25 Απρ 2011

Μωρά κατά παραγγελία


Ξαπλωµένη στο χειρουργικό κρεβάτι, η επίδοξη µαµά παλεύει να πνίξει τα γέλια της. Ορθιος πλάι της, ο σύντροφός της τής κρατά σφιχτά το χέρι, ξέρει πως όλα οφείλονται στη νευρικότητα και τη συγκίνηση, πριν από λίγο η αγαπηµένη του έκλαιγε γοερά. Το ζευγάρι έχει φτάσει από τη Γαλλία.
Στην ίδια αίθουσα πριν από λίγο βρισκόταν ένα ζευγάρι Γερµανών, νωρίτερα ένα ζευγάρι Ιταλών.

Το Instituto Valenciano de Fertilidad (ή Ivi) στη Βαλένθια της Ισπανίας, έχει πελάτες από ολόκληρη την Ευρώπη. Οχι τυχαία. 
Από τότε που ιδρύθηκε, πριν από 20 χρόνια, αυτή η... ιδιωτική κλινική έχει βοηθήσει στη σύλληψη 50.000 παιδιών.
Ειδικεύεται στη δωρεά ωαρίων, εκµεταλλεύεται το γεγονός ότι στην Ισπανία ο νόµος επιτρέπει την πληρωµή της µε 900 ευρώ. Στις «αποθήκες» της περιµένουν ανά πάσα στιγµή να γονιµοποιηθούν 8.000 ωάρια.

Σε µια ήπειρο όπου τα ποσοστά υπογονιµότητας όλο και αυξάνονται, αλλά η νοµοθεσία περί βιοηθικής διαφέρει από χώρα σε χώρα, το Ivi κάνει, για να το πούµε απλά, χρυσές δουλειές.


Η Μπαρµπαρά είναι 34 ετών, γνώρισε τον Εµανιουέλ πριν από τρία χρόνια, ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν. Πριν από λίγους µήνες, όµως, κι ενόσω προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί, άκουσαν από τον γιατρό της Μπαρµπαρά δύο απαγορευτικές λέξεις: πρόωρη εµµηνόπαυση. Ηταν ο ίδιος γιατρός αυτός, που τους συνέστησε να ταξιδέψουν στη Βαλένθια.
Στη Γαλλία, η δωρεά ωαρίων επί πληρωµή δεν επιτρέπεται, τα διαθέσιµα ωάρια είναι ελάχιστα, απαιτείται αναµονή τριών έως πέντε ετών. Ακόµα και όταν φτάσει το δώρο όµως, το ποσοστό της επιτυχίας δεν ξεπερνά το 35%.
Στο Ivi, όλα γίνονται σε υψηλές ταχύτητες. Ανθρωποι της κλινικής ανέλαβαν να κλείσουν για το ζευγάρι των Γάλλων πτήσεις και ξενοδοχεία και όταν έφτασαν εκεί τους υποδέχθηκαν στη γλώσσα τους. Μέσα σε 15 ηµέρες, η δότρια µε τα ταιριαστά στην Μπαρµπαρά φυσικά χαρακτηριστικά είχε βρεθεί. Οι ειδικοί γονιµοποίησαν δύο ωάριά της µε σπέρµα του Εµανιουέλ και τα εµφύτευσαν στη µήτρα της συζύγου του. Ακόµα τρία ωάρια περιµένουν, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί κύηση µε την πρώτη προσπάθεια. Μέχρι το καλοκαίρι –η Μπαρµπαρά δηλώνει βέβαιη, ο γιατρός της, της το υποσχέθηκε – θα περιµένει ένα, ίσως και δύο µωρά.
Τιµή: 7.000 ευρώ. Για τη δεύτερη προσπάθεια: 1.700 ευρώ. Ηταν ένα δώρο από τους γονείς του ζευγαριού.

ΣΤΟ IvI όµως δεν φτάνουν µόνο γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν άµεσα παιδί.
Η 17χρονη Πιλάρ για παράδειγµα: πρόσφατα διαγνώστηκε µε λευχαιµία και είναι βέβαιο πως η χηµειοθεραπεία θα την αφήσει στείρα.
Επισκέφθηκε λοιπόν την κλινική – η διαδικασία της υαλοποίησης, που εφαρµόζεται πλέον και στη χώρα µας, αλλά εξακολουθεί να απαγορεύεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως στη Γαλλία, επιτρέπει στη γυναίκα να καταψύξει τα ωάριά της και µε τον τρόπο αυτό να «παγώσει» τον χρόνο για αυτά· ανά πάσα στιγµή, οι ειδικοί µπορούν να τα αποψύξουν και να τα γονιµοποιήσουν.

Μία µέθοδος στην οποία καταφεύγουν όλο και περισσότερες γυναίκες, όχι µόνο για λόγους υγείας αλλά και για λόγους κοινωνικούςάλλωστε βασικό αίτιο της υπογονιµότητας είναι, ότι οι γυναίκες αποφασίζουν σε όλο και µεγαλύτερη ηλικία να αποκτήσουν παιδί.

ΠΗΓΗ: τα νεα on-line