4 Μαΐ 2011

Στενός κορσές στους δήμους για τα οικονομικά τους


«Μνημόνιο» για τους υπερχρεωμένους ΟΤΑ προανήγγειλαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, και οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στη σημερινή παρουσίαση των οικονομικών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υποστήριξαν ότι τα έσοδα - έξοδα για το σύνολο των φορέων...
της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ισοσκελισμένα και ότι η κυβέρνηση θα «καλύψει» το χρέος όσων έχουν οφειλές, θέτοντας όμως παράλληλα αυστηρές προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, τα έσοδα των Δήμων για το 2011 εκτιμώνται σε 4,010 δισ. ευρώ και τα έξοδα σε 3,8 δισ. Αντίστοιχα τα έσοδα για τις περιφέρειες εκτιμώνται σε 670 εκατ. και τα έξοδα σε 585,5 εκατ..Με αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση ζητάει από όλους τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, να μην παρατηρούνται δηλαδή πουθενά υπερβάσεις δαπανών. Παράλληλα τα έσοδα των φορέων θα ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σημειώνεται πως στα παραπάνω ποσά δεν υπολογίζονται οι δράσεις ΣΑΤΑ και ΕΣΠΑ αλλά ούτε και ο δανεισμός των φορέων. Τονίζεται ότι οι υπερχρεωμένοι Δήμοι και περιφέρειες, θα καλύψουν τις υποχρεώσεις τους με κυβερνητική στήριξη, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, αναλαμβάνοντας παράλληλα και τις ανάλογες δεσμεύσεις π.χ. μηδενικές προσλήψεις κ.α.

Τα στοιχεία για τους υπερχρεωμένους Δήμους και Περιφέρειες αλλά και το πρόγραμμα εξυγίανσης στο οποίο θα ενταχθούν, αναμένεται να παρουσιαστούν την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου “για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους αποκτούμε μια συνολική εικόνα, πού πηγαίνουν τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Έχουμε πλέον στοιχεία από όλους τους δήμους της χώρας, όπως έχουμε στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας και αποκτούμε στοιχεία και από όλους τους ασφαλιστικούς φορείς”.

Παράλληλα στην παρουσίαση αναφέρθηκε πως πάνω από 4.000 νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχουν ήδη συγχωνευτεί ενώ η βάση δεδομένων, για το πρώτο τρίμηνο του 2011 τονίζεται ότι λειτουργεί με πληρότητα 100%. Αυτό σημαίνει πως το σύνολο των φορεών αναρτούν τα στοιχεία που πρέπει.

Ελευθεροτυπία