20 Σεπ 2010

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΚΑΙ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση του επαγγέλματος στις αρχές της εβδομάδας.
Μέσω της λεωφόρου Σχιστού εκτρέπονται τα οχήματα που κινούνται στο ρεύμα εισόδου της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος του Ασπρόπυργου, λόγω μπλόκου.

Aπό νωρίς το πρωί της Δευτέρας έχει σχηματιστεί στο σημείο ουρά χιλιομέτρων, καθώς οι ιδιοκτήτες φορτηγών είχαν παρατάξει τα οχήματά τους και ετοιμάζονταν να κατευθυνθούν προς την Αθήνα. Ωστόσο, αστυνομικοί που βρίσκονται στο σημείο τους εμπόδισαν.
Οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενισχύοντας καθημερινά τα παρατεταγμένα οχήματα στις εθνικές οδούς.
Περισσότερα από 840 φορτηγά και βυτιοφόρα βρίσκονταν παραταγμένα την Κυριακή στις εθνικές οδούς σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων προαναγγέλλουν καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή την Τρίτη, ενώ για την Τετάρτη -ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου- επαναλαμβάνουν την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν την μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας.
Εν τω μεταξύ, λάδι στη φωτιά ρίχνουν οι καταγγελίες για προπηλακισμούς, απειλές, ακόμη και επιθέσεις που δέχονται οδηγοί φορτηγών που δεν μετέχουν στις κινητοποιήσεις από συναδέλφους τους που έχουν ακινητοποιημένα τα φορτηγά τους στα σημεία συγκέντρωσης.
Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωποι των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων καταγγέλλουν μαφιόζικες πρακτικές εις βάρος τους. Όπως λένε, έχουν καταγγείλει στην αστυνομία ότι μπράβοι, υπό την απειλή όπλων, έσπασαν τον αποκλεισμό για να περάσουν βυτιοφόρα ιδιωτικών εταιριών.
Εν τω μεταξύ, τα πρώτα προβλήματα στην αγορά έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Στα λιμάνι του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης παραμένουν εγκλωβισμένα περίπου 5.000 κοντέινερς.
Το σχέδιο της κυβέρνησης
Σε άμεση εφαρμογή προσανατολίζεται να θέσει η κυβέρνηση από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ένα σχέδιο για την ομαλή λειτουργία της αγοράς με καύσιμα και προϊόντα, αλλά και για την απελευθέρωση των εθνικών οδών από τα παραταγμένα φορτηγά, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».
Αυτό θα γίνει εφόσον οι μεταφορείς επιχειρήσουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.
Για να επιτευχθεί αυτό, τα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης θα εφαρμόσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει τρεις άξονες:
1. Παρουσία εισαγγελικών αρχών, η αστυνομία θα προχωρήσει σε άμεση απομάκρυνση των παράνομα σταθμευμένων φορτηγών από τις εθνικές οδούς, δεδομένου ότι αυτό «συνιστά παρακώλυση συγκοινωνιών». Οι μεταφορείς που βρίσκονται ήδη στα... μέτωπα θα βρεθούν αντιμέτωποι όχι μόνο με ποινικές, αλλά και με διοικητικές κυρώσεις, δεδομένου ότι από τα τέλη του περασμένου Ιουλίου τελούν υπό επίταξη τόσο οι ίδιοι όσο και τα οχήματά τους.
2. Ταυτόχρονα με την επιχείρηση «καθαρισμού» των εθνικών οδών από τα παράνομα σταθμευμένα φορτηγά, θα κατατεθεί αμέσως στη Βουλή τροπολογία η οποία θα προβλέπει την κατάργηση της τριετούς μεταβατικής περιόδου και το άμεσο άνοιγμα του επαγγέλματος του μεταφορέα δημόσιας χρήσης.
3. Για το μεταβατικό διάστημα, δηλαδή μέχρι να χορηγηθούν οι νέες άδειες σε φορτηγά και βυτιοφόρα δημόσιας χρήσης θα δοθεί η δυνατότητα στα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης να εκτελούν δρομολόγια δημόσιων μεταφορών.
Newsroom ΔΟΛ