27 Οκτ 2010

Ερώτηση στη Βουλή του Κώστα Κόλλια για το νερό



Ερώτηση σχετικά με το θέμα της υδροδότησης της πόλης της Κορίνθου κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας στη Βουλή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Υγείας. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:

«Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Σφεντόνας» με την εμπεριστατωμένη έρευνα του κυρίου Γιαννιδάκη, και τα δημοσιεύματα έγκυρων τοπικών εφημερίδων, έφεραν στο φως σημαντικά στοιχεία που αφορούν την υδροδότηση της πόλης της Κορίνθου.
Επειδή πρόκειται για σοβαρότατο ζήτημα, το οποίο ενδέχεται να έχει μεγάλες πολιτικές, ακόμα και νομικές, προεκτάσεις, έκρινα σκόπιμο, μετά τα πρώτα δημοσιεύματα, να διερευνήσω προσωπικά την υπόθεση και να ενημερωθώ από τον Διευθυντή της ΔΕΥΑΚ, κ. Καραμανλή, πριν προβώ σε οποιαδήποτε ενέργεια.
Το γεγονός ότι σήμερα η ΔΕΥΑΚ, αν και έχει κάνει σοβαρές προσπάθειες, δεν έχει μπορέσει να εκτελέσει τα απαραίτητα έργα για την απομάκρυνση των εστιών μόλυνσης, αλλά και η εν γένει κατάσταση που επικρατεί γύρω από τις πηγές, καθώς και τα επιπλέον ντοκουμέντα που παρουσίασε ο κ. Γιαννιδάκης, όχι μόνο με έπεισαν για την κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά με υποχρέωσαν να κινητοποιηθώ, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή.
Οι Δημότες της Κορίνθου δικαίως ανησυχούν για την ποιότητα του νερού. Σκοπίμως δεν χρησιμοποιώ τη λέξη «πόσιμο», διότι μετά από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν πράγματι το νερό είναι κατάλληλο.
Οι καταγγελίες και τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί είναι πολύ σοβαρά και δημιουργούν σύγχυση.
Υπάρχουν ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.
Το πρώτο ερώτημα γεννάται από τις αντιφατικές πληροφορίες που δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με την καταλληλότητα του πόσιμου νερού.
Από τη μία μεριά, η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Κορίνθου υποστηρίζει ότι το νερό είναι ακατάλληλο, επικίνδυνο για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ από την άλλη η ΔΕΥΑΚ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.
Το δεύτερο και κρισιμότερο ερώτημα είναι γιατί εξεδόθη η άδεια υδροδότησης, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που προβλέπονται από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως αναφέρονται στο επίσημο έγγραφο της Νομαρχίας.
Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, πλην όμως η σοβαρότητα του θέματος δεν αφήνει χώρο ούτε για χρονοτριβή ούτε για πολιτικές σκοπιμότητες.
Οφείλουμε όλοι οι εκπρόσωποι και οι φορείς της Κορινθίας να ενεργήσουμε άμεσα και καίρια, χωρίς δεύτερη σκέψη για τυχόν πολιτικά κόστη.
Το «τις πταίει» είναι μία παράμετρος που πρέπει να δούμε, είναι ωστόσο δευτερεύουσα συγκριτικά με την ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας.
Με την παρέμβασή μου ζητώ από τα συναρμόδια Υπουργεία να συνδράμουν την άμεση εκτέλεση των απαραίτητων έργων και τη λήψη όλων των μέτρων προστασίας, που θα διασφαλίζουν την ποιότητα του νερού και, από την άλλη, με επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις να γνωρίσουν στους δημότες της Κορίνθου εάν το νερό που φτάνει στις βρύσες τους είναι πόσιμο ή όχι.»