30 Οκτ 2010
Καρκίνος: µια αρρώστια της εποχής µας
Ο καρκίνος που αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσµίως, είναι η «κατάρα» της σύγχρονης εποχής. Αγγλοι επιστήµονες εξέτασαν εκατοντάδες µούµιες από την Αίγυπτο και τη Νότια Αµερική και διαπίστωσαν ότι οι θάνατοι από καρκίνο ήταν εξαιρετικά σπάνιοι στον αρχαίο κόσµο. Υποστηρίζουν µάλιστα ότι πρόκειται για µια ανθρωπογενή ασθένεια που άρχισε να εµφανίζεται αµέσως µετά τη βιοµηχανική επανάσταση.
Επιστήµονες από το Πανεπιστήµιο του Μάντσεστερ στην Αγγλία εξέτασαν σχεδόν 1.000 µούµιες από την αρχαία Αίγυπτο και τη Νότια Αµερική, µε σκοπό να αποκτήσουν µια σαφή εικόνα για το πόσο διαδεδοµένος ήταν ο καρκίνος στην αρχαιότητα αλλά και σε τι ποσοστό προκαλούσε τον θάνατο στους πληθυσµούς.
Προς µεγάλη τους έκπληξη, διαπίστωσαν ότι ελάχιστες από τις µούµιες έφεραν εµφανή τα σηµάδια θανάτου από καρκίνο. Το γεγονός αυτό, σε αντιπαραβολή µε τη σηµερινή πραγµατικότητα όπου τα διάφορα είδη καρκίνων ευθύνονται για τον θάνατο ενός στους τρεις ανθρώπους, έκανε τους ειδικούς να συµπεράνουν ότι ο καρκίνος δεν αποτελεί µια φυσική αρρώστια αλλά ότι προκαλείται και εξαπλώνεται εξαιτίας τους σύγχρονου τρόπου ζωής.
Οπλισµένοι µε τη διαπίστωση αυτή, οι άγγλοι επιστήµονες ελπίζουν να συµβάλουν αποδοτικότερα στην κατανόηση της καταγωγής της πάθησης αυτής, κάτι που ενδεχοµένως να οδηγήσει σε κάποια αποτελεσµατικότερη θεραπεία.
Αλλωστε, στο Ηνωµένο Βασίλειο ο καρκίνος εκτιµάται ότι στοιχίζει τη ζωή σε περίπου 150.000 ανθρώπους τον χρόνο, ενώ στην Ελλάδα εκτιµάται ότι 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο ετησίως. Στη χώρα µας, είναι η δεύτερη αιτία θανάτου µετά τα καρδιαγγειακά νοσήµατα.
«Στις βιοµηχανοποιηµένες κοινωνίες οι δύο βασικές αιτίες θανάτου είναι τα καρδιαγγειακά νοσήµατα και ο καρκίνος», επισηµαίνει προς την εφηµερίδα «Τelegraph» η Ρόζαλι Ντέιβιντ, που είναι αιγυπτιολόγος ειδικευµένη στη βιοϊατρική και καθηγήτρια στο Πανεπιστήµιο του Μάντσεστερ. «Την αρχαία εποχή όµως, ο καρκίνος ήταν εξαιρετικά σπάνιος. Δεν υπάρχει τίποτα στο φυσικό περιβάλλον ,που να προκαλεί καρκίνο. Εποµένως πρέπει να είναι µια ανθρωπογενής ασθένεια εξαιτίας της µόλυνσης, της διατροφής και του τρόπου ζωής».
Η...καταγωγή του. Η δρ Ντέιβιντ µαζί µε τον συνάδελφό της καθηγητή Μίχαελ Ζίµερµαν, επιχείρησαν να ερευνήσουν την καταγωγή του καρκίνου και έβαλαν στο µικροσκόπιο εκατοντάδες µούµιες, ηλικίας 3.000 ετών, καθώς επίσης απολιθώµατα και αρχαία ιατρικά κείµενα. Αυτό που διαπίστωσαν εξετάζοντας τους ιστούς ήταν ότι µόνο πέντε εξ αυτών έφεραν ίχνη καρκίνων και ήταν ως επί το πλείστον καλοήθεις.
Οι επιστήµονες εντόπισαν και ίχνη ασθενειών που αντιστοιχίζονται µε σηµερινές όπως η αρθρίτιδα και η στένωση αρτηριών. Η διαπίστωση αυτή καταρρίπτει, λένε, τον ισχυρισµό ότι αρχαίοι άνθρωποι δεν ζούσαν αρκετά ώστε να προλάβουν να αναπτύξουν καρκίνο. Τα µουµιοποιηµένα σώµατα που εξέτασαν ανήκαν σε ανθρώπους διαφόρων κοινωνικών τάξεων. Ο µέσος όρος ζωής τους ήταν από 25 έως 50 χρόνια.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ on-line