22 Νοε 2010

Υπέκυψε η Ιρλανδία σε ΔΝΤ-Ε.Ε.

Υπέρ... μηχανισμού και Μνημονίου έπεσε τελικά και η Ιρλανδία, ανακοινώνοντας χθες την προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
 Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν αργά χθες το βράδυ, σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, το ιρλανδικό αίτημα για βοήθεια. Το πρόγραμμα δανειοδότησης της Ιρλανδίας θα είναι...

τριετές και το τελικό ποσό θα αποφασιστεί στα τέλη του μήνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου «Ρόιτερ», το οποίο επικαλείται πηγές της ευρωζώνης, η βοήθεια θα κυμανθεί μεταξύ 80 και 90 δισ. ευρώ.


Η Ιρλανδία είναι η δεύτερη μετά την Ελλάδα χώρα που προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης των 750 δισ. ευρώ, τον οποίο έφτιαξε τον περασμένο Μάιο η Ε.Ε. μαζί με το ΔΝΤ, αφού προηγουμένως «μάτωσε» η χώρα μας και βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής μπροστά στα μάτια των αμήχανων Ευρωπαίων.

Η Ιρλανδία επέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα αποφύγει το πικρό ποτήρι του... Μνημονίου, αλλά ήταν πλέον εμφανές ότι από τη στιγμή που πάτησε το πόδι της η τρόικα στο Δουβλίνο, η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει...

Οι ιρλανδικές τράπεζες βρίσκονται στα πρόθυρα ολοκληρωτικής κατάρρευσης, με το κόστος διάσωσής τους να έχει φτάσει στα 50 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιρλανδίας στο 32% του ΑΕΠ.

Η προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης, με χαρακτηριστικότερο το χθεσινό πρωτοσέλιδο της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία και προσκείμενης στο κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα Fianna Fail εφημερίδας, «Sunday Independent».

Χριστουγεννιάτικες γαλοπούλες

Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα δημοσιεύει τα κεφάλια και των 15 υπουργών της κυβέρνησης, με τίτλο: «Μας είπατε ψέματα, μας καταστρέψατε. Για τη σωτηρία της Ιρλανδίας, φύγετε». Στο δε κύριο άρθρο που ακολουθεί, προτρέπει: «Σφάξτε τους όλους μετά τα Χριστούγεννα»!

Η γενική ομοσπονδία εργαζομένων της χώρας, οργανώνει διαδήλωση με συμμετοχή συνταξιούχων στο Δουβλίνο, για το Σάββατο, διαμαρτυρόμενη για τις σχεδιαζόμενες περικοπές.

Πριν ακόμη από το Μνημόνιο και την τρόικα, η ιρλανδική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τετραετές πρόγραμμα λιτότητας 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 6 εκατ. ευρώ αφορούν τον προϋπολογισμό του 2011.

Οι λεπτομέρειες του πακέτου θα ανακοινωθούν ενδεχομένως αύριο και θα περιλαμβάνουν την επιβολή νέου φόρου επί της ακίνητης περιουσίας, μείωση στον βασικό μισθό καθώς και στα επιδομάτα για παιδιά και ανέργους.



ΠΗΓΗ: enet.gr