Ιατρική ιστορία γράφει ένας πρώην παίκτης του μπέιζμπολ που, έχοντας μείνει παράλυτος από τη μέση και κάτω, κατάφερε να ξανασταθεί όρθιος και να κάνει τα πρώτα του βήματα χάρη σε ένα ηλεκτρονικό εμφύτευμα στη σπονδυλική του στήλη.
Οταν ο Ρομπ Σάμερς χτυπήθηκε από...
διερχόμενο αυτοκίνητο πριν από τρία χρόνια στο Ορεγκον των ΗΠΑ, οι γιατροί του είπαν ότι θα περνούσε το υπόλοιπο της ζωής του σε αναπηρικό καροτσάκι.
Σήμερα είναι ο πρώτος άνθρωπος που ξαναστέκεται στα πόδια του έπειτα από τέτοιου είδους τραυματισμό στο νωτιαίο μυελό.
Η συσκευή, που έχει εμφυτευθεί στο κάτω μέρος της σπονδυλικής του στήλης, στέλνει ηλεκτρικά ερεθίσματα στο νωτιαίο μυελό και στα πόδια του. Χρειάστηκαν δύο χρόνια σκληρής εκπαίδευσης και φυσιοθεραπείας, ώστε να «χτιστεί» το νευρικό σύστημα που επεξεργάζεται τα σήματα προς και από τα πόδια του και ο 25χρονος κάνει τώρα μόνο μερικά μικρά κι αβέβαια βήματα κρεμασμένος από ειδικούς ιμάντες πάνω σ' ένα διάδρομο γυμναστικής.
Ο δρόμος όμως έχει ανοίξει και γεννώνται πλέον ελπίδες για αμέτρητους ασθενείς σε όλο τον κόσμο με παρόμοιους τραυματισμούς.
Κατά τους νευρολόγους, που πήραν μέρος στη θεραπεία του Σάμερς, η σημαντική ανακάλυψη είναι ότι ο εγκέφαλος δεν είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για όλες τις κινήσεις, κάποιες εκ των οποίων φαίνεται να ελέγχονται κυρίως από νευρικά κυκλώματα των άκρων και του νωτιαίου μυελού.
www.guardian.co.uk
ΠΗΓΗ: enet.gr