Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αρμόδια για τη σχολική στέγη, σε συνεργασία με τις οικείες περιφέρειες. Αυτό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, σε έγγραφό της που διαβιβάστηκε στη Βουλή και απαντά σε σειρά ερωτήσεων..
των βουλευτών Αικατερίνης Περλεπέ-Σηφουνάκη και του ΛΑΟΣ Ουρανίας Παπανδρέου-Παπαδάκη για την κατασκευή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου, του βουλευτή της ΝΔ Σπύρου Ταλιαδούρου για την ανέγερση νέου δημοτικού σχολείου στον Πρόδρομο Καρδίτσας και του βουλευτή της ΝΔ Θόδωρου Καράογλου σχετικά με τη σχολική στέγη στη Θεσσαλονίκη.
Συνεχίζεται ο αντισεισμικός έλεγχος των σχολείων
Στο μεταξύ, όπως είπε επίσης η Άννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Σπύρου Ταλιαδούρου, ο οποίος έχει επισημάνει ότι είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση του προγράμματος προσεισμικού ελέγχου των σχολείων, που είχε ξεκινήσει το 2004,«ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) συνεχίζει την έως σήμερα επιτυχή πορεία προσεισμικών ελέγχων με εξέταση επιπλέον 4.200 σχολικών μονάδων -περίπου 9.000 στατικά ανεξάρτητων κτηρίων- τα οποία κατασκευάστηκαν την περίοδο 1960-1986».
Η υπουργός διευκρινίζει ότι το νέο πρόγραμμα το οποίο θα ξεκινήσει δίνοντας προτεραιότητα σε δήμους της χώρας που ανήκουν σε ζώνη σεισμικής επικινδυνότητας θα υλοποιηθεί από το επιστημονικό προσωπικό της ΟΣΚ ΑΕ.
Από την πλευρά του, ο κ. Ταλιαδούρος, με την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, υπενθύμιζε πως είχε συσταθεί Επιστημονική Επιτροπή, η οποία συνεδρίαζε κάθε μήνα, με καθηγητές από τα πέντε Πολυτεχνεία της χώρας, καθώς και εκπροσώπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Προτεραιότητα, όπως έχει υπογραμμίσει ο βουλευτής, είχε δοθεί στον αντισεισμικό έλεγχο 4.700 σχολείων τα οποία είχαν κατασκευαστεί προ του 1959, χωρίς αντισεισμικό κανονισμό, καθώς και σε όλα τα σχολικά κτήρια της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων λόγω της μεγάλης σεισμικής επικινδυνότητας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ