27 Οκτ 2010

Οι τράπεζες αναλαμβάνουν τις προμήθειες των νοσοκομείων



Σε τράπεζα ή τράπεζες προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας να αναθέσει τη διαχείριση του νέου συστήµατος προµηθειών από το 2012. Στόχος είναι η εξοικονόµηση πόρων που αναµένεται να φτάνουν τα 250 εκατ. ευρώ ετησίως και να µπει οριστικό τέλος στη λεηλασία στον χώρο των προµηθειών.Μάλιστα, ήδη δύο τράπεζες έχουν δηλώσει τη....
διαθεσιµότητά τους για να αναλάβουν το έργο. Οπως ωστόσο τονίζει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, το πιθανότερο είναι να υπάρξει σύµπραξη τράπεζας µε εταιρεία Logistics, που θα έχει ως αποτέλεσµα ένα ολοκληρωµένο και καλύτερα ελεγχόµενο, νέο σύστηµα προµηθειών.

Επιπλέον διευκρίνισε πως η ανάθεση του έργου θα γίνει έπειτα από διεθνή διαγωνισµό, που αναµένεται να προκηρυχθεί τον Φεβρουάριο.

«Στόχος µας είναι το 80% των ιατρικών υλικών να αγοράζονται και να διακινούνται µε αυτό τον τρόπο, ώστε να σταµατήσει η λεηλασία στον χώρο των προµηθειών. Δεν ψάχνουµε για µάγους ή για µαγικές συνταγές αλλά για λύση», λέει ο κ. Λοβέρδος και προσθέτει πως στην πράξη έχει φανεί ότι κανένας δηµόσιος φορέας δεν έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία για την ανάληψη ενός τέτοιου έργου.

Ετσι, γι’ αυτή την εβδοµάδα έχουν προγραµµατιστεί διαδοχικές συναντήσεις ανώτατων στελεχών του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Οικονοµικών ώστε να οριστικοποιηθούν οι λεπτοµέρειες του νέου συστήµατος προµηθειών που θα ενεργοποιηθεί το 2012.

Σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό, στις αρχές της επόµενης εβδοµάδας θα συσταθεί νοµοπαρασκευαστική επιτροπή µε σκοπό µέσα σε δέκα ηµέρες να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο νόµου, το οποίο εν συνεχεία θα πάρει τον δρόµο προς την Βουλή.

Το νοµικό πλαίσιο, σύµφωνα µε τον υπουργό Υγείας, «θα προβλέπει µια συναλλακτική σχέση ανάµεσα στο Δηµόσιο και τον ανάδοχο. Στο πλαίσιο αυτό το κράτος θα πληρώνει αµοιβή για δύο υπηρεσίες, την αγορά των υλικών και τη διακίνησή τους στο ΕΣΥ. Οι διαγωνισµοί θα διεξάγονται από τον ανάδοχο – βάσει των προδιαγραφών και των ποσοτήτων που εµείς θα ορίζουµε – ο οποίος έχει την υποχρέωση να εξασφαλίσει χαµηλές τιµές για το Δηµόσιο». Το κίνητρο για την ανάληψη του έργου από ιδιωτικό φορέα είναι πως η αµοιβή του θα αυξάνεται ανάλογα µε το κέρδος που διασφαλίζει για το Δηµόσιο, δηλαδή ανάλογα µε τα οικονοµικά αποτελέσµατα.

Σε στάση αναµονής οι προµηθευτές

ΣΤΑΣΗ αναµονής τηρούν οι προµηθευτές έως ότου να παρουσιαστεί, την ερχόµενη εβδοµάδα, το ολοκληρωµένο σχέδιο για το νέο σύστηµα αλλά και να διεξαχθεί η συνάντηση µε το υπουργείο Οικονοµικών, όπου και θα δοθούν διευκρινίσεις για τα οµόλογα.

Πάντως, σε πρώτη φάση οι προµηθευτές δηλώνουν διστακτικοί, υποστηρίζοντας πως το νέο σύστηµα εγκυµονεί τον κίνδυνο δηµιουργίας µονοπωλίου. Σε ό,τι αφορά την αιφνιδιαστική κίνηση του κ. Λοβέρδου, που ζήτησε έκπτωση 20% στις τιµές των υλικών για το 2010 µε τη δέσµευση της άµεσης εξόφλησης τιµολογίων, οι προµηθευτές εµφανίζονται ανυποχώρητοι. «Ο τζίρος µας έχει µειωθεί κατά 50% αφενός από την υποκοστολόγηση των τιµών και αφετέρου από την οικονοµική κρίση που έχει οδηγήσει σε φειδωλές παραγγελίες», λέει στα «ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προµηθευτών Εµφυτεύσιµου Ορθοπεδικού Υλικού κ. Διονύσης Σαργέντης.

Ενδεικτικά αναφέρει πως οι αιµοστατικές σκόνες –, η προµήθεια των οποίων είχε αναδειχτεί σε οικονοµικό σκάνδαλο –, πωλούνται πλέον στο ΕΣΥ προς 30 ευρώ, όταν πριν από λίγους µήνες κόστιζαν στα νοσοκοµεία έως και 520 ευρώ!

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ on-line