Σοβαρές κατηγορίες κατά των τραπεζών εκτοξεύει ο επικεφαλής του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ, σε σχέση µε τη στάση τους στο θέµα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δηµόσιου χρέους.
Σε προδηµοσίευση συνέντευξης στη γερµανική εφηµερίδα «Handelsblatt», ο Ρέγκλινγκ αναφέρει ότι ο κλάδος των τραπεζών ανάβει τη συζήτηση για µια πιθανή αναδιάρθρωση του... δηµόσιου χρέους της Ελλάδας σκόπιµα, επειδή προσδοκά από το ενδεχόµενο αυτό µεγάλα κέρδη.
«Στις δεκαετίες 1980 και 1990 οι τράπεζες έβαλαν στα ταµεία τους από την αναδιάρθρωση των κρατικών χρεών στη Λατινική Αµερική και την Ασία µεγάλα ποσά». Αυτό θα ήθελαν ευχαρίστως να το επαναλάβουν και στην Ευρώπη.
Βεβαίως, παραδέχθηκε ο Ρέγκλινγκ, κάποιες τράπεζες θα υποχρεωθούν, ένα µέρος του χρέους της Ελλάδος να το διαγράψουν. Οµως οι απώλειες από αυτό θα είναι περιορισµένες. Αντίθετα οι απορρέουσες µε την αναδιάρθρωση προµήθειες θα ήταν «πολλά υποσχόµενες».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ πιστεύει, επίσης, ότι οι τράπεζες θέλουν συνειδητά να προκαλούν συζητήσεις για το κούρεµα του χρέους της Ελλάδας.
Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Handelsblatt» ο Τρισέ έχει προειδοποιήσει ξεκάθαρα τους υπουργούς Οικονοµικών της ευρωζώνης, να µην επηρεαστούν από τις τράπεζες σε ό,τι αφορά το πρόβληµα της Ελλάδας.
Υπενθυµίζεται ότι τις τελευταίες εβδοµάδες στελέχη ξένων τραπεζών, µε συνεχείς δηλώσεις τους σε ξένα µέσα µαζικής ενηµέρωσης, κάνουν λόγο για τη δήθεν ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, παρά τις επίσηµες διαψεύσεις τόσο από την ίδια την Κοµισιόν όσο και από κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες της Ευρώπης.
Γεγονός που έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα σπρεντ των ελληνικών οµολόγων, αλλά και το κόστος ασφάλισής τους (CDS).
ΠΗΓΗ: τα νεα on-line