28 Φεβ 2011

Κώστας Κόλλιας: «Οι αγρότες μας μένουν εκτός απόσυρσης – Η Κυβέρνηση οφείλει να αναθεωρήσει τις αποφάσεις της»


Με αφορμή την ανακοίνωση του μέτρου της απόσυρσης, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες κυβερνητικές αποφάσεις δεν θα συμπεριλαμβάνει τα αγροτικά αυτοκίνητα, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε...
τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Για μία ακόμη φορά η Κυβέρνηση μεταχειρίζεται άνισα και άδικα τους αγρότες μας. Στην ανακοίνωση που αφορά το μέτρο της απόσυρσης εξαιρούνται τα αγροτικά αυτοκίνητα, χωρίς απολύτως καμία αιτιολογία. Πρόκειται για μία ακόμη ατράνταχτη απόδειξη ότι η Κυβέρνηση είτε δεν γνωρίζει τις ανάγκες και τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου είτε εσκεμμένα τα παραβλέπει, θεωρώντας τους αγρότες προνομιούχους.
Από τον Νοέμβριο του 2009, όταν έπειτα από παλινωδίες και «ήξεις αφήξεις» η Κυβέρνηση είχε ανακαλέσει την απόσυρση, είχαμε επισημάνει ως Νέα Δημοκρατία τα σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη  του μέτρου. Το ΠΑΣΟΚ που προεκλογικά έδινε υποσχέσεις για εφαρμογή του μέτρου, βρήκε για μια ακόμη φορά άλλοθι στην κρίση για να το πάρει πίσω. Και μάλιστα δεν ξεκαθάρισε εξαρχής τις προθέσεις της, αλλά άφησε να περάσουν εβδομάδες αβεβαιότητας μέχρι να ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει χρησιμότητα στο μέτρο διότι, αφενός κατά τη γνώμη της Κυβέρνησης, ο στόλος των παλαιών αυτοκινήτων είναι μικρός και, αφετέρου, διότι δεν θα είχαμε κανένα περιβαλλοντικό όφελος. Και για να ολοκληρωθεί ο κύκλος του εμπαιγμού, λίγο αργότερα ανακοίνωσε τα «πράσινα» τέλη κυκλοφορίας, τιμωρώντας τον οικονομικά αδύναμο πολίτη, ο οποίος ούτε το παλιό του όχημα μπορούσε να αποσύρει και καλούνταν επιπροσθέτως να πληρώσει να φουσκωμένα τέλη.
Αφού εντέλει η Κυβέρνηση κατάλαβε ότι 1,5 εκατομμύρια ρυπογόνα αυτοκίνητα 15 ετών είναι καταστροφικά για το περιβάλλον και επικίνδυνα για την ασφάλεια, αλλά και ότι η απόσυρση θα ήταν ευεργετική για την τελματωμένη αγορά, επανέφερε 1,5 χρόνο αργότερα το μέτρο. Μόνο που αυτή τη φορά θεώρησε προφανώς ότι οι αγρότες έχουν το κομπόδεμα για να αντικαταστήσουν οι ίδιο το αγροτικό τους όχημα. Είναι σε όλους γνώριμη η εικόνα απαρχαιωμένων αγροτικών σε άθλια κατάσταση, τα οποία σέρνονται μισοκατεστραμμένα στους επαρχιακούς δρόμους, επικίνδυνα τόσο για τους ιδιοκτήτες, όσο και για τους υπόλοιπους οδηγούς. Αυτά τα οχήματα όχι μόνο δεν θα έπρεπε να εξαιρεθούν, αλλά θα έπρεπε να τους δοθεί και προτεραιότητα στο μέτρο της απόσυρσης. Και όχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς και ασφάλειας, αλλά και για το λόγο ότι αποτελούν βασικό εργαλείο δουλειάς για τους αγρότες μας. Δεν συζητούμε για αντικατάσταση επιβατικού αυτοκινήτου, το οποίο στη δεινή οικονομική θέση που έχει περιέλθει η πλειοψηφία των πολιτών και με τις αυξήσεις στα καύσιμα, έχει γίνει λίγο ως πολύ πολυτέλεια. Μιλούμε για ένα επαγγελματικό εργαλείο απολύτως απαραίτητο. 
Απ’ ότι πληροφορούμαι, τόσο Βουλευτές της συμπολίτευσης, όσο και ο ίδιος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησαν εξηγήσεις από τον Υπουργό Οικονομίας για την εξαίρεση των αγροτών, πράγμα που αποδεικνύει αυτό που έχω επαναλάβει αρκετές φορές, ότι δηλαδή τα γεωργικά ζητήματα βρίσκονται τελευταία στην ατζέντα της Κυβέρνησης, σε τέτοιο βαθμό ώστε να αγνοούνται και οι εκκλήσεις του αρμόδιου Υπουργού. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της άμεσα, και να δείξει έστω την ύστατη ώρα ότι διαθέτει ένα ελάχιστο ενδιαφέρον για τον Έλληνα αγρότη.»