25 Απρ 2011

Η ΓΕΝΟΠ ετοιμάζεται να διεκδικήσει τη ΔΕΗ


    Έτοιμη να διεκδικήσει πάγια κεφάλαια της ΔΕΗ, ύψους 12 δις ευρώ, εμφανίζεται η ΓΕΝΟΠ σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε νέα πώληση μετοχών της εταιρείας, όπως προβλέπεται από το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων.
«Οι εργαζόμενοι έχουν ενσωματωμένα στα πάγια της επιχείρησης πάνω... από 12 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και θα επιδιώξουν με κάθε μέσο να ξεκαθαριστούν οι λογαριασμοί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Νίκος Φωτόπουλος, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Σύμφωνα με μία πρώτη μελέτη που συντάχθηκε το 1995 και έγινε δεκτή από τη ΔΕΗ και το υπουργείο Ανάπτυξης, τα ενσωματωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων ορίστηκαν σε 3,9 δισ. Ευρώ. Tο 2000 αυτά ανήλθαν σε 9,1 δισ. ευρώ, το 2005 σε 10,8 και το 2007, με την τελευταία επικαιροποίηση που έγινε με αφορμή το ασφαλιστικό, εκτιμήθηκαν σε 11,9 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται στην εφημερίδα "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", τα ίδια κεφάλαια της επιχείρησης ανέρχονται σήμερα σε 6,7 δισ. ευρώ, η κεφαλαιακή της αποτίμηση είναι στα 5,6 δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να ελέγχει το 51% των μετοχών και τα Ασφαλιστικά Ταμεία 3,8 %. Υπενθυμίζεται πως στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση προβλέπεται η πώληση έως 17 % των μετοχών της ΔΕΗ.

Μετά το Πάσχα, η ΓΕΝΟΠ αναμένεται να κινηθεί δικαστικά καταθέτοντας ομαδικές αγωγές, από εργαζόμενους και συνταξιούχους της επιχείρησης, και διεκδικώντας τα ενσωματωμένα ασφαλιστικά κεφάλαια και κατ' επέκταση τον έλεγχο της ΔΕΗ. Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Πέμπτη 28 Απριλίου πρόκειται να συνεδριάσει το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, με εισήγηση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες κατά της μετοχοποίησης, ενώ η ΓΕΝΟΠ θα προχωρήσει και σε εκστρατεία ενημέρωσης κομμάτων, πολιτικών και κοινωνικών φορέων για τα αιτήματά της. Παράλληλα με τις δικαστικές ενέργειες στην Ελλάδα, μελετώνται και οι δυνατότητες προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το νόμο 2773 / 1999, που ψηφίστηκε ενόψει της εισαγωγής της επιχείρησης στο Χρηματιστήριο, η περιουσία του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων της ΔΕΗ είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ.

«Θα διεκδικήσουμε το αυτονόητο», δηλώνει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος, στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», «να επιστρέψει η ΔΕΗ όλους τους ασφαλιστικούς πόρους που έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της επιχείρησης».

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΑΣΚΕ της ΓΕΝΟΠ σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό ανέφερε πως «περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να προσφέρει και να συμβάλλει οικονομικά, όχι μόνο γιατί η τιμή της μετοχής είναι πολύ χαμηλή αλλά και για έναν επιπλέον λόγο ότι με βάση το Ν.2773 ένα ποσοστό 15% από τα όποια έσοδα της μετοχοποίησης πρέπει να αποδοθεί στον ασφαλιστικό φορέα».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr