Διασφάλιση τηςδιαφάνειας κατά τη διεξαγωγή πλειστηριασµών, µε στόχο την αποδυνάµωση των κυκλωµάτων, επιχειρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης µε τις νέες διατάξεις που προωθεί για τον εξορθολογισµό και τη βελτίωση ...
της πολιτικής δίκης. Παράλληλα...
αφαιρείται από την αρµοδιότητα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγουη δυνατότητα άσκησης αναίρεσης κατά αποφάσεων ασφαλιστικών µέτρων επ’ ωφελεία του Δηµοσίου.
Στο νοµοσχέδιο που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, περιλαµβάνονται ρυθµίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης των αστικών υποθέσεων µε τη διεύρυνση της ύλης των Ειρηνοδικείων και των Μονοµελών Πρωτοδικείων, που επιτυγχάνεται µε την αύξηση των χρηµατικών ορίων των δικαστικών διαφορών. Ετσι, στα Ειρηνοδικεία θα υπάγονται διαφορές µε αντικείµενο που δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ (από12.000 ευρώ που είναι σήµερα) και, αν πρόκειται για µισθώσεις, εφόσον το µηνιαίο µίσθωµα φθάνει τα 600 ευρώ (από 450 ευρώ που είναι σήµερα). Στα Μονοµελή Πρωτοδικεία υπάγονταιδιαφορές από 20.000 έως 120.000ευρώ και µίσθωµα άνω των 600 ευρώ και στα Πολυµελή Πρωτοδικεία θα εκδικάζονται υποθέσεις µε αντικείµενο άνω των 120.000 ευρώ.
Παράλληλα ενισχύεται ο θεσµός της συµβιβαστικής επίλυσης διαφορών, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους διαδίκους να τοαποφασίσουν σε οποιοδήποτε στάδιο της εκκρεµοδικίας, ακόµη και αν η υπόθεση εκδικάζεται κατ’ έφεση. Αντιθέτως, σε περιπτώσεις οφειλών, όταν ο οφειλέτης αρνείται να καταβάλει τα οφειλόµενα, παρά την απόφαση αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει αποσπάσει ο δανειστής, τότε απειλείται για κάθε παράβαση της απόφασης µε χρηµατική ποινή έως 100.000 ευρώ (από 5.900 ευρώ) υπέρ του δανειστή και µε προσωποκράτηση ενός έτους. Με χρηµατική ποινή έως 50.000 ευρώ (από 5.900 ευρώ) και προσωπική κράτηση έως ένα χρόνο απειλείται επίσης ο γονέας που υποχρεούται, σύµφωνα µε δικαστική απόφαση, να παραδώσει το παιδί στον έτερο γονέα και αρνείται να το κάνει. ίδίαίτερα σηµαντική κρίνεται η ρύθµιση µε την οποία καταργείται η δυνατότητα του εισαγγελέατου Αρείου Πάγου να ασκεί αναίρεση σε αποφάσεις ασφαλιστικών µέτρων, καθώς – σύµφωνα µε τηναιτιολογική έκθεση – η υπό κατάργηση διάταξη του Ν. 3388/2005 προφανώς είχε επίκαιρο χαρακτήρα µε στόχο να ευνοήσει το Δηµόσιο στις αντιδικίες του µε τους συµβασιούχους.
Τέλος, όσον αφορά τους πλειστηριασµούς, η διαδικασία που προβλέπεται είναι η εξής: Ο πλειστηριασµός θα διεξάγεται ηµέρα Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο της περιοχής, όπου έγινε η κατάσχεση. Οι γραπτές σφραγισµένες προσφορές δεν µπορεί να ανακληθούν και υποβάλλονται στον αρµόδιο υπάλληλο την προηγουµένη του πλειστηριασµού. Κατά την έναρξη του πλειστηριασµού, ο υπάλληλος οφείλει να καταχωρίσει τα στοιχεία των πλειοδοτών και τις εγγυήσεις τους. Οταν ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των προσφορών (στις 5 µ.µ.) ο υπάλληλος τις αποσφραγίζει δηµόσια. Αν υπάρχει µόνο µία γραπτή προσφορά το αντικείµενο του πλειστηριασµού κατακυρώνεται στον µοναδικό πλειοδότη. Αν υποβληθούν περισσότερες, η διαδικασία συνεχίζεται αµέσως µετά µε την υποβολή προφορικών προσφορών εκ µέρους των δύο πλειοδοτών που προσέφεραν την υψηλότερη τιµή. Οποιος προσφέρει τελικά τα περισσότερα ανακηρύσσεται πλειοδότης.
ΤΑ ΝΕΑ