12 Απρ 2011

Συλλήψεις για την «εισβολή» των «δεν πληρώνω» στην Τροχαία


«Οφείλουμε, απλώς, να εφαρμόζουμε το νόμο. Δεν έχουμε τίποτα μαζί τους». Ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, που βρέθηκε το βράδυ της Κυριακής μπροστά στην πρωτοφανή «εισβολή» ομάδας περίπου 45 ατόμων, μελών του κινήματος «Δεν Πληρώνω», στο Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Κορινθίας, επαναλαμβάνει ότι έλεγε... από την πρώτη στιγμή στους επιδρομείς, επιχειρώντας να τους σταματήσει.

Δεν τα κατάφερε. Η επέλαση έγινε και οι επιδρομείς «κατέσχεσαν» και έκαψαν όσα αντίγραφα κλήσεων είχαν κοπεί σε οδηγούς, οι οποίοι δεν πλήρωναν διόδια, βρέθηκαν στο Τμήμα, με αποτέλεσμα τη σύλληψη τριών ατόμων, δύο ανδρών και μίας γυναίκας.

Η γυναίκα, που συνελήφθη πρώτη στην Πάτρα, όπου διαμένει, με προφορική εντολή του εισαγγελέα Κορινθίας αφέθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας ελεύθερη. Οι δυο άντρες οδηγήθηκαν σήμερα, Τρίτη, το πρωί στον εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε την συνέχιση της προανακριτικής έρευνας για το περιστατικό και οι δυο συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Τα μέλη του κινήματος, όπως περιγράφουν οι στυνομικοί που ήταν παρόντες, κρατώντας σημαίες που ανέγραφαν «Δεν Πληρώνω», συγκεντρώθηκαν αρχικά έξω από το Τμήμα Τροχαίας και απαίτησαν να τους επιστραφούν άδειες κυκλοφοορίας, πινακίδες κυκλοφορίας και διπλώματα οδήγησης, που είχαν αφαιρεθεί από τροχονόμους μετά τη βεβαίωση παράβασης ότι δεν είχαν πληρώσει το αντίτιμο περνώντας από σταθμό διοδίων. Στη συνέχεια, όμως, μπήκαν στο Τμήμα. Αρπαξαν αντίγραφα κλήσεων και τα έκαψαν στο προαύλιο.

Δεν μπόρεσαν ωστόσο και να τις εξαφανίσουν. Οπως διευκρινίζουν αστυνομικοί, οι κλήσεις υπάρχουν καταγεγραμμένες στα υπηρεσιακά βιβλία του Τμήματος και μπορούν να αναπαραχθούν, όπως και θα γίνει.

Υπενθυμίζεται πως η μη καταβολή του αντιτίμου των διοδίων, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, «τιμωρείται» πλέον με χρηματικό πρόστιμο 200 ευρώ και αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος (άδεια κυκλοφορίας, πινακίδες, άδεια ικανότητας οδήγησης) για ένα μήνα.

Σε βάρος όσων συμμετείχαν στην επίθεση σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της διατάραξης οικιακής ειρήνης και της υπεξαγωγής εγγράφων.