24 Οκτ 2010

Απολογισμός 8ετίας Ταγαρά για την Ευρωστίνη..Με αγκάθι την διάβρωση και τον οδικό άξονα Κιατο Σουλι Γκούρα Δερβένι

 "Με συνεργασία και έργα λύνονται τα προβλήματα "λέει ο Νίκος Ταγαράς .Ο Νομάρχης αναφέρθηκε στην περιοδεία του σε έργα της Ευρωστίνης και σε προβλήματα μεγάλα σαν αυτό της διάβρωσης των ακτών  ,που έγιναν μεν παρεμβάσεις έστω και αποσπασματικές,κατα την γνώμη μας. Πρέπει όμως να επισημάνουμε πως εγινε παράλληλα και υπερπαραγωγή μελετών ,που δυστυχώς  έμειναν στα συρτάρια..
Παρά ταύτα ο Νομάρχης κάνει τον απολογισμό του για το δυτικό άκρο της Κορινθίας την τελευταία 8ετία ...Κι έργο έχει να επιδείξει .Μας προβληματίζει πάντως που ακόμα ο οδικός άξονας Κιάτο Σουλι Γκούρα Δερβένι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθει΄..
Τι είπε ο Ταγαράς
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ευρωστίνης, είναι αυτό της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού κόλπου.
Το περιβάλλον έχει καθοριστική σημασία για την ποιότητα ζωής των σημερινών και των μελλοντικών γενεών. Στόχος και προτεραιότητα τα οκτώ τελευταία χρόνια, είναι η προστασία και η ανάδειξη του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με ισόρροπη ανάπτυξη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, την προστασία τους από φυσικές καταστροφές και την ενίσχυση της ντόπιας οικονομίας.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης, αποτέλεσε άμεση προτεραιότητα. Σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εκπονήθηκαν όλες οι οριστικές και συμπληρωματικές μελέτες συνολικού κόστους 321.300 ευρώ.
Το Απρίλιο του 2008 με προϋπολογισμό 1.735.000 ευρώ, δημοπρατήθηκε και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2009 το μεγάλο έργο της παρέμβασης στις ακτές του Δερβενίου της Λυγιάς και της Λυκοποριάς και η προσπάθεια συνεχίζεται με συνεχείς παρεμβάσεις όπου χρειάζεται, για συνολική αντιμετώπιση και οριστική λύση του προβλήματος.
Ο Νίκος Ταγαράς στάθηκε και στην αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, οι οποίοι χρήζουν αξιοποίησης και σωστής διαχείρισης σε όφελος των πολιτών.
Σε αυτή την κατεύθυνση, κατασκευάστηκε τα αρδευτικά έργα του Δερβενίου, Στομίου και Σαρανταπηχιώτικων, προϋπολογισμού 1.820.000ευρώ και αφορούν στην αξιοποίηση του νερού του Σκουπεϊκου ποταμού. Η χρηματοδότηση του έργου, επετεύχθη τον Άγουστο του 2003 και η δημοπράτηση έγινε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Στην περιοχή της Λυκοποριάς, κατασκευάστηκαν αρδευτικά δίκτυα συνολικού μήκους 18,5 χ.λ.μ για την άρδευση 1500 στρεμμάτων και στην περιοχή Στομίου-Σαρανταπηχιώτικων για την άρδευση 400 στρεμμάτων. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2005 και παραδόθηκε για χρήση στους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ). Μια σειρά επίσης εγγειοβελτιωτικών έργων ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στους αγρότες της ευρύτερης περιοχής, με στόχο την ανάπτυξη της ντόπιας παραγωγής, συνολικού προϋπολογισμού 203.300 ευρώ.
Βαρύτητα δόθηκε και στον τομέα της εκπαίδευσης. Για τη συντήρηση των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή του Δερβενίου, δαπανήθηκαν συνολικά 31.000 ευρώ. Από το ΕΣΠΑ επευτεύχθει η χρηματοδότηση τριών νέων σχολείων τα οποία και δημοπρατούνται, ένα εκ των οποίων είναι και το δημοτικό Σχολείο του Δερβενίου, με προϋπολογισμό 1.555.000 ευρώ. Με μια σειρά έργα και παρεμβάσεις στηρίχθηκε ο αθλητισμός και η νεολαία. Το 2001 ξεκίνησε η κατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου Δερβενίου, έργο που ολοκληρώθηκε το 2004.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στο ποσό του 1.038.900 ευρώ, από το οποίο την περίοδο 2003-2004 καταβλήθηκαν 591.000 ευρώ για την αποπεράτωση του έργου. Μια ακόμη υπόσχεση του Νίκου Ταγαρά στους κατοίκους του Δερβενίου έγινε πραγματικότητα. Για τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών στη Δυτική Κορινθία, ολοκληρώθηκε το ποδοσφαιρικό γήπεδο Δερβενίου .
Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 500.000 ευρώ με χρηματοδότηση του Νομαρχιακού Προγράμματος, που δημοπρατήθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τον Ιούνιο του 2009. Στο γήπεδο τοποθετήθηκε συνθετικός χλοοτάπητας, σύστημα διαβροχής και εγκαταστάσεις ηλεκτροφωτισμού.
Στο τομέα των οδικών αξόνων και εκεί έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις τόσο στις επισκευές, όσο και στη συντήρηση, του επαρχιακού δικτύου, με συνολικό προϋπολογισμό 1.300.000 ευρώ. Σε εξέλιξη βρίσκετε η εκπόνηση της μελέτης για την αναβάθμιση του οδικού άξονα Κιάτο-Γκούρα-Δερβένι, προϋπολογισμού 885.000 ευρώ.