Από κόσκινο περνάειτο υπουργείο Εργασίας τις αναπηρικές συντάξεις µε στόχο την εξοικονόµηση 600 εκατ. ευρώ έως το 2015. Εντός της εβδοµάδας ξεκινάει η διαδικασία έκδοσης των σχετικών υπουργικών αποφάσεων ώστε να διαµορφωθεί το νέο πλαίσιο εξέτασης των συντάξεων αναπηρίας µε τη σύσταση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), ενώ παράλληλα θα εκδοθεί και ο Ενιαίος Κανονισµός Προσδιορισµού Ποσοστού Αναπηρίας...
Στόχος είναι ο περιορισµός στο 8%-9%, που είναι ο µέσος όρος της Ε.Ε., του αριθµού των αναπηρικών συντάξεων, από 14,5% που είναι σήµερα. Εκτιµάται ότι σήµερα περίπου 60.000 µε 70.000 ανάπηροι - µαϊµούδες παίρνουν αναπηρικές συντάξεις. Συνολικά, οι δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων υπολογίζονται στις 350.000 και το υπουργείο Εργασίας ευελπιστεί να τις µειώσει στις 160.000, µέσω του επανελέγχου που θα αναλάβει το Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας. Τονίζεται ότι το νέο σύστηµα εξέτασης των συντάξεων αναπηρίας θα ξεκινήσει από την 1.9.2011 ενώ θα επαναξεταστούν και οι υπάρχουσες συντάξεις αναπηρίας που δεν είναι οριστικές. Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό:
1. Θεσπίζεται ενιαίος Κανονισµός Προσδιορισµού Ποσοστού Αναπηρίας. Το ποσοστό αναπηρίας που συνεπάγεται κάθε πάθηση ή βλάβη ή σωµατική ή ψυχική ή πνευµατική εξασθένηση ή η συνδυασµένη εµφάνιση τέτοιων παθήσεων ή βλαβών ή εξασθενήσεων, καθώς και οι υποτροπές αυτών, προκαθορίζεται για όλους τους ασφαλιστικούς φορείς και το ∆ηµόσιο µε εκατοστιαία αναλογία σε Ενιαίο Κανονισµό Προσδιορισµού Ποσοστού Αναπηρίας που εκδίδεται ύστερα από γνώµη ειδικής επιστηµονικής επιτροπής.
2. Στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ δηµιουργείται Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), υπαγόµενο στη ∆ιεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της ∆ιοίκησης ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονοµικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισµό του βαθµού αναπηρίας των ασφαλισµένων όλων των φορέων, συµπεριλαµβανοµένου του ∆ηµοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας. Στο ΚΕΠΑ υπάγεται το Ειδικό Σώµα Ιατρών Υγειονοµικών Επιτροπών Αναπηρίας, εντάσσονται και ιατροί των λοιπών ΦΚΑ του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ, µόνιµοι και Ι∆ΑΧ, οποιασδήποτε ειδικότητας, εξαιρουµένων παιδιάτρων, ακτινολόγων, µικροβιολόγων και οδοντιάτρων.
Ο αναπλ. υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουµάνης τόνισε για το ίδιο θέµα: «∆εν καταργούµε τις αναπηρικές συντάξεις, όπου θα πρέπει να σας πω ότι είµαστε πρωταθλητές, κάθε άλλο. Αλλά οφείλουµε να νοικοκυρέψουµε τη σηµερινή κατάσταση».
Αρχή το φθινόπωρο
Το νέο σύστηµα επανεξέτασης των συντάξεων αναπηρίας θα ξεκινήσει από την 1.9.2011, ενώ θα ελεγχθούν και οι νυν χορηγούµενες που δεν είναι οριστικές
Με αναπηρική το 25% των ασφαλισµένων
Ενας στους τέσσερις ασφαλισµένους παίρνει σήµερα αναπηρική σύνταξη σε ορισµένες πόλεις της Ελλάδας! Παρά τη µείωση τα τελευταία χρόνια των αναπηρικών συντάξεων, το ποσοστό τους επί του συνόλου των συντάξεων παραµένει υψηλό σε σχέση µε τον µέσο όρο της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ενωσης (8%). Μάλιστα τα ποσοστά σε ορισµένες περιοχές αγγίζουν ακόµη και το 50%. Η έρευνα-επανεξέταση για τις µη οριστικές αναπηρικές συντάξεις θα γίνει σε όσες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν δυσανάλογα υψηλά ποσοστά αναπήρων (έως 25% στα Χανιά, 24,7% στο Ρέθυµνο και στη Λευκάδα). Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι αναπηρικές συντάξεις αποτελούν το 7%-11% του συνόλου των συντάξεων.
Τυφλός... παίζει τάβλι!
ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ προς το υπουργείο Εργασίας για αναπήρους - µαϊµούδες βρίσκονται στην ηµερήσια διάταξη. Στη Λακωνία συνταξιούχος πήρε σύνταξη το 1993 από τον ΟΓΑ µε 67% αναπηρία και το 1997 µε 100% αναπηρία οι συγχωριανοί του τον βλέπουν στο Γύθειο να πίνει τα ουζάκια του. Στο ίδιο χωριό ένας τυφλός που έπαιρνε 1.000 ευρώ τον µήνα εντοπίστηκε από τον ΟΓΑ να παίζει τάβλι στο καφενείο!
Τα Νεα on line