Δυνατότητα για την έξοδο 75.000 δημοσίων υπαλλήλων στη σύνταξη μέσα σε μία διετία δίνει η κυβέρνηση, που θέτει σε ισχύ μια σειρά θετικών διατάξεων για περιορισμένο όμως χρονικό διάστημα.
Από τη μαζική αυτή αποχώρηση..
κερδισμένο βγαίνει το Δημόσιο, που όχι μόνο θα κερδίσει σχεδόν 900 εκατομμύρια ευρώ (καθώς οι συντάξεις που θα καταβάλλει είναι χαμηλότερες από τους μισθούς), αλλά παράλληλα θα πετύχει τον στόχο για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων.
Eθελούσια για 75.000 δημοσίους υπαλλήλους
Ουσιαστικά μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων που πέρασαν με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων (κυρίως ανδρών) να επισπεύσουν τη συνταξιοδότηση, εφόσον θεμελιώσουν δικαίωμα φέτος ή την επόμενη χρονιά.
Την ίδια στιγμή, η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης για τα παιδιά φέρνει ακόμα πιο κοντά στη σύνταξη τις μητέρες και λειτουργεί αντισταθμιστικά ως προς την αύξηση των ετών ασφάλισης στο 65ο έτος το 2013.
Εκτιμάται πως κερδισμένοι θα βγουν 35.000 άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι φέτος ή την επόμενη χρονιά θα προλάβουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και θα δουν τα όρια ηλικίας να μειώνονται! Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς:
* Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους άνδρες με ανήλικα παιδιά αλλά και οι γενικές διατάξεις (για άνδρες χωρίς παιδιά ή με ενήλικα παιδιά) δεν ισχύουν για όσους συμπλήρωσαν 25ετία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.
* Αντιθέτως, οι θετικές διατάξεις για τους τρίτεκνους ισχύουν ακόμα και για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα τα προηγούμενα χρόνια.
Γυναίκες ασφαλισμένες
Τη διετία 2011-2012 ωφελημένες θα βγουν και 40.000 γυναίκες που θα σπεύσουν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη (π.χ. για τα παιδιά), ώστε να αποφύγουν τη συνταξιοδότηση στο 65ο έτος. Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν 25ετία και να κλειδώσουν το όριο ηλικίας.
Τα περισσότερα πάντως οφέλη θα έχει το Δημόσιο, καθώς κατά μέσο όρο γλιτώνει 700 ευρώ τον μήνα για κάθε δημόσιο υπάλληλο που ανοίγει πρόωρα την πόρτα εξόδου.
Συγκεκριμένα εκτιμάται πως ο μέσος μισθός είναι 1.500 ευρώ, ενώ η μέση σύνταξη σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης είναι 800 ευρώ.
Ετσι, από την «αποχώρηση» 35.000 ανδρών το Δημόσιο αναμένεται να κερδίσει 180 εκατομμύρια φέτος και 320 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη χρονιά. Από την «έξοδο» των γυναικών το όφελος υπολογίζεται σε 130 εκατομμύρια φέτος και 240 εκατομμύρια το 2012.
ΠΩΣ ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΤΑ 65 ΧΡΟΝΙΑ
Αναγνώριση έως και εννέα πλασματικά έτη για τις γυναίκες
Σανίδα σωτηρίας αποτελεί για τις γυναίκες η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης για τα παιδιά. Με τις συγκεκριμένες διατάξεις, οι ασφαλισμένες μπορούν να θεμελιώσουν νωρίτερα συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να αποφύγουν την αύξηση των ορίων ηλικίας (στο 65ο έτος το 2013).
Συγκεκριμένα στο Δημόσιο δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης ενός πλασματικού έτους για το πρώτο παιδί, δύο ετών για το δεύτερο και άλλων δύο ετών για το τρίτο παιδί (σύνολο μέχρι πέντε έτη). Επιπλέον οι ασφαλισμένες έχουν το δικαίωμα να αναγνωρίσουν άλλα τέσσερα πλασματικά έτη (π.χ. από σπουδές) και έτσι συνολικά να «κερδίσουν» φέτος εννιά χρόνια.
Σημειώνεται πως όσες μητέρες ανηλίκων συμπληρώσουν φέτος 25ετία, «κλειδώνουν» το όριο ηλικίας στο 52ο έτος. Σε περίπτωση που θεμελιώσουν δικαίωμα από το δημόσιο το 2012, θα μπορέσουν να πάρουν σύνταξη σε ηλικία 55 ετών.
Μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, καταργούνται όλες οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις μητέρες ανηλίκων και η «έξοδος» θα γίνεται με 25ετία στο 65ο έτος της ηλικίας.
ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ
Νωρίτερα στη σύνταξη από 4 έως 15 χρόνια οι άνδρες με 25ετία
Από 4 έως και 15 χρόνια μειώνεται το όριο ηλικίας για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων που κλείνουν φέτος 25 έτη ασφάλισης και θεμελιώνουν δικαίωμα από το Δημόσιο. Οι ασφαλισμένοι που ευνοούνται τη διετία 2011-2012 είναι οι εξής:
Αντρες με ανήλικα παιδιά: Δεκατρία χρόνια νωρίτερα μπορούν να πάρουν σύνταξη όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ανήλικα παιδιά και συμπληρώσουν φέτος 25ετία. Το όριο ηλικίας πέφτει στο 52ο έτος από το 65ο έτος που ίσχυε για όσους συμπλήρωσαν πέρυσι 25ετία. Το 2012 το όριο ηλικίας θα διαμορφωθεί στο 55ο έτος, δηλαδή θα είναι δέκα χρόνια χαμηλότερο από αυτό που ίσχυε πέρυσι. Οι ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις παύουν να ισχύουν το 2013, οπότε και η «έξοδος» θα γίνεται στο 65ο έτος. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς οι νέες διατάξεις δεν ισχύουν για όσους συμπλήρωσαν 25ετία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.
Αντρες γενικά (άγαμοι, χωρίς παιδιά, με ενήλικα παιδιά): Στο 61ο έτος πέφτει το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη για όσους ασφαλισμένους συμπληρώσουν φέτος 25ετία. Μάλιστα, σε περίπτωση μειωμένης σύνταξης η «έξοδος» μπορεί να γίνει σε ηλικία 56 ετών. Την επόμενη χρονιά το όριο ηλικίας διαμορφώνεται στο 63ο έτος για πλήρη σύνταξη και στο 58ο έτος για μειωμένη. Σημειώνεται πως οι νέες διατάξεις δεν ισχύουν για όσους συμπλήρωσαν 25ετία μέχρι 31/12/10.
Αντρες με τρία παιδιά: Για το σύνολο των αντρών που είναι τρίτεκνοι ισχύουν από φέτος οι ευνοϊκές διατάξεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Ετσι, όσοι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν 20ετία φέτος βγαίνουν στη σύνταξη με 21 έτη ασφάλισης στο 52ο έτος. Από το 2013 το όριο ηλικίας «επανέρχεται» στο 65ο έτος της ηλικίας. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις ισχύουν ακόμα και για όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα και πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Επιπλέον το δικαίωμα συνταξιοδότησης μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς.
Αντρες με ανάπηρα παιδιά: Μειώνεται κατά 15 χρόνια το όριο ηλικίας και δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης με 25ετία στα 50. Και σε αυτή την περίπτωση το δικαίωμα συνταξιοδότησης μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς.
Αντρες με ανίκανη σύζυγο: Το όριο ηλικίας μειώνεται από το 65ο στο 50ό έτος της ηλικίας για όσους συμπληρώνουν 25ετία.
το έθνος