2 Μαΐ 2011

Στον εισαγγελέα όσοι υποβάλλουν πλαστές αποδείξεις


Ο εισαγγελέας... περιμένει τους φορολογούμενους που θα εντοπιστούν να έχουν υποβάλει πλαστές αποδείξεις ή δικαιολογητικά για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ ή να περιορίσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση.Ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημ. Κουσελάς...
με εγκύκλιό του καθιστά σαφές ότι η υποβολή πλαστών αποδείξεων και δικαιολογητικών είναι αξιόποινη πράξη και θα γίνεται αναγγελία στις εισαγγελικές αρχές. Ετσι οι φορολογούμενοι που θα διαπιστωθεί ότι χρησιμοποίησαν πλαστά δικαιολογητικά ή συμπεριέλαβαν ανύπαρκτες δαπάνες, πέραν του ότι θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τους φόρους που γλίτωσαν, προσαυξημένους με πρόσθετα ποσά ή με υπέρογκα πρόστιμα, θα διωχθούν ποινικά.

Παράλληλα, θα γίνονται διασταυρώσεις μέσω του Taxis στις φορολογικές δηλώσεις με επιστροφές φόρου μέχρι και 1.500 ευρώ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι δαπάνες και τα έξοδα που δηλώνονται για έκπτωση από το εισόδημα ή τον φόρο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στις δηλώσεις που το πιστωτικό υπόλοιπο υπερβαίνει το ποσό των 1.500 ευρώ, εξακολουθεί να διενεργείται από τη ΔΟΥ έλεγχος όλων των σχετικών παραστατικών.
Με την εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών ξεκαθαρίζεται ακόμη ότι το ύψος των αποδείξεων που απαιτούνται για να καλυφθεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ υπολογίζεται είτε με βάση το δηλωθέν (πραγματικό) εισόδημα είτε το τεκμαρτό, δηλαδή το εισόδημα που προκύπτει με βάση τα νέα τεκμήρια διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία κ.λπ.) και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται ότι «σε κάθε περίπτωση που το δηλούμενο συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου (πραγματικό ή τεκμαρτό) υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ και ανεξάρτητα από το ύψος των δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα (ασφαλιστικές εισφορές, ιατρικές δαπάνες κ.λπ.), ο φορολογούμενος οφείλει να έχει συγκεντρώσει το ελάχιστο ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων αυτών των δαπανών, τις οποίες συνυποβάλλει με τη δήλωσή του σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια εφορία».

Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενοι με πραγματικό εισόδημα χαμηλότερο από το τεκμαρτό, θα χρειαστεί να προσκομίσουν περισσότερες αποδείξεις, προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πληρώσουν έξτρα φόρο.




Το 'Εθνος