24 Οκτ 2010

Πρόταση μομφής και στο βάθος εκλογές



Μετωπική πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση σχεδιάζει το επιτελείο της ΝΔ αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές επενδύοντας πολιτικά στην επιθετική στρατηγική με αιχμή το αντικυβερνητικό μέτωπο και σημαία το «αντιμνημόνιο» με ισχυρές δόσεις από αντιπολιτευτικές κορόνες. Στη Ρηγίλλης σχεδιάζουν
την εξάντληση όλων των κοινοβουλευτικών μέσων για την άσκηση της μέγιστης δυνατόν πίεσης με τη χρήση και της πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», το μόνο που μένει είναι η επιλογή του χρόνου για την κατάθεση πρότασης μομφής που θα αποτελέσει κορυφαία κοινοβουλευτική πράξη αμφισβήτησης της κυβέρνησης και θα συμπέσει χρονικά περίπου και με τη συμπλήρωση ενός έτους από την ημέρα που πρόεδρος της ΝΔ εξελέγη ο κ. Αντ. Σαμαράς. Η κατάθεση της πρότασης μομφής συνδυάζεται άμεσα με τα αποτελέσματα της αυτοδιοικητικής αναμέτρησης. Υπό το βάρος των εξελίξεων στο πεδίο της οικονομίας και επενδύοντας στην περαιτέρω φθορά της κυβέρνησης για την οικονομική της πολιτική λόγω του μνημονίου, η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να ενισχύσει τα όποια θετικά αποτελέσματα πιστεύει ότι θα κατακτήσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η επιλογή της ηγεσίας της ΝΔ για την επίθεση στην κυβέρνηση μέσω της πρότασης μομφής έχει εξετασθεί εδώ και αρκετές ημέρες και απλώς ενισχύθηκε από τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις, βάσει των μετρήσεων, για τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Την εισήγηση περί πρόωρων εκλογών ο κ. Σαμαράς την απορρίπτει καθώς θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή και πως ένα τέτοιο αίτημα θα οδηγούσε σε παρατεταμένη αστάθεια που θα ήταν επιζήμια για τον τόπο.

Παρά την εκτίμηση ότι οι εκλογές θα κάνουν κακό στην ήδη επιβαρυμένη οικονομία της χώρας, η πρόταση μομφής θεωρείται το κατάλληλο πολιτικό όπλο για να συντηρηθεί η πολιτική πόλωση. Εξάλλου, η πρόταση μομφής, σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, θα δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο της αντιπολίτευσης που σε κάθε περίπτωση θα φέρει σε δύσκολη θέση την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο στόχος του κ. Σαμαρά είναι εμφανής: συντήρηση της οξύτατης κριτικής κατά της κυβέρνησης εντός Κοινοβουλίου πριν από την άλλη μάχη του προϋπολογισμού προς τα τέλη Δεκεμβρίου. Με την πρόταση μομφής ενισχύεται η εικόνα περί πολιτικής ρευστότητας και θεωρούν «γαλάζια» στελέχη ότι θα αναδείξουν την κυβερνητική φθορά.

Ο κ. Σαμαράς προβλέπει νέα σκληρά μέτρα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές με το πρόσχημα του υψηλού ελλείμματος και ως εκ τούτου με την πρόταση μομφής θεωρούν στη ΝΔ ότι θα θέσουν προ των ευθυνών τους και τους βουλευτές του ΠαΣοΚ επενδύοντας και στην εσωκομματική αναταραχή στο κυβερνών κόμμα.

Παράλληλα εκτιμούν ότι με την κίνηση αυτή θα πετύχουν να αποτρέψουν τα όποια σχέδια έχει ενδεχομένως ο Πρωθυπουργός για πρόωρες εκλογές, τουλάχιστον για το προσεχές εξάμηνο, καθώς μια επιβεβαίωση της λαϊκής εντολής μέσω του Κοινοβουλίου τον δυσκολεύει να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία.

Επίσης ο κ. Σαμαράς θα έχει τη δυνατότητα να επιτεθεί και πάλι, εκτός από την κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, στα κυβερνητικά «εξαπτέρυγα», όπως τα χαρακτηρίζει, την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη, και να αναδείξει εκ νέου σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο την αντιμνημονιακή στρατηγική του. Κυρίως όμως θα πετύχει, όπως εκτιμούν τακτικοί συνομιλητές του, τη μέγιστη κοινοβουλευτική συσπείρωση η ΝΔ ταυτόχρονα σχεδόν με τα πρώτα βήματα του κόμματος που θα ανακοινώσει η κυρία Μπακογιάννη στις 21 Νοεμβρίου και θα αποτρέψει τις όποιες κινήσεις αποχώρησης από την ΚΟ.

Στη Ρηγίλλης έγιναν... Ιρλανδοί


Το παράδειγμα της Ιρλανδίας,η οποία δεν προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης,παρά το γεγονός ότι το έλλειμμά της έχει εκτιναχθεί στο 32% του ΑΕΠ το 2010,θα επικαλείται συνεχώς το επόμενο διάστημα η ΝΔ.Ο κ.Σαμαράς έχει αρχίσει να τονίζει με έμφαση ότι τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία,που είχαν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά της Ελλάδας,προσέφυγαν όχι στο ΔΝΤ αλλά στις αγορές και δανείστηκαν με ακριβά επιτόκια.«Δανείστηκαν ακριβά αλλά μνημόνιο δεν υπέγραψαν»θα είναι το βασικό σύνθημα της ΝΔ το επόμενο διάστημα.Παράλληλα θα τονίζουν με έμφαση ότι η Ιρλανδία έχει έλλειμμα διπλάσιο από εμάς,ακόμη και από το αναθεωρημένο,και ως τον προϋπολογισμό θα σηκώσουν υπέρμετρα τους τόνους για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας,που θα είναι στην κορυφή της αντιπολιτευτικής ατζέντας της ΝΔ.Στη Ρηγίλλης παραμένει σε ισχύ η δημόσια αποδοχή της πρότασης του υπουργού Οικονομίας κ.Γ.Παπακωνσταντίνουγια δημόσιο διάλογο μεταξύ της ΝΔ και του ΠαΣοΚ για το «γαλάζιο» οικονομικό σχέδιο που έχει σημείο αιχμής τον μηδενισμό του ελλείμματος σε 18 μήνες.

«Διαβάζουν τον καφέ» και βλέπουν... πρωτιά

Στους «πρωινούς καφέδες» της Ρηγίλλης υπό τον κ.Σαμαρά κυριαρχούν οι εκτιμήσεις ότι έρχονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και όλα τα πιθανά σενάρια είναι στο τραπέζι.Πρόωρες εκλογές ή όχι; Το δίλημμα εμφανίστηκε και πάλι στη ΝΔ στις συζητήσεις για την αντιπολιτευτική στρατηγική του κόμματος,αν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι εκβιαστικά τα διλήμματα περί πρόωρων εκλογών.

Από την ώρα που άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στο ΠαΣοΚ λόγω μνημονίου,όπως λένε,το «πάνω χέρι» των αναλύσεων στη ΝΔ έχουν οι οπαδοί της άποψης που συνοψίζεται στη φράση «δεν θα αντέξει για πολύ ο Παπανδρέου»,αν και οι σύμβουλοι και επιτελείς του κ.Σαμαρά δεν συμπίπτουν στις εκτιμήσεις τους για το άμεσο μέλλον.

Κυρίαρχη είναι η άποψη ότι η ΝΔ ως το Πάσχα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου,θα έχει σχεδόν εκμηδενίσει τη διαφορά με το ΠαΣοΚ,ενώ λένε ότι υπάρχουν και κάποιες πιθανότητες να είναι και στην πρώτη θέση.Η αισιοδοξία περισσεύει στη Ρηγίλλης και θεωρούν ότι,αν το κόμμα καταφέρει να είναι μπροστά από το ΠαΣοΚ στις μετρήσεις, «σε ενάμιση χρόνο το πολύ θα είναι κυβέρνηση».

Παρά τη συγκεκριμένη εκτίμηση,ο κ.Σαμαράς διαφωνεί με την «τακτική του ώριμου φρούτου» που ακολουθούσε η ΝΔ επί προεδρίας του κ.Κ.Καραμανλή την περίοδο διακυβέρνησης του κ. Κ.Σημίτη.«Με τα ώριμα φρούτα φτιάχνεις μαρμελάδα» είπε προ ημερών ο κ.Σαμαράς,εξηγώντας ότι«οι πολιτικές μάχες κερδίζονται μόνο με τη φυσική παρουσία στο πεδίο της μάχης»και «δεν υπάρχει ολίγον από διαμαρτυρία». Ιδιαίτερη σημασία έχει η εκτίμηση ότι«το μνημόνιο μπορεί να καταπιεί τα κόμματα εξουσίας»,όπως λένε «γαλάζια» στελέχη,που επισημαίνουν ότι το ένα θα είναι το ΠαΣοΚ και ξορκίζουν να πέσει στην ίδια «μαύρη τρύπα» και η ΝΔ.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ on-line