17 Μαΐ 2011

Διαδηλώσεις με το νόμο


Νόµο για τις διαδηλώσεις που έχουν σηµαντικό µερίδιο στην απορρύθµιση της οικονοµικής και κοινωνικής ζωής στο Κέντρο της Αθήνας προτίθεται να διαµορφώσει η κυβέρνηση έπειτα από δηµόσια διαβούλευση και µε την ενεργό συµµετοχή του Δήµου Αθηναίων. Tη σχετική εξαγγελία έκανε χθες το βράδυ... ο Γιώργος Παπανδρέου κλείνοντας την ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου για σχέδιο δράσης στο Κέντρο της πρωτεύουσας.

Ο Πρωθυπουργός σηµείωσε απλώς ότι το νοµοσχέδιο θα προνοεί τόσο για το αναφαίρετο δικαίωµα των διαδηλωτών να εκφράζονται ελεύθερα όσο και για το δηµοκρατικό δικαίωµα των πολιτών να κινούνται ανεµπόδιστα στο Κέντρο της πόλης, όπως και του εµπορικού κόσµου να λειτουργεί χωρίς πρόβληµα τις επιχειρήσεις του.

«Αντιλαµβάνοµαι τον φόρτο εργασίας που αντιµετωπίζετε στα υπουργεία σας, αλλά η κατάσταση στο Κέντρο της Αθήνας απαιτεί άµεσες παρεµβάσεις και δεν επιδέχεται καθυστερήσεις», φέρεται να δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Με πρότασή του, το Υπουργικό Συµβούλιο αποφάσισε να ανατεθεί στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο ο συντονισµός και η παρακολούθηση των πολιτικών δράσεων για την αναβάθµιση του Κέντρου της Αθήνας, και ειδικότερα ο περιορισµός του παραεµπορίου και η αντιµετώπιση της εγκληµατικότητας (µε το ίδιο σύστηµα παρακολούθησης που εφαρµόζει για το Μνηµόνιο).

Αποφασίστηκε ακόµη, να υπάρξει νέο Υπουργικό Συµβούλιο για το ίδιο θέµα τον Σεπτέµβριο, οπότε ανάλογα και µε την πορεία της εφαρµογής του πακέτου των µέτρων που αποφασίστηκαν χθες, να υπάρξει νέο πακέτο...

Κατά την παρέµβασή του στο Υπουργικό Συµβούλιο, ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε η πόλη να ξαναπάρει τη µορφή που είχε στους Ολυµπιακούς Αγώνες του 2004.
Αναφερόµενος στην κυβερνητική παρέµβαση στην πόλη, υποστήριξε ότι δεν αποσκοπεί απλώς στην αυτονόητη ασφάλεια του Κέντρου, αλλά στο να ξαναβρεί η πόλη την ψυχή της.

Κατά τον Πρωθυπουργό, τα προβλήµατα είναι κοινωνικά και η λύση πρέπει να είναι πολιτική διευκρινίζοντας παράλληλα «ότι τα κοινωνικά προβλήµατα δεν τα λύνει η Αστυνοµία».

Πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε κατ’ ιδίαν µε τον δήµαρχο Αθηναίων Γιώργο Καµίνη, ο οποίος στη συνέχεια µετείχε στο Υπουργικό Συµβούλιο. Στην ίδια συνεδρίαση µετείχε και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο οποίος δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι «είµαστε στο σηµείο µηδέν.Αν παραµείνει η ίδια κατάσταση, η πόλη θα µετατραπεί σε Σόχο». Σηµείωσε δε ως θετικό γεγονός την πρόσκληση εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης σε µία τέτοια συνεδρίαση.

  
Περιπολίες και ανάπτυξη

Καθηµερινές πεζές και εποχούµενες περιπολίες των Οµάδων ∆ΙΑΣ και ∆έλτα Εβδοµαδιαίες µεγάλες επιχειρήσεις - σκούπα Μεικτά κλιµάκια ελέγχου ΕΛ.ΑΣ. και ∆ηµοτικής Αστυνοµίας Μείωση αντικειµενικών αξιών σε περιοχές του Κέντρου (Κεραµεικός, Γεράνι, Μεταξουργείο)


Αναπλάσεις στις περιοχές Κεραµεικού, Γερανίου, Μεταξουργείου, Βοτανικού ∆ηµιουργία εκτεταµένου δικτύου ποδηλατόδροµων Κίνητρα για ανάπτυξη επαγγελµατικών δραστηριοτήτων Μετατροπή παλαιών ξενοδοχείων σε φοιτητικές εστίες Αποκέντρωση ΟΚΑΝΑ και δηµιουργία τριών µονάδων στα νοσοκοµεία Αττικόν, Ελπίς και ΚΑΤ Λειτουργία 5 κινητών µονάδων του ΚΕΕΛΠΝΟ Λειτουργία ξενώνων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων Αυστηροί έλεγχοι και ποινές για την πάταξη της µαύρης εργασίας παράνοµων αλλοδαπών Απόδοση καθεστώτος υπό ανοχή σε παράνοµους µετανάστες µε δικαίωµα εργασίας Χωροθέτηση 8 νέων σχολείων σε Ψυρή, Ακαδηµία Πλάτωνος και Σεπόλια Αποκέντρωση συσσιτίων του ∆ήµου προς τα δηµοτικά διαµερίσµατα Κατάργηση µόνιµων ξενώνων αστέγων του ∆ήµου και δηµιουργία κέντρων ηµερήσιας φιλοξενίας Καθιέρωση του θεσµού του δηµοτικού αστυνοµικού της γειτονιάς Ολοκληρώνεται η χωροθέτηση Κέντρου Πρώτης υποδοχής Νεοεισερχοµένων Μεταναστών και Κέντρων Κράτησης υπό Απέλαση Μεταναστών, σε χώρους πρώην στρατοπέδων
Κίνητρα για επιστροφή των κατοίκων

ΦΟΡΟΛΙΚΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗ για το κόστος αποκατάστασης των κατοικιών, µείωση των αντικειµενικών αξίων από 30% έως 50% και µείωση του φόρου µεταβίβασης συγκαταλέγονται στα µέτρα που ανακοίνωσε χθες στο Υπουργικό Συµβούλιο η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη.

Τα µέτρα που στοχεύουν στην επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο της πόλης αφορούν τις περιοχές Γεράνι, Κεραµεικό και Μεταξουργείο. Ειδικότερα: για την περιοχή Γεράνι (οριοθετείται από την Πλατεία Οµονοίας και τις οδούς Πειραιώς, Αθηνάς, Ευριπίδου και Επίκουρου) αποφασίστηκε η µείωση των αντικειµενικών αξίων κατά 50% για τους ισόγειους χώρους και κατά 30% για τους ορόφους και τους υπόγειους χώρους.