Στο φόβο ενός credit event (πιστωτικό επεισόδιο) και της συνεπαγόμενης εκταμίευσης CDS αποδίδουν χθεσινά δημοσιεύματα του ξένου τύπου τις έντονες αντιδράσεις αρκετών Ευρωπαίων στο ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, έστω και... ήπιας.
Οπως εξηγεί σε άρθρο της η χθεσινή Wall Street Journal, ένα credit event που πυροδοτεί αποπληρωμή των ασφαλίστρων, έναντι κινδύνου αθέτησης χρέους (CDS), μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία συμβάντων, που έχουν αποτέλεσμα την επιδείνωση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας ενός οφειλέτη.
Μπορεί να είναι η αναστολή εξυπηρέτησης του χρέους, μπορεί να είναι μια αλλαγή νομίσματος ή διάφορες μορφές αναδιάρθρωσης χρέους.
Το αν κάποιο απ' αυτά τα συμβάντα θεωρηθεί credit event καθορίζεται από ένα πάνελ διάφορων ντίλερ και αγοραστών του International Swaps and Derivatives Association (ISDA), που αντιπροσωπεύει 800 ινστιτούτα από 55 χώρες του κόσμου, τα οποία εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση παραγώγων.
Τόσο η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, που απέκλεισε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα την κουβέντα ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όσο και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και της Ε.Ε. φοβούνται ότι σε περίπτωση που η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θεωρηθεί «πιστωτικό επεισόδιο», η Ελλάδα θα στιγματιστεί και μαζί της και οι υπόλοιποι εταίροι της στην ευρωζώνη.
Από την άλλη πλευρά, θα επιβραβευτούν οι επενδυτές που παίζουν ενάντια στα ευρωπαϊκά ομόλογα. Ο μεγαλύτερος φόβος τους, όμως, είναι, μήπως τα κέρδη που θα αποσπάσουν οι παραπάνω επενδυτές από την εκταμίευση των CDS τροφοδοτήσουν νέες κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον άλλων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία.
Μπορεί όμως να αποφευχθεί κάτι τέτοιο;
Σύμφωνα με τον γενικό σύμβουλο της ISDA στο Λονδίνο Ντέιβιντ Γκιν, ένα credit event θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν η αναδιάρθρωση χρέους πραγματοποιηθεί σε μορφή που δεν είναι δεσμευτική για όλους τους κατόχους των ομολόγων.
Δηλαδή με μια εθελουσία διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τους κατόχους ή μια ανταλλαγή αυτών με νέα ομόλογα. Μια λύση, που όπως ανέφερε χθες το πρακτορείο Reuters, συζητείται στις Βρυξέλλες αυτήν τη στιγμή.
Το «κλειδί» για τη Wall Street Journal είναι το αν μια εθελούσια επιμήκυνση του ελληνικού χρέους θα καταφέρει να προσελκύσει επενδυτές και να αναβάλει την αποπληρωμή ικανοποιητικού όγκου ομολόγων που ωριμάζουν, αλλάζοντας προς το καλύτερο τα πράγματα για την Ελλάδα.
«Οι οικονομολόγοι της J.Ρ. Morgan εκτιμούν τι οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια και αποθεματικά για να αντέξουν ακόμη και ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%», επισημαίνει δημοσίευμα των «Financial Times» της περασμένης Πέμπτης.