12 Απρ 2011

Κώστας Κόλλιας : "Αλαλούμ με την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες"


Σύγχυση επικρατεί στην Κυβέρνηση και ανησυχία στους αγρότες, σχετικά με τον τρόπο και τον χρόνο της επιστροφής του αγροτικού ΦΠΑ στους παραγωγούς, έπειτα από τις εγκυκλίους που απέστειλε προς τις Δ.Ο.Υ. το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με οδηγίες που εξέδωσε το ως άνω Υπουργείο, προκειμένου οι αγρότες..
να εισπράξουν την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται για το 2010, είναι υποχρεωμένοι να συνυποβάλλουν τη δήλωση καλλιέργειας ή εκτροφής του 2011. Οι οδηγίες στη συνέχεια ανεκλήθησαν εν μέρει, δημιουργώντας ωστόσο σύγχυση και ανησυχία. Σχετικά με το θέμα, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Οι σπασμωδικές αποφάσεις της Κυβέρνησης σε σχέση με τα αγροτικά, προδίδουν είτε βαθύτατη άγνοια είτε πανικό, είτε υπερβάλλοντα ζήλο για συμμόρφωση προς τις επιταγές του Μνημονίου. Σε κάθε περίπτωση, βλέπουμε για μια ακόμη φορά Υπουργεία που είναι υποτίθεται αρμόδια, να προβαίνουν σε αντιφατικές, ανεξήγητες και, εντέλει, ζημιογόνες ενέργειες. Στην προκειμένη περίπτωση, είχαμε πριν από περίπου δύο εβδομάδες την έκδοση εγκυκλίου από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία οι αγρότες, προκειμένου να τους επιστραφεί ο ΦΠΑ για το 2010, έπρεπε να συνυποβάλλουν τη δήλωση καλλιέργειας του 2011 στις Δ.Ο.Υ. Το επιχείρημα ήταν ότι το Υπουργείο Οικονομίας ήθελε να βάλει φρένο στις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ, ελέγχοντας εξονυχιστικά τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.
Η Κυβέρνηση παριστάνει τον απηνή διώκτη της εισφοροδιαφυγής, ξεκινώντας από τους αγρότες, όταν στην πραγματικότητα, μοναδικός της στόχος είναι να αποκρύψει το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, μεταφέροντας το κονδύλι της επιστροφής ΦΠΑ στο δεύτερο εξάμηνο του 2011. Για το λόγο αυτό, για να δημιουργήσει σκόπιμα καθυστερήσεις στην επιστροφή, της τάξεως των 2 έως 5 μηνών, ζήτησε τις δηλώσεις καλλιέργειας. Πλην όμως, η δήλωση ΟΣΔΕ του 2011 δεν έχει καμία σχέση με την καλλιεργητική περίοδο του 2010. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, στοιχεία στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2011 που να βοηθήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις Εφορίες να διασταυρώσουν στοιχεία, τιμολόγια, αξία παραγωγής κ.τ.λ.
Έπειτα από αλλεπάλληλες ερωτήσεις και αντιδράσεις Βουλευτών, το Υπουργείο φαίνεται ότι εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο, αποσύροντας την παράλογη απαίτηση για την δήλωση ΟΣΔΕ 2011. Στο μεταξύ όμως, έχει δημιουργηθεί σύγχυση, ανησυχία και καθυστερήσεις. Τα προηγούμενα έτη, ο ΦΠΑ των αγροτών καταβαλόταν στους δικαιούχους κατά κανόνα μέσα στον Απρίλιο. Φέτος, η πρόβλεψη ήταν να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το Μάιο, θεωρώ δε ότι, έπειτα από όλα αυτά, θα φτάσει μέχρι τον Ιούνιο. Θέλω δε να επισημάνω ότι, επειδή το Υπουργείο Οικονομίας θα προχωρήσει σε εξονυχιστικούς ελέγχους αιτήσεων επιστροφής, είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος για τον χρόνο που εντέλει να χρειαστεί ώστε να καταβληθούν οι επιστροφές σε όλους τους αγρότες.
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η αδυναμία της κυβέρνησης να συντονιστεί, καθώς και η απουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης από τα κέντρα που παίρνουν τις αποφάσεις για τους αγρότες μας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι επιβεβαιώνεται η ανάλγητη και ανεύθυνη πολιτική της Κυβέρνησης απέναντι στους παραγωγούς μας. Ενώ από τη μια απαιτεί από τους αγρότες να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους προκαταβολικά, από την άλλη διατηρεί για τον εαυτό της το προνόμιο να καθυστερεί, να αναβάλει και να ακυρώνει εν λευκώ τις δικές της θεσμοθετημένες υποχρεώσεις απέναντι στον αγρότη.»