΦ λειτουργεί, απροκάλυπτα, ως όχημα για την προώθηση των συμφερόντων των φαρμακοβιομηχάνων και αδιαφορεί για τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν τα σκευάσματα που προωθούνται στις αγορές.
Παράλληλα οι «εμπειρογνώμονες» που απασχολούνται στον οργανισμό, αποδεδειγμένα λειτουργούν υπέρ των βιομηχανιών φαρμάκων, καθώς συχνά μετά τη θητεία τους σε στον ΕΟΦ καταλαμβάνουν υψηλόμισθες θέσεις σε αυτές.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι το 18% του προϋπολογισμού λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου καλύπτεται από την Κομισιόν και το 82% από τις εισφορές των φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίες λόγω αυτού αποκτούν άδεια εμπορίας φαρμάκου εντός της ΕΕ.

Το Ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου αναφέρει το παράδειγμα του πρώην εκτελεστικού διευθυντή του Οργανισμού, που μετά την αποχώρησή του ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου σε εταιρείες φαρμάκων σχετικά με την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.
Επισημαίνεται, επίσης, ότι υπάρχει η υποψία, ότι οι εμπειρογνώμονες και το προσωπικό που ασχολήθηκε με τα φάρμακα της κατηγορίας benfluorex δεν ενέργησαν ανεξάρτητα και δεν υπέβαλαν αληθή δήλωση σύγκρουσης συμφερόντων.

«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η αξιολόγηση των φαρμάκων που διοχετεύονται στην ευρωπαϊκή αγορά γίνεται από ανεξάρτητους και επιστημονικά καταρτισμένους εμπειρογνώμονες» τονίζεται στο Ψήφισμα, το οποίο καταγγέλλει το γεγονός ότι με έγκριση του ΕΟΦ κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά φάρμακα, για ανθρώπινη χρήση, με ανεπαρκείς πληροφορίες.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr