16 Μαρ 2011

Προελαύνουν προς τη Βεγγάζη οι δυνάμεις του Καντάφι


Την ώρα που οι αντικαθεστωτικοί αδυνατούν να ανακόψουν την προέλαση των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ (G8) συμφώνησαν  χθες στο Παρίσι ότι η ανάγκη άσκησης νέων πιέσεων στον Καντάφι είναι πλέον επιτακτική, πλην όμως το Βερολίνο εξακολουθεί να... αμφισβητεί ανοιχτά την ορθότητα μιας διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης. 

Ο Καντάφι, που ετοιμάζει επίθεση στη Βεγγάζη, εξαπέλυσε φραστική επίθεση στη Δύση, εξαιρώντας όμως τη Γερμανία, υποσχόμενος ότι μόνο αυτή θα έχει πρόσβαση στα πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα της Λιβύης. Ο γιος του δικτάτορα, Σάιφ αλ Ισλάμ, δήλωσε «όλα θα έχουν τελειώσει μέσα σε 48 ώρες» καθώς τα στρατεύματά τους βαδίζουν προς τη Βεγγάζη.

Ο Καντάφι ξεκαθάρισε χθες, ότι τα συμβόλαια για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Λιβύης θα περάσουν από τα χέρια των Δυτικών σ’ αυτά των Ρώσων, των Κινέζων και των Ινδών. Κατά τον Καντάφι, μάλιστα, «η μοναδική χώρα της Δύσης με την οποία υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας είναι η Γερμανία».  

Το προσχέδιο «εγκρίνει την απαγόρευση όλων των πτήσεων»

Το σχέδιο ψηφίσματος που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα προβλέπει τη λήψη "όλων των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να επιβληθεί" η απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, με σκοπό να προστατευτούν οι πολίτες.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι το Συμβούλιο "αποφασίζει να εγκρίνει την απαγόρευση όλων των πτήσεων στον εναέριο χώρο (της Λιβύης) προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες". Αναθέτει μάλιστα στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να "λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα" για την επιβολή της ζώνης αυτής.

Οι εξεγερμένοι της ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσαν σήμερα ότι επέλεξαν τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της χώρας ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεών τους, καθώς τα στρατεύματα που παραμένουν πιστά στο Μουάμαρ Καντάφι ανακαταλαμβάνουν πόλεις στα ανατολικά.
 
Στο στόχαστρο η Βεγγάζη

Πυρά από αντιαεροπορικές συστοιχίες και βαρύ πυροβολικό ακούστηκαν απόψε στη Βεγγάζη, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Λιβύης και προπύργιο των εξεγερμένων. Λίγη ώρα νωρίτερα, ο στρατός που παραμένει πιστός στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, είχε ανακοινώσει ότι επίκειται επίθεσή του στη Βεγγάζη, προκειμένου να "απελευθερώσει" τους κατοίκους από τους αντάρτες.

Οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν υποχρεώσει σε οπισθοχώρηση τους αντικαθεστωτικούς σε ακτίνα 160 χλμ., ελέγχουν όλους τους σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου (εκτός από το Τομπρούκ στα ανατολικά), εξαπολύουν νέα επίθεση στη Μπρέγκα, ενώ στα δυτικά έχουν εισέλθει στη Ζουαρά και θέτουν στο στόχαστρο τη Μισράτα.

Ο στρατός της Λιβύης διεμήνυσε στους εξεγερμένους στη Βεγγάζη να παραδώσουν τα όπλα νωρίτερα σήμερα, καθώς δυνάμεις του προωθούνται πιο κοντά στο προπύργιο των αντικαθεστωτικών κι ετοιμάζονται για μια μάχη που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στην εξέγερση εναντίον του Καντάφι.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr