4 Μαΐ 2011

Η Μπαρτσελόνα στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ


Η Μπαρτσελόνα είναι η μία από τις δύο φιναλίστ του φετινού τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ. Μετά την εκτός έδρας νίκη (2-0) της επί της Ρεάλ Μαδρίτης, την περασμένη εβδομάδα, και την... χτεσινή ισοπαλία (1-1) στο Καμπ Νου, ετοιμάζει τις βαλίτσες της για τον τελικό της 28ης Μαΐου που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο.

Οι Καταλανοί προσεκτικοί στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης διαχειρίστηκαν άριστα την πίεση της Ρεάλ, που επιχείρησε να αιφνιδιάσει πιέζοντας ψηλά, αλλά δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να γίνει απειλητική. Το τερέν βαρύ από την καταρρακτώδη βροχή που προηγήθηκε, δεν βοήθησε τους ποδοσφαιριστές στις ατομικές ενέργειες. Η Μπάρτσα σε ένα εκρηκτικό εξάλεπτο, από το 32’ μέχρι το 38’, δημιούργησε τρεις μεγάλες ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ, αλλά ο αποκαλούμενος «άγιος Ικερ» (σ.σ. Κασίγιας) με τις αποκρούσεις του κράτησε ζωντανή τη Ρεάλ.

Το ημίχρονο έληξε χωρίς τέρματα και ιδιαίτερο θέαμα, όμως στην επανάληψη ο ρυθμός ανέβηκε.
Το β' ημίχρονο άρχισε με τη Ρεάλ να μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι και να σκοράρει με τον Ιγκουαΐν, ο οποίος νίκησε τον Βαλντές σε τετ α τετ. Ο διαιτητής Φρανκ Ντε Μπλέκερε όμως ακύρωσε λανθασμένα το τέρμα του αργεντινού επιθετικού βλέποντας (;) επιθετικό φάουλ του Ρονάλντο στον Μασεράνο. Ο Βέλγος ρέφερι δεν εκτίμησε σωστά τη φάση και έδωσε τροφή στους Μαδριλένους για νέα παράπονα από τη διαιτησία μετά την αυστηρή αποβολή του Πέπε στο πρώτο ματς.

Οποιαδήποτε αμφιβολία  πάντως για το ποιος θα κέρδιζε την πρόκριση έσβησε στο 54’ ο Πέδρο
. Ο άσος της Μπάρτσα κινούμενος έξυπνα στην πλάτη της άμυνας των φιλοξενούμενων, υποδέχτηκε εκπληκτική μπαλιά του Ινιέστα και με άριστο πλασέ πέτυχε το 1-0. Η Ρεάλ απάντησε δέκα λεπτά αργότερα (64') με τον Μαρσέλο που ισοφάρισε σε 1-1 (προηγήθηκε σουτ του Ντι Μαρία στο δοκάρι), ωστόσο δεν μπόρεσε να ξαναμπεί με αξιώσεις στο παιχνίδι της πρόκρισης. Εν τέλει, η Μπάρτσα διατήρησε με άνεση την ισοπαλία, ήταν η θριαμβεύτρια του ισπανικού εμφυλίου, εξασφάλισε τη συμμετοχή στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και πλέον περιμένει έναν εκ των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σάλκε στη μάχη του Γουέμπλεϊ.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή της επιστροφής του Ερίκ Αμπιντάλ στην ενεργό δράση (αγωνίστηκε στα τελευταία λεπτά) μετά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε. Ο γάλλος άσος καταχειροκροτήθηκε από τους οπαδούς της Μπάρτσα, που ακολούθως με το σφύριγμα της λήξης έστησαν... πάρτι αποθεώνοντας τους θριαμβευτές του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Σημειωτέον ότι ο τιμωρημένος από την ΟΥΕΦΑ Ζοζέ Μουρίνιο, παρακολούθησε την αναμέτρηση από το ξενοδοχείο, όπου κατέλυσε η αποστολή της Ρεάλ καθώς δεν δέχθηκε τη θέση στους επίσημους του Καμπ Νου που του πρόσφεραν οι Μπλαουγκράνα.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Πεπ Γκουαρντιόλα): Βαλντές, Ντάνιελ Αλβες, Πικέ, Μαστσεράνο, Πουγιόλ (90΄ Αμπιντάλ), Μπούσκετς, Τσάβι, Ινιέστα, Πέδρο (+90΄ Αφελάι), Μέσι, Βίγια (74΄ Κεϊτά).

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Αϊτόρ Καράνκα):
Κασίγιας, Αρμπελόα, Αλμπιόλ, Καρβάλιο, Μαρσέλο, Τσάμπι Αλόνσο, Ντιαρά, Ρονάλντο, Κακά (60΄ Οζίλ), Ντι Μαρία, Ιγκουαΐν (55΄ Αντεμπαγιόρ)

ΠΗΓΗ: το βημα on-line