2 Μαΐ 2011

Διπλή έρευνα από την Κοµισιόν για τους κερδοσκόπους


Διπλή έρευνα για τυχόν παράνοµες πρακτικές στην αγορά ασφάλισης χρηµατοπιστωτικών προϊόντων, περιλαµβανοµένων και κρατικών οµολόγων, έναντι χρεοκοπίας (CDS) άρχισε η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύµφωνα µε τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς».
Η έρευνα θα διενεργηθεί, ενώ το κόστος ασφάλισης των κρατικών οµολόγων... χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχει φτάσει στα ύψη, κάνοντας πολλούς αναλυτές να µιλούν για επίθεση κερδοσκόπων στις αγορές.

Επικεφαλής της διπλής έρευνας είναι ο επίτροπος Ανταγωνισµού της Ε.Ε. Χοακίµ Αλµούνια. Αντίστοιχη έρευνα διενεργούν από πέρυσι και οι αµερικανικές αρχές.

Οι Αρχές θεωρούν ότι τα CDS, που δηµιουργήθηκαν ως εργαλεία που προσέφεραν σε έναν επενδυτή ασφάλεια – µε το ανάλογο κόστος – έναντι πιθανής χρεοκοπίας ενός αντισυµβαλλόµενου, αρχίζουν να εξελίσσονται σε κερδοσκοπικά προϊόντα, για τα οποία απαιτείται αυστηρότερο ρυθµιστικό πλαίσιο.
«Τα CDS διαδραµατίζουν χρήσιµο ρόλο για τις χρηµατοπιστωτικές αγορές και την οικονοµία. Πρόσφατες εξελίξεις, ωστόσο, έδειξαν ότι οι αγοραπωλησίες αυτής της κατηγορίας προϊόντων, έχουν κάποια αναποτελεσµατικότητα, η οποία δεν µπορεί να αντιµετωπιστεί µόνο µε εποπτεία», είπε ο Χοακίµ Αλµούνια.

Σύµφωνα µε τη βρετανική εφηµερίδα, στο µικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισµού θα µπουν µερικοί από τους µεγαλύτερους παίκτες της αγοράς όπως είναι η ICE Clear Europe, ο ευρωπαϊκός οίκος εκκαθάρισης συναλλαγών του Intercontinental Exchange και η βρετανική Markit.

Επίσης στοιχεία θα αναζητηθούν από κορυφαίες τράπεζες, ανάµεσα στις οποίες περιλαµβάνονται η Bank of America, η Barclays Bank, η Citigroup, η Credit Suisse Group, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs Group, η JP Morgan Chase, η Morgan Stanley και η UBS.

Συγκεκριµένα, όπως γράφουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς», στην πρώτη έρευ να θα εξεταστεί αν η βρετανική εταιρεία Markit, που παρέχει τιµολογήσεις και άλλες πληροφορίες οικονοµικού χαρακτήρα, που χρειάζονται στη διαπραγµάτευση των CDS, συνεργάστηκε µε 16 τράπεζες για να κυριαρχήσει στην αγορά.

Στη δεύτερη έρευνα θα εξεταστεί αν η ICE Clear Europe, ο ευρωπαϊκός οίκος εκκαθάρισης συναλλαγών του Intercontinental Exchange, παρείχε ευνοϊκή τιµολόγηση σε εννέα από τις τράπεζες αυτές, ώστε να µη συνεργάζονται µε άλλους (ανταγωνιστικούς) οίκους εκκαθάρισης.

 Η έρευνα της Ε.Ε., σύµφωνα µε την εφηµερίδα, σηµατοδοτεί τα προβλήµατα, που αντιµετωπίζει η προσπάθεια των είκοσι ισχυρότερων οικονοµικά κρατών (G20) για να µεταρρυθµίσουν την αγορά παραγώγων προϊόντων σε ολόκληρο τον κόσµο.


ΠΗΓΗ: τα νεα on-line