2 Μαρ 2011

Έξω συμφωνούν Γιώργος - Αντώνης! Σύμπλευση για το παζάρι στη Σύνοδο Κορυφής


Κοινό μέτωπο εν όψει των πολιτικών και οικονομικών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ και την ΟΝΕ, θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν εντός της εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αντ. Σαμαράς.Στον πυρήνα της προσπάθειας αυτής βρίσκεται...
η κοινή εκτίμηση των δύο επιτελείων, ότι ένα αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα συνιστά απειλή για την δημιουργία πολιτικής κρίσης και αναταραχής στην Ελλάδα.

Με τους Σοσιαλιστές πριν τη σύνοδο της 11ης Μαρτίου

Ο κ. Παπανδρέου υποδέχεται την Παρασκευή και το Σάββατο τους ευρωπαίους σοσιαλιστές στην Αθήνα, όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και εκεί αναμένεται να εκθέσει το γενικό περίγραμμα των θέσεων για τη διέξοδο από την κρίση του χρέους, εν όψει των συνόδων κορυφής του Μαρτίου.

Η συνάντηση αυτή θα είναι ένας από τους τελευταίους σταθμούς, πριν την αναμενόμενη μετάβαση του κ. Παπανδρέου στο Παρίσι και τη συνάντηση με τον πρόεδρο Σαρκοζί την ερχόμενη εβδομάδα, πριν τη σύνοδο κορυφής της 11ης Μαρτίου.

Οπως μεταδίδεται από συνεργάτες του Πρωθυπουργού και οικονομικά στελέχη της κυβέρνησης, σε εκδηλώσεις όπως η σύνοδος του ΕΣΚ, δεν ενδείκνυται η αναλυτική παρουσίαση προτάσεων και η αποκάλυψη λεπτομερειών.
Παρά ταύτα, αναμένεται ότι θα επιδιωχθεί η διαμόρφωση μίας κοινής γραμμής των ευρωπαίων σοσιαλιστών, εν όψει των κρίσιμων συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πέραν όλων των άλλων πάντως, οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης περιορίζονται πρωτίστως στην καλλιέργεια μίας ατμόσφαιρας, δεδομένου και ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες από τη συνάντηση της Αθήνας αναμένεται να απουσιάσουν οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, κ. Χοσέ Θαπατέρο και της Πορτογαλίας, κ. Ζοζέ Σόκρατες. Το «παρών» αναμένεται να δώσει όμως η επικεφαλής του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, κυρία Μαρτίν Ομπρί.


Μέρκελ, Γιούνκερ και Κένι στο Ελσίνκι


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Αντ. Σαμαράς θα βρίσκεται την Παρασκευή στο Ελσίνκι, όπου θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εκεί αναμένεται να βρίσκονται μεταξύ των άλλων και η καγκελάριος Μέρκελ, αλλά και προσωπικότητες όπως ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Από τα επιτελεία των δύο κομμάτων δεν επιβεβαιώνεται ότι έχει υπάρξει επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ των κκ. Παπανδρέου και Σαμαρά. Ωστόσο στις Βρυξέλλες διαμορφώνεται μεταξύ των ευρωβουλευτών των δύο κομμάτων μια κοινή πεποίθηση ότι στην παρούσα συγκυρία είναι επιβεβλημένη η χάραξη μίας εθνικής γραμμής εν όψει των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εν όψει αυτών, οι κκ. Παπανδρέου και Σαμαράς στις επικείμενες συνεδριάσεις του ΕΣΚ και του ΕΛΚ αναμένεται να εκδηλωθούν υπέρ της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ, να αποφύγουν να μιλήσουν υπέρ της συνταγματικής δέσμευσης για το ύψος του ελλείμματος και να θέσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων με ευνοϊκότερους όρους.

Υπό αυτήν την έννοια, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στη συνάντηση του Ελσίνκι αναμένεται να παρευρίσκεται και ο νικητής των ιρναδικών εκλογών, κ. Εντα Κένι, ο οποίος έχει ήδη θέσει ανοιχτά ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης του ιρλανδικού μνημονίου.


Το Βήμα on line