4 Μαρ 2011

Πονάς; Αντί για φάρμακο, κοίτα τη φωτογραφία ενός αγαπημένου προσώπου...




 Έχεις πονοκέφαλο; Δεν χρειάζεται να πάρεις μια ασπιρίνη. Αρκεί να κοιτάξεις τη φωτογραφία του συντρόφου σου για να περάσει ο πόνος.
Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, η οπτική βοήθεια μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά με τα φάρμακα στους υποδοχείς πόνου.

Οι ερευνητές εξέτασαν υποκείμενα...
εφαρμόζοντας διάφορα επίπεδα πόνου από θερμότητα στο δέρμα τους, καθώς τα άτομα αυτά κοίταζαν φωτογραφίες των αγαπημένων τους. Ο πόνος των «ερωτοχτυπημένων» μειώθηκε κατά 36%-44%, δήλωσε ο νευροεπιστήμονας Τζάρνετ Γιάνγκερ. Στην πραγματικότητα, το να κοιτάς τον αγαπημένο σου – ακόμη και σε φωτογραφία – προσέφερε την ίδια ανακούφιση με κάθε ισχυρό εξαρτησιογόνο.

«Ένα από τα σημεία κλειδιά για την αναλγησία που προκαλεί ο έρωτας, είναι ο επικλινής πυρήνας, μια περιοχή του εγκεφάλου μας, που ασχολείται με την προσδοκία ανταμοιβής για τα οπιούχα, την κοκαΐνη και άλλα ναρκωτικά», επισήμανε ο Γιάνγκερ.

«Η περιοχή αυτή λέει στον εγκέφαλο πως πραγματικά χρειάζεται να συνεχίσεις να το κάνεις αυτό. Αυτό μας λέει ότι δεν πρέπει να στηρίζεσαι απλώς στα φάρμακα για την ανακούφιση από τον πόνο. Άνθρωποι αισθάνονται έντονη ικανοποίηση χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων».

Μια άλλη έρευνα, στην οποία γυναίκες κρατούσαν το χέρι ενός ξένου ή ενός ερωτικού συντρόφου ενώ πονούσαν, έδειξε ότι αισθάνονταν λιγότερο πόνο ενώ κρατούσαν το χέρι του συντρόφου τους.
Η νέα έρευνα, ωστόσο, προχωρά ένα βήμα πιο πέρα και υποστηρίζει πως ακόμη και ένα σύμβολο του αγαπημένου προσώπου, μπορεί να λειτουργήσει καταπραϋντικά.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr