16 Μαρ 2011

Συζήτηση σε υψηλούς τόνους στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη Συμφωνία των Βρυξελλών


Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται σήμερα το πρωί στη Βουλή η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη συμφωνία των Βρυξελλών.Ένα βήμα στο δύσκολο μονοπάτι ..που βαδίζει η χώρα για να βγει από την κρίση χαρακτήρισε την απόφαση των Βρυξελλών ο πρωθυπουργός, ενημερώνοντας για τη συμφωνία - ανάσα την Βουλή.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου τόνισε χαρακτηριστικά: «Σας είχα ενημερώσει για τις θέσεις μας και για τις κόκκινες γραμμές. Αυτά που σας είπα ότι θα διεκδικούσαμε, αυτά και πετύχαμε». Ζήτησε, δε, από τα κόμματα δημιουργικές προτάσεις κι όχι μικροπολιτική, εν μέσω αυτής της κρίσιμης συγκυρίας
.

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά κατά τη συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 11ης Μαρτίου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι οι αποφάσεις αποτελούν διόρθωση των ήδη συμφωνηθέντων επειδή διαπιστώθηκε ότι «το Μνημόνιο δεν βγαίνει» και κατηγόρησε τον Γ.Παπανδρέου ότι είναι ο μόνος πρωθυπουργός που πανηγυρίζει «ενώ έχει πέσει έξω σε όλες του τις προβλέψεις».

«Τις δικές σας παλαιότερες αμαρτίες, τα δικά σας πρόσφατα λάθη πληρώνει ο τόπος. Συκοφαντήσατε τη χώρα, επιλέξατε το ΔΝΤ. Έχετε το θράσος να βγαίνετε στην ΚΟ του κόμματός σας και να μιλάτε για πελατειακές σχέσεις. Εσείς είστε το πρόβλημα και δεν μπορείτε να βρείτε τη λύση» είπε ο κ. Σαμαράς, σχολιάζοντας την ομιλία του Γ.Παπανδρέου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, την Τρίτη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι η οικονομική κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με την ανάπτυξη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει βυθίσει τη χώρα στη χειρότερη ύφεση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επανέλαβε, επίσης, ότι για να υπάρξει ανάκαμψη και ανάπτυξη απαιτείται δραστική αλλαγή των όρων του Μνημονίου.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε η ΝΔ είχε ζητήσει εδώ και καιρό τόσο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου όσο και τη μείωση του επιτοκίου και πως ουσιαστικά αυτά που αποφασίστηκαν αποτελούν «επανόρθωση του σφάλματος», αφού «το Μνημόνιο δεν βγαίνει».

Δήλωσε, δε, ότι οι αποφάσεις των Βρυξελλών ανοίγουν το δρόμο «για να έχουμε μόνιμα την ανάγκη μνημονίων».

Ως προς το θέμα της αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και στο στόχο των 50 δισ. ευρώ, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η ΝΔ είχε καταθέσει σχετική πρόταση την οποία η κυβέρνηση «χλεύαζε», αλλά τώρα «σας την επιβάλλουν».

Τόνισε, ακόμη, ότι ενώ η κυβέρνηση αμφισβητούσε τις θέσεις της ΝΔ για μηδενισμό του ελλείμματος, τώρα -βάσει του «Συμφώνου για το Ευρώ»- «εσείς δεσμεύεστε για πλεονάσματα».

«Μόνο με την ανάπτυξη μπορούμε να βγούμε από την αδιέξοδη πολιτική» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι υπέγραψε το Μνημόνιο χωρίς να διαπραγματευτεί, σε αντίθεση -όπως είπε- με την Ιρλανδία που διαπραγματεύεται και την Πορτογαλία που επέλεξε να δανείζεται πανάκριβα από τις αγορές, επειδή γνωρίζει τον ασφυκτικό χαρακτήρα των μέτρων του μνημονίου.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε το χρέος «ιστορικό παιδί του ΠΑΣΟΚ και κατήγγειλε τον Γ.Παπανδρέου για «αθεράπευτη εμμονή ότι για όλα φταίει η ΝΔ».

«Αυτό το παραμύθι καταντά γραφικότητα» συνέχισε, απορρίπτοντας την πρόσκληση σε διάλογο που απηύθυνε ο πρωθυπουργός.

Στο σημείο αυτό, και με αφορμή την ομιλία του Γ.Παπανδρέου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει εάν «ανήκετε σε αυτούς που θέλουν να συμπλεύσουμε ή σε αυτούς που υβρίζουν». «Όσο εξακολουθείτε να υβρίζετε την αντιπολίτευση, εκτίθεστε» κατέληξε.

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ότι ο λαός θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπος με νέα πιο σκληρά και πιο βάρβαρα μέτρα.

«Ο Πρωθυπουργός λέει ψέματα για τα μέτρα» τόνισε η κ.Παπαρήγα και πρόσθεσε ότι ο κ. Παπανδρέου λέει τη μισή αλήθεια όταν μιλά για «σκληρή, δύσκολη και σύνθετη διαπραγμάτευση».

Πρόσθεσε ότι «ο βρικόλακας είναι το κεφάλαιο που προκαλεί το χρέος» και υπογράμμισε ότι «η πάλη κατά του χρέους είναι και πάλη κατά του κεφαλαίου».

«Εμείς το χρέος δεν το διαχωρίζουμε σε χρέος που αναγνωρίζουμε και σε χρέος που δεν αναγνωρίζουμε. Για εμάς είναι όλο παράνομο»

ΤΟ ΒΗΜΑ on line